[/quote]
edwardkraweznik napisał(a):
Witajcie.
Co do QT:
Jakieś 20 lat temu gdy zaczynałem naukę cpp musiałem wybrać jakieś środowisko programistyczne GUI, Do wyboru miałem:
borland cpp builder, Visual cpp, wxwidgets, QT
to były czasy win98
Przygodę z Qt też zaczynałem jakieś 20 lat tamu, pracowaliśmy w firmie na Irixie i WindowsNT i akurat przechodziliśmy z bodajże iLogic właśnie na Qt.
[...]
Wybór był oczywisty. Ogarniać wxWidgets z uwagi na:
1. Liberalną licencje (użytek komercyjny)
2. Natywne kontrolki.
3. Wydajność.
4. Przenośność.
5. ITP...
W sumie wydawało mi się, że dokładnie te argumenty przemawiały zawsze na korzyść Qt
Nie ma żadnych przeszkód aby używać aplikacje w nim napisane komercyjnie, używa natywnych kontrolek (ale na sterydach i dużo więcej), jest wydajne i mega przenośne. Komunikacja po RS232 można tam zrobić w godzinę (a biorąc pod uwagę udostępnione wyżej źródła, to skopiowanie potrwa pewnie 5 minut).
A ten rs232 to sobie już tydzień posiedzę i napiszę niskopoziomowo
nie zginie bo napisałem go w taki sposób abym miał możliwość podpięcia pod inny projekt
W Qt mi nie pasuje głównie licencja
Pozdrawiam
W sumie to zbyt głęboko nie wnikałem w licencję, ale z ciekawości zapytam co tam takiego jest strasznego? Oprogramownaie całkowicie za darmo, z dostępem do źródeł i "biliarda" przykładów... tylko brać i kompilować
Wiadomo, jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki... więc do niczego nie namawiam, ale czasem warto zastanowić się, czy nie wpada się w pułapkę utopionych kosztów. Ten tydzień można poświęcić na pisanie tego co aplikacja ma robić zamiast na "kopanie fundamentów" na niskim poziomie