Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 02:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2013, o 14:04 

Witam, kolejne dziwne pytanie z mojej strony.
Z racji postępujących (powoli, ale zawsze) prac nad projektem mojego wypasionego zasilacza oraz postanowieniem, że PCB będą zamawiane, a nie robione na kolanie chciałem się dowiedzieć od bardziej doświadczonych w tej kwestii kolegów.

W jaki sposób obniżyć koszty zamówienia PCB, łączenie formatek to jedno, ale jak to wygląda w praktyce. Wiem, że ilość zamawianych płytek nie przekroczy kilku sztuk, czyli 4szt PCB wyświetlaczy, 4szt PCB procesor, 4szt moduły mocy itd. no +2-4płytki, zależnie od ceny całości.

Czy najlepiej będzie zrobić małe moduły i potem to wrzucić na jedną formatkę by poszło jaka jedna płytka z przefrezowaniem? czy szukać chętnych na kilka sztuk i iść w ilości x10?
Płytki mają być dwustronne z metalizacją i soldermaską oraz opisem elementów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 14:51 
Moderator

ale i tak wszędzie liczą za dm2 więc nie ważne czy ty to poskładasz w większe formatki czy nie - oni i tak poskładają

ważne że jak będziesz chciał rozbić te płytki na oddzielne formatki to za każdą zapłacisz oddzielne koszty przygotowania/dokumentacji itp które są i tak zwykle takie same niezależnie od płytek

więc chyba najoptymalniej jest wrzucić wszystkie PCB w jedną formatkę, mieć jedne koszty przygotowawcze i już

chociaż to też przecież zależy od firmy

ja mówię na przykładzie merkar.pl

PostNapisane: 3 lip 2013, o 14:55 

No właśnie o to mi chodziło, bo to coś na zasadzie przygotowania dużych formatek tych samych płytek np. tj. składanie już przed zamówieniem do jakiegoś tam szablonu.
Bo po co mam płacić za uruchamianie produkcji płytek których nie zrobię więcej niż po kilka sztuk.

PostNapisane: 3 lip 2013, o 16:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Frezowanie czasem jest bardzo kosztowne: ja zamawiałem "w jednym kawałku" i sam ciąłem gilotyną- wyszło jakieś 20-30% taniej.

A jak fajny projekt może ktoś z forum tez by zakupił pcb od Ciebie- wiadomo im więcej tym taniej ;)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 17:16 

No jeszcze to pewnie potrwa ;), bo to raczej hobbystyczny projekt ;) i bardzo pod mnie ;).
Teraz jestem w trakcie dorabiania brakujących bibliotek w Altium, a potem trzeba będzie projektować PCB.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 04:06 

Ja bym spróbował wrzucić te twoje różne płytki na jedną formatkę i wtedy płacisz za jeden komplet.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 18:20 
Użytkownik

A mógłbyś napisać coś więcej o tym zasilaczu. Wiem, ze kiedyś męczyłeś DAC,a pod tym kątem ;) Sam się zastanawiam nad zasilaczem, więc może bym się pisał na pcb, w zamian mógłbym coś podłubać :)

PostNapisane: 4 lip 2013, o 19:33 

Chwilowo rzeźbię jakieś zgrubne założenia, bo muszę w końcu ustalić co i jak, bo co chwilę coś zmieniam ;)

Strefa czasowa: UTC + 1