Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2013, o 12:12 
Użytkownik

Jak w temacie.
Drukarka podłączona jest po LAN RJ-45. Gdy podłączę ją po USB jest wszystko OK, ale po to kupiłem model nw żeby korzystać z sieci - pominę moduł WiFi który jest tak zbabolony że działa tylko WEP a WPA2 już nie :P

Ale w czym problem. Gdy puszczę na nią jakikolwiek dokument nie znika on z Bufora. I drukuje się w nieskończoność tzn do momentu ręcznego Anulowania zadania i wyłączenia drukarki. Obojętnie czy 1 strona czy dziesięć ... gdy jedna to drukuje 1 x n razy a gdy np 3 to drukuje 3 strony x n i tak w kółko. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, bo już dużo próbowałem zrobić - sterowniki najnowsze - firmware w drukarce najnowszy. Nie wiem czy problem nie pojawił się po zmianie routera na Netgear. Próbowałem już włączać komunikację w jedną stronę ... nie działa. Robiłem zabiegi z dodawaniem nowego portu itp. Wszędzie Winodws 7 64 bity. Co ciekawe gdy zaraz po instalacji ze sterownika wybiorę drukuj stronę testową to wychodzi 1 raz wiec chyba nie problem w drukarce... , ale później już nie wiem dlaczego zadanie nie znika z bufora wydruku ... próbowałem oczywiście włączać i wyłączać usługę bufor wydruku. Łapy opadają powoli :P Macie jakiś pomysł gdzie szukać zonka?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2013, o 12:32 

Problemem jest sterownik, poszukaj problemów dotyczących HP1018/1020 było podobnie, wywala się dll na nowych windowsach.
Trzeba zainstalować bodajże jakiegoś pacza ;) z małomiękkiego. Ogólnie z tymi drukarkami to na nowych winzgrozach są problemy.

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 12:59 
Użytkownik

Wyobraź sobie że HP ma takie podejście, że .... eeeehhh
Dnia X pojawił się nowy firmware, który jak się okazało blokował moduł WiFi ... można powiedzieć że "uszkadzał" drukarkę bo pozbawiał jej jakby nie było funkcji którą posiadała w momencie wyjścia z fabryki

od dnia X pół roku trzeba było czekać na poprawienie tego błędu!!!!!!! Myślałem że jak już wypuszczą nowy firmware to poprawią w nim obsługę WPA2 ... nic bardziej mylnego :P

Zastanawiam się też nad alternatywą dla HP serii 1010-1022 żeby miała sieć ... choćby LAN i była tania w ekspoloatacji i żeby nadawała się do termotransferu bo ostatnio to HP i DELL mają ze mną na pieńku :P

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 13:06 
Użytkownik

NIEBO! napisał(a):
.....Zastanawiam się też nad alternatywą dla HP serii 1010-1022 żeby miała sieć ... choćby LAN i była tania w ekspoloatacji i żeby nadawała się do termotransferu bo ostatnio to HP i DELL mają ze mną na pieńku :P

W firmie mam kilka sztuk HP P2015n, jednej z nich używam do termotransferu, po LAN'ie śmigaja bez problemów....

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 13:10 
Użytkownik

Sonix - a coś bardziej kompaktowego? :) To ma być do domu :)
HP CM 1312nfi też śmiga z każdym systemem i NIGDY nie było problemu z połączeniem ... ale to już wielgachny kolorowy klamot :)
Ktoś ma jakieś doświadczenia z Samsung ML-2165W ?

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 19:37 
Użytkownik

Cytuj:
znalazłem rozwiązanie:
"rozwiązanie jest proste - należy wyłączyć obsługę dwukierunkową:
dalsza część tutaj http://microsoft.public.pl.windows.narkive.com/a28fkyDt/wielokrotne-drukowanie-tej-samej-strony-przez-drukark-hp

Niby fajnie bo zadziałało na dwóch z trzech :P komputerach

Ahhh te WinZgrozy ...
Na trzech zainstalowany Win7 64 bity. Połączenie z Routerem po WiFi. Podłączenie drukarki do routera po LAN. Na wszystkich kompach zainstalowana poprawnie drukarka. Na wszystkich trzech kompach przy zaznaczonej opcji Włącz komunikację dwukierunkową drukarka drukuje w nieskończoność i zadanie nie znika z bufora.

Po odznaczeniu Włącz komunikację dwukierunkową drukarka działa prawidłowo, na dwóch laptopach
Na trzecim po puszczeniu drukowania zaczyna migać dioda - zadanie znika z bufora ale dokument nie drukuje się. Spróbowałem magicznego narzędzia HP Doctor - znalazł błąd z kolejką wydruku i go "naprawił" tak że jest to samo ... po ponownym skanowaniu tym narzędziem problemu nie znajduje że niby wszystko OK a jednak jest tak samo czyli źle :) Instalowałem już 5 razy usuwałem na różne sposoby i nadal to samo ... chyba z tego kompa będę musiał drukować po USB :( aż do czasu przeinstalowania WIndy ... co najśmieszniejsze jak pobieram sterowniki z WIndows Update to na tych dwóch znajduje sterowniki do:
HP 1022
HP 1022n (network)
HP 1022nw (network & wireless)

a na tym felernym WIndowsie jest:
HP 1022
HP 1022n (network)
I muszę instalować sterownik z płytki :P Może tu tkwi problem ... może by tak podmienić sterownik jakoś w windows - tylko czy nie będzie trzeba jakoś powiązać z rejestrem ... to już nie dla mnie :P

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

Dziwność nad dziwnosami :P
Z narzędzia Ekspert drukowania i skanowania HP 4.0 - wdzięczna nazwa - (wpomniany doctor) po zakończeniu pozytywnym testu przy wyłączonej obsłudze dwukierunkowej Wydruk strony testowej poprawny (1.szt.) i znika z bufora
Przełaczam się na OpenOffice Writer - drukuj - zadanie trafia do bufora i znika po chwili a na drukarce tylko miga dioda... wyłaczam drukarkę ... doktorek.... testy ok .. drukuj stronę testową - poprawnie - (1.szt.) i znika z bufora. Włączam Notepad piszę bla bla bla drukuj - zadanie trafia do bufora i znika po chwili a na drukarce tylko miga dioda... No załamać ręce to mało ...

P.S. "No migać diodami to już umiem" :P

Strefa czasowa: UTC + 1