Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2013, o 17:23 
Użytkownik

Hejka wszystkim, wpadł mi w ręce sterownik PLC SIMATIC S7-200. Niestety poszło na niego przepięcie, dokładnie na interfejs RS485.Na pierwszy rzut oka widać wyparowane rezystory, właśnie nie jestem wstanie odszukać jakiej wartości są one. Na jednym miernik pokazuje ~12MOhm, a na drugim całkowitą przerwę.

Dodatkowo na drugiej stronie pcb widać że strzeliła ścieżka na jakiejś środkowej warstwie i z tym będzie większy problem. Panowie doradźcie jak to uratować. No i może ktoś wie jakie to mają być rezystory? Dokładnie jest to model CPU222 AC/DC/RLY

Obrazek Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:38 
Nowy

Witam. Na zdjęciu widać 10? czyli 100, 101 itd. Wejście jest podłączone do scalaka 75176, więc zobacz
na jego aplikacje. Jeśli rezystory są włączone w szereg z wejściem (na to wygląda) to obstawiam kod 100,
czyli 10 omów. Pozdrawiam Janek.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:56 
Użytkownik

A jeśli chodzi o ścieżkę wewnętrzną, to polecam trzyczęściowy materiał od PACE: http://www.youtube.com/watch?v=hzZuryFmPo0 (akcja właściwa zaczyna się od około 7 minuty, wcześniej to typowe głupoty z epoki ;) )
Procedura długa i wymagająca precyzyjnych narzędzi - sam co prawda nie próbowałem, więc nie mogę się wypowiadać. Jeśli masz dostęp do padów dochodzących do ścieżki, to potencjalnie mógłbyś ją załatać przy użyciu "kawałka druta" - choć nie wiadomo, czy i jak wpłynie to na działanie układu.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:27 

Umyć izo, może tylko skończy się na wymianie rezystorów 101 (100om 2512 chyba). Scieżka wygląda na masową, wystarczy sprawdzić na które piny interfejsu idzie.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 21:35 
Użytkownik

Ja od siebie tylko dodam że bez sensu jest sprawdzanie miernikiem uwalonych rezystorów :) Wyniki mogą być różne i wynosić od 0 do max. zakresu :)

krokodyl1220 świetne te filmiki od PACE :)

PostNapisane: 4 lip 2013, o 22:56 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedzi, na elke również wrzuciłem taki temat, im więcej mądrych głów tym lepiej ;) Janek, tam również kolega podpowiada, że to 10R i to z pełnym przekonaniem, więc tak przyjmuję.

kiclaw napisał(a):
Ja od siebie tylko dodam że bez sensu jest sprawdzanie miernikiem uwalonych rezystorów :) Wyniki mogą być różne i wynosić od 0 do max. zakresu :)

krokodyl1220 świetne te filmiki od PACE :)

Zgadzam się z Tobą całkowicie, a pomiar wykonałem tak żeby nie było ;) Przy tym jednym co ma przerwę to utwierdziłem się że wyparowały do atmosfery.

krokodyl1220 -> filmik mocny, po czołówce pomyślałem że to jakiś mały sarkazm, a to tylko "moc produkcji" :lol: filmik dobry

rezasurmar napisał(a):
. Scieżka wygląda na masową, wystarczy sprawdzić na które piny interfejsu idzie.

To również potwierdzone z drugiego źródła. Ogólnie na elce kolega opamp zasugerował:
Cytuj:
V851 V687 V688 to transile i pewnie mają zwarcie. Do wymiany.

Pomierzyłem te diody i są ok. Więc na początek wymienię rezystory, dam mostek na mase.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 23:06 

Nie do końca, czasem nie ma innej możliwości, czasem można wywnioskować rezystancje, trzeba tylko się doskrobać do napylonej warstwy.
Co prawda łatwiej na współosiowych THT, ale smd też czasem da radę.
Ogólnie wystarczy zobaczyć w jakim układzie chodzą dane rezystory, gdzie to dalej idzie etc.
w przypadku 485 są 120om itp. czyli wystarczy zajrzeć w dokumentacje podpiętego scalaka ;).

Jeżeli oznaczenie było 101, to są 100 ohm

PostNapisane: 5 lip 2013, o 06:16 
Użytkownik

Ten rezystor 120ohm to stosuje się pojedynczy jako terminator i w sterownikach raczej jest dołączany opcjonalnie na zewnątrz. Te dwa rezystory są w szeregu z liniami sygnałowymi, po jednym na linie. Tutaj raczej pełnią rolę "pierwszej linii obrony" ;)

PostNapisane: 5 lip 2013, o 09:57 
Użytkownik

Moim zdaniem to jest 100, resztki wypalonego napisu są bliższe łukowi, niż kresce. 120ohm to oczywiście terminacja i występuje zawsze w ilości 1 szt., przynajmniej inaczej nie widziałem i raczej na zewnątrz. Nie jestem jednak fachowcem od PLC.

PostNapisane: 5 lip 2013, o 10:58 
Użytkownik

Zdecydowanie 100 i nic innego , sprawdź jak nie wierzysz aplikacje układu :)
Transile mogły polecieć przy takich uszkodzeniach warto wymienić niż znów coś usmażyć

Strefa czasowa: UTC + 1