Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 maja 2021, o 18:37


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2021, o 21:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

Witam.
Mam pytanie - chciałem wykorzystać złącze działające w starym Laptopie :
Obrazek

Nie wiem jaka jest nazwa tego złącza?
Przy pomocy tego gniazda i i pewnej płytki :
Obrazek

Oraz programu icprog można w starych komputerach odczytać zawartość pamięci np. 24c64.
Problem polega na tym że chciałbym w/w czynność wykonać przy pomocy nowego komputera. (Windows 10) i wykorzystać zestaw ATB-USB-RS232 firmy Atnel.
Proszę o wskazówki czy uda się to wykonać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 22:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 168
Pomógł: 8

To gniazdo w laptopie to port COM. Nie wiem po co ci do tego zestaw ATB skoro piszesz, że chcesz wykorzystać te gniazdo z laptopa. Podłączasz lapka i ten programatorek za pomocą kabla COM z przeplotem i to wszystko. Odpalasz odpowiedni program na lapku i odczytujesz albo programujesz, czy to pamięć czy też PIC-a. Kiedyś szło na tym rozkodować "CYFRĘ" na full pakiet ale to było za czasów jak kodowali w systemie SECA-1.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 22:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

AKSELINEK napisał(a):
Proszę o wskazówki czy uda się to wykonać?
To zależy czy masz starą przejściówkę ATB-USB-RS232 w wersji 1.3 czy nową 1.4 z pełnym RSem 232 w standardzie 12/-12V (uwaga bo przy wersji 1.4 trzeba przy zamawianiu zaznaczyć że ma być z MAX3243 - jest to konwerter z TTL do oryginalnej wersji napięciowej RS-a)
Ta płytka to, jak dobrze widzę, zrobiona na projekcie SI-Prog (wersja uproszczona bez stabilizatora napięcia) http://www.lancos.com/siprogsch.html na bazie którego można było programować nie tylko pamicie 24xx ale i inne podobne, a nawet procki AVR.
Co na pewno to płytka wymaga RS w standardzie 12V/-12V i w dodatku nie pinów Rx i Tx tylko bazuje na sygnałach sterujących. Kiedyś korzystałem z tego do odczytu pamięci 24CXX ale niestety ten projekt bardzo fajnie działa na sprzętowym RS-sie, ale na tych emulowanych poprzez USB niestety działo bardzo ślamazarnie. Już nie pamiętam czy testowałem to również na przejściówce od FTDI, ale na pewno na kilku różnych i idzie to masakrycznie wolno. Zapewne piny sterujące w tych konwerterach nie są zoptymalizowany do szybkiego przełączania sygnałów,mało kto dziś korzysta z sygnałów sterujących w RS232, a jak korzysta to sygnały te nie muszą być tak szybko przełączane jak linie Rx i Tx. Nie wiem czy to jest na pewno powód wolnego działania, czy problem leży gdzie indziej ale swego czasu walczyłem z tym jakiś czas, ale bez skutku, i poprostu kupiłem programator pamięci.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

AKSELINEK napisał(a):
Nie wiem jaka jest nazwa tego złącza?
Złącze nosi nazwę DB9, jak masz ATB-USB-RS232 z pełnym RSem w standardzie 12/-12 to poszukaj rozpiski złącza DB9 i dojdziesz jakie sygnały i gdzie doprowadzić.



Ostatnio edytowano 10 lut 2021, o 23:06 przez xentis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 23:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

Masz racje xentis chyba prościej będzie kupić programator pamięci i nie tracić niepotrzebnie czasu.
A podpowiedz jaki programator byłby sprawdzony?
Nie koniecznie musi być tani tylko żeby był dobry.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 23:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

ja kupiłem tanią chińszczyznę bazującą na czipie CH341A - do moich celów wystarczający, a pamięć 24C64 odczytuje całą w parę sekund. Jak wuja zapytasz o czip Ch341 to Ci podpowie o jaki programator chodzi, jest tego pełno.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 23:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

Przejściówkę to mam taką:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2021, o 23:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

to jest wersja 1.3 i tu niestety jest RS w standardzie TTL co masz nawet na pcb napisane.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 00:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

dzięki to wszystko wyjaśnione



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 04:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

xentis napisał(a):
to jest wersja 1.3 i tu niestety jest RS w standardzie TTL co masz nawet na pcb napisane.


eeeeś przecież jak byk też jest napisane że na tej przejściówce jest RX i TX w standardzie RS232 (czyli +/-12V) ... widać te dwa piny wraz z GND. Jest to na scalaku MAX232. Więc proszę nie opowiadać, że jest inaczej. Nawet w instrukcji do przejściówki na stronie www.atnel.pl jest to również opisane dokładnie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 18:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

Mirku, tego że Tx i Rx jest w standardzie +/-12 nikt tu nie neguje, ale kolega ma ustrojstwo które używa sygnałów sterujących RS-a, a niestety te na tej przejściówce są już tylko w TTL-u, chyba że coś pomieszałem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 106
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Jeżeli jest Max232 to jest konwersja z TTL na RS232 bo po to jest ten scalak. Polecam zapoznać się z nota. Standard RS232 z tego co pamiętam to podaje jedynie maksymalne napięcia +/- 25V wiec jeżeli masz np +/- 8 V to mieści się w specyfikacji co nie znaczy ze wszystkie sprzęty będą działać na takim podłączeniu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

Elwood napisał(a):
Polecam zapoznać się z nota.
Kolego jak jesteś tak zapoznany z nota to powiedz ile kanałów widzisz w owym scalaku?
Elwood napisał(a):
bo po to jest ten scalak.
Ten scalak jest do konwersji tylko dwóch sygnałów czyli Tx i Rx. Może kolega mnie oświeci jak przy pomocy jednego takiego scalaczka dopasować 8 sygnałów pełnego RS-a 232 w standardzie TTL (DCD, RX, TX, DTR, DSR, RTS, CTS, RI) do poziomu +/- RS.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

xentis napisał(a):
Mirku, tego że Tx i Rx jest w standardzie +/-12 nikt tu nie neguje, ale kolega ma ustrojstwo które używa sygnałów sterujących RS-a, a niestety te na tej przejściówce są już tylko w TTL-u, chyba że coś pomieszałem?

Ja wszystko rozumiem ale tak na spokojnie przeczytaj swoją wypowiedź którą zacytowałem - bo wynika z niej, że "ta przejściówka ma RS232 tylko w ttl" i o to mi chodzi bo to nie jest zgodne z prawdą i musiałem zareagować. Tym bardziej że taki kolega Akselinek czy inni początkujący użytkownik - już absolutnie przyjmie że on na tym module nigdy nie pogada przez RX i TX w standardzie właśnie RS232 bo sama nazwa RS232 oznacza standard napięciowy +/- 12V

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

mirekk36 napisał(a):
bo wynika z niej, że "ta przejściówka ma RS232 tylko w ttl"
może i tak, tyle że akurat ta wypowiedź jest wyjęta z kontekstu całego wątku... A defakto jeśli mowa o RS to, według specyfikacji, 8 sygnałów, a same Tx i Rx to UART czy USART.



Ostatnio edytowano 11 lut 2021, o 21:40 przez xentis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26315
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

xentis napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
bo wynika z niej, że "ta przejściówka ma RS232 tylko w ttl"
może i tak, tyle że akurat ta wypowiedź jest wyjęta z kontekstu całego wątku...

Nie chcę się czepiać - ale pewnie nie zdajesz sobie sprawy jak ludzie czasem na szybko czytają - bo właśnie sam napisałeś że ta przejściówka ma RS tylko w ttl ... A gdyby napisać, że "ta przejściówka ma tylko linie RX i TX w RS232 a pozostałe, które są potrzebne do tego programatorka LancOS są w ttl - to byłoby w pełni zrozumiałe chyba dla każdego - kto na szybko nawet przeczyta taki post. Tylko o to mi chodzi, a wiem co mówię bo wiem jakie później maile dostaję od ludzi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 106
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

xentis napisał(a):
Elwood napisał(a):
Polecam zapoznać się z nota.
Kolego jak jesteś tak zapoznany z nota to powiedz ile kanałów widzisz w owym scalaku?
Elwood napisał(a):
bo po to jest ten scalak.
Ten scalak jest do konwersji tylko dwóch sygnałów czyli Tx i Rx. Może kolega mnie oświeci jak przy pomocy jednego takiego scalaczka dopasować 8 sygnałów pełnego RS-a 232 w standardzie TTL (DCD, RX, TX, DTR, DSR, RTS, CTS, RI) do poziomu +/- RS.


Bo zazwyczaj tylko Rx i Tx plus masa jest dzisiaj wykorzystywane, użyć 4 scalaków na 8 kanałów ? Rzadko się zdarza aby urządzenie korzystało z pełnych 8 pinów w RS232.



Ostatnio edytowano 11 lut 2021, o 21:45 przez Elwood, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 21:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

mirekk36 napisał(a):
Tylko o to mi chodzi, a wiem co mówię bo wiem jakie później maile dostaję od ludzi
ok, ok nie będę się spierał, wiem jak ludzie lubią łapać za słówka, nawet błędnie nazywając sprawy po imieniu obstają przy swojej racji jak kolega Elwood wyżej.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Elwood napisał(a):
Rzadko się zdarza aby urządzenie korzystało z pełnych 8 pinów.
to zanim następnym razem coś napiszesz i zaczniesz pouczać, to przeczytaj cały wątek, bo właśnie autor potrzebuje CAŁY port RS, a przynajmniej coś więcej niż same Rx i Tx.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Elwood napisał(a):
Jeżeli jest Max232 to jest konwersja z TTL na RS232 bo po to jest ten scalak.
przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź i odpowiedz sobie sam czy jest właściwa do kontekstu, bo post nad Twoi dokładnie napisałem że w urządzeniu autora potrzebne są sygnały sterujące RS-a i że sam pojedynczy MAX232 nie załatwi sprawy, na co Ty piszesz że nie prawda i że mam se poczytać notę od MAX-a232, bo właśnie po to on jest... no brak słów...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 22:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 106
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

xentis napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Tylko o to mi chodzi, a wiem co mówię bo wiem jakie później maile dostaję od ludzi
ok, ok nie będę się spierał, wiem jak ludzie lubią łapać za słówka, nawet błędnie nazywając sprawy po imieniu obstają przy swojej racji jak kolega Elwood wyżej.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Elwood napisał(a):
Rzadko się zdarza aby urządzenie korzystało z pełnych 8 pinów.
to zanim następnym razem coś napiszesz i zaczniesz pouczać, to przeczytaj cały wątek, bo właśnie autor potrzebuje CAŁY port RS, a przynajmniej coś więcej niż same Rx i Tx.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Elwood napisał(a):
Jeżeli jest Max232 to jest konwersja z TTL na RS232 bo po to jest ten scalak.
przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź i odpowiedz sobie sam czy jest właściwa do kontekstu, bo post nad Twoi dokładnie napisałem że w urządzeniu autora potrzebne są sygnały sterujące RS-a i że sam pojedynczy MAX232 nie załatwi sprawy, na co Ty piszesz że nie prawda i że mam se poczytać notę od MAX-a232, bo właśnie po to on jest... no brak słów...



Napisałem ze scalak zapewnia konwersje z TTL na RS 232 a nie ze zastępuje cały port. Ale niech będzie...

Kolejna sprawa ze do odczytu pamięci 24c64 nie jest w ogóle potrzebny MAX232
Wystarczy port COM, darmowy program PONY PROG, programator ponyser pod port COM i podłączenie jak poniżej : Koszt 5zł i działa bo sam odczytywałem tak pamięci.
Ale to tak na marginesie...
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 22:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 947
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 177

Elwood napisał(a):
Wystarczy port COM
miałem już nie pisać, ale, no właśnie znowu niedopowiedzenie. Wystarczy port COM. A co przez to sformułowanie rozumiesz? Bo tu ludzie bardzo mylą pojęcia. Chodzi ci o fizyczny port COM z gniazdem DB9 np na płycie głównej kompa (bo do takiego faktycznie nie potrzeba żadnych scalaków do konwersji napięć), czy np o taką przejściówkę jak tu w temacie ATB-USB-RS232. Bo widzisz, schemat jaki narysowałeś i wrzuciłeś to nic innego jak uproszczona wersja urządzenia które autor wątku ma. Tyle że autor wątku ma laptopa/kompa BEZ portu DB9 (czyli sprzętowego portu COM) i szuka sposobu jak mimo to odpalić urządzenie. I tu jest sedno sprawy, bo układ wymaga sygnałów oryginalnego RS-a i to nie tylko Tx i Rx. A przejściówka jaką posiada autor czyli ATB-USB-RS232 w wersji 1.3, napisze teraz wyraźnie MA RS-a 232 w standardzie +/- RS, ALE TYLKO SYGNAŁY Rx i Tx, pozostałe sygnały wchodzące w skład portu RS są już w standardzie TTL, i w takim układzie ten programator NIE zadziała, bo pomimo że sygnały i tak są prostowane poprzez diody w tym programatorze, to trzeba pamiętać że sygnały w TTL są odwrócone w fazie w stosunku do oryginalnych sygnałów +/- RS-a. Tyle w temacie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2021, o 23:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

Dziękuję i jestem zaskoczony zainteresowaniem tematu.
Pozwoliłem rozrysować płytkę którą podłączałem do PORTU RS232.

Obrazek

przepraszam za laurkę schemat narysowałem na szybkości

Bazowałem na opisie DB9 z internetu

Obrazek

Oczywiście pewnych rzeczy nie rozumiem np 5 wyprowadzenie DB9 ma nawę GND , a u mnie jest plus zasilania pamięci ???? :o

No ale poprawcie jeśli możecie , a wracając do tematu - czy tą płytkę mogę połączyć do ATB-USB-RS232 , jeśli tak to podpowiedzcie gdzie podłączyć RX TX i MASE?
No chyba że się nie da to trudno.

Ale z podpowiedzi kolegi xentisa (któremu bardzo dziękuję) wynika że pewnie kicha . Do mojego zadania potrzebuję cały PORT a w/w przejściówka mi tego nie zapewni?
Podpowiedzcie czy zrozumiałem zagadnienie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2021, o 00:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 403
Pomógł: 0

Bardzo dziękuję koledze jeszcze raz koledze xentis kupiłem chińszczyznę bazującą na czipie CH341A i wszystko zadziałało oszczędziłem dużo cennego dla mnie czasu.
Kolega oczywiście bezinteresownie poświęcił mi swój cenny czas i pomimo moich laickich pytań bardzo mi pomógł ponieważ podpowiedział że nie ma sensu korzystać z urządzeń które zakupiłem.
Bardzo ciekawym dla mnie doświadczeniem jako całkowitego laika w dziedzinę znajomości tematu a konkretnie portu COM przynajmniej z tej lekcji wyciągnąłem jakieś fajne wnioski.
Port COM jest jednak już wycofywany z użycia a ja jestem troczę zacofany - trzeba iść z postępem - jeszcze raz raz wielkie dzięki i przepraszam za głupie pytania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO