Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2012, o 16:44 
Użytkownik

Witam, robię PCB do układu:
Obrazek

Na razie jest to wstępna wersja (bez poligonów masy, jedyne niepodłączone ścieżki to GND), same ścieżki zasilania i sygnałowe.
Jako, że jest to mój pierwszy projekt PCB, chciałbym serdecznie prosić o fachową ocenę, zwłaszcza zależy mi na Waszym zdaniu na temat:
1) rozmieszczenia elementów
2) prawidłowości prowadzenia ścieżek (odległości, kąty, przelotki, grubości itp.)
3) ilość przelotek, czy są w dozwolonych miejscach
4) czy to PCB jest możliwe do polutowania przez osobę, która nie lutowała nigdy SMD? (lutowałem tylko THT). Lutownića, jaką posiadam to ZD-98.
5) wszystko inne, co przyjdzie Wam do głowy, będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Plik brd w załączniku, dodatkowo wrzucam plik graficzny.

Obrazek

pozdrawiam

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2012, o 17:33 
Użytkownik

Witaj

Patrząc na twoją płytkę najbardziej razi grubość ścieżek - w znakomitej większości wykonałeś się o grubości 16mil, jeśli zatem będziesz robić płytkę własnoręcznie metodą żelazkową to możesz mieć problem z przeniesieniem tak cienkich ścieżek na laminat(bo w rzeczywistości 16mil to bardzo mała grubość i kiedyś o tym się boleśnie przekonałem :( )

Druga sprawa to kondensatory C8(ceramiczny) i C9(elektrolit) - filtrują one zasilanie układu scalonego to powinny być jak najbliżej nóżek zasilania.
Co do ilości zworek itp to się nie wypowiadam bo sam w tym temacie jestem nie lepszy(bardzo długo mi zajmuje zaprojektowanie płytki z małą ilością zworek)

Jeśli chodzi o "stację lutowniczą" ZD-98 - zdaje się że masz tą samą co ja. Pytanie tylko jakie masz mocowanie ma grot w twoim modelu - jeśli mocowanie na śrubkę czyli tak jak ja to elementy smd w obudowie 1206 lutowanie idzie w miarę dobrze co do lutowania układów scalonych nie lutowałem ale raczej w tym przypadku może być nie wesoło :? bynajmniej mi się tak zdaje. Jeśli masz model tej "stacji" z gwintowanym mocowaniem grota - mój kumpel taką ma, to z tego co mówił lutowanie AVR w obudowach smd nie sprawiało mu problemów(o obudowach 1206 już nie wspominając). Lutując elementy smd, szczególnie układy scalone musisz zaopatrzyć się jakiś dobry topnik, z resztą tutaj masz tutorial autorstwa Mirosława i Pawła Kardaś ;) http://www.youtube.com/watch?v=sw04bDYb ... e=g-user-u gdzie masz pokazane jak lutować elementy smd i jakie chemikalia musisz używać do tego.

Na podsumowaniem mojej opowieści, Lede jak wrzucasz plik brd to wrzuć też plik ze schematem bo łatwiej jest analizować błędy i ewentualne niedociągnięcia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 lis 2012, o 17:34 
Użytkownik

@GwynBleidD:
Chciałem coś schować pod wyświetlacz, jednak chyba się nie da z powodów takich, że czujnik nie, bo musi mieć widoczność optyczną, procek się nie zmieści w podstawce, kondensatory odsprzęgające muszą być przy scalakach i przetwornicy, a ledy przy czujniku.

Płytka będzie wykonywana na frezarce a następnie ręcznie lutowana. Będzie robiona metalizacja otworów.
Wolałbym sam ją poprawić, niż dostać gotowca. :)

PostNapisane: 18 lis 2012, o 17:41 
Użytkownik

@MichalXY: grubość ścieżek to nie problem jeśli idzie o wykonanie, bo to będzie frezarka robiła. Bardziej mi chodzi o to, czy dobre grubości poszczególnych ścieżek dobrałem.

C8 i C9 starałem się dać możliwie blisko scalaka, postaram się jeszcze bardziej zbliżyć.

Co do topnika, to w filmiku jest on stosowany tylko do atmegi, a u mnie będzie w podstawce przewlekanej.
Trzeba topnik do pozostałych elementów jak nie lutowałem SMD nigdy?
Do filmiku dałem komentarz:
Cytuj:
Mam pytanie do filmiku: dlaczego topnik jest zastosowany tylko do megi? Do rezystorów, kondensatorów, tranzystorów itp. Wystarczy sama cyna? Co prawda topnik w cynie jest, ale ulatuje po podgrzaniu grotem.

A Mirek mi odpowiedział:
Cytuj:

No więc zobacz, co daje praktyka lutowania. Jeśli się wyczuje odpowiednio CZAS w którym przykładamy grot i podgrzewamy pady,cynę itp to jak widzisz po filmiku można się w 100% obejść bez topnika. Ale jak mówię wymaga wprawy i sporej ilości ćwiczeń. Temu montażyście z filmu wychodzi to tak idealnie, że nieraz ciężko odróżnić czy elementy były lutowane ręcznie czy maszynowo ;) ...

Plik .sch w załączniku.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

GwynBleidD napisał(a):
Czy koniecznie musisz procesor montować w podstawce? możesz też wyświetlacz od strony bottom umieścić ;)

Tak, w podstawce wygodniej np. wymienić procesor jak będzie uszkodzony, zresztą już ją zamówiłem.
Chciałbym, aby wszystkie elementy były na warstwie TOP.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 08:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A jak tak z innej beczki. Czy może nie przesiąść się na mega8? O ile wsad się zmieści. Od razu robi się luźniej. Można też zrobić montaż wyświetlacza na dłuższych goldpinach tak żeby kontroler z podstawką jednak wszedł pod wyświetlacz. Skoro to będzie płytka dwustronna to może kontroler wrzucić na bottom i wtedy już zupełnie mniej miejsca potrzebujesz przy montażu LCD bez zwiększonego dystansu. Trzeba tylko myśleć o wydłużonych dystansach montażowych pod płytką.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 09:51 
Użytkownik

To jaj jeszcze podpowiem koledze, że prowadzenie ścieżek na obu stronach pod elementy typu rezystory, kondensatory ceramiczne nie stwarza problemów. Ale już pod np. listwy do wyświetlacza lub złącze kanda przylutowanie padów na warstwie TOP może być mocno kłopotliwe i utrudnione. Lepiej poświęcić tych parę przelotek więcej, mimo, że kolega pisze, że będzie metalizacja. Gdy będzie kolega robił płytkę bez metalizacji, to uniknie kolega tych kłopotów. Znam to z autopsji.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 12:57 
Użytkownik

Kolego worner, niezbyt zrozumiałem twojego posta. Mógłbyś jakoś go wytłumaczyć, rozjaśnić czemu miałoby być trudniej?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Fajnie by było, jak by się Mirek wypowiedział. ;)

PostNapisane: 19 lis 2012, o 13:40 
Użytkownik

Chodzi mi o to, że jeśli masz złącze lub element, który ma punkt lutowniczy pod swoją własną obudową, to potem ciężko jest go przylutować nie smażąc obudowy. Jeśli jest metalizacja otworów, to nie ma sprawy, ale jak kiedyś będziesz robił płytkę bez metalizacji, to takie przyzwyczajenie może się zemścić własnie takimi trudnościami. Dlatego dobrze jest przewidzieć prze takim padem zrobienie przelotki na mały otwór. Zawsze można sobie potem poradzić. O to mi chodziło.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:04 
Moderator

Kolega worner ma ogromną rację, i warto pamiętać ZAWSZE o tym o czym pisze. No ale to dotyczy PCB która nie będzie miała metalizacji otworów a zdaje mi się, że autor przewidział że metalizacja będzie, aczkolwiek zastanawiam się jak ? skoro PCB nie będzie zamawiane w firmie tylko robione frezarką .... może jakaś domowa metoda, oby była sprawdzona i pewna

odnośnie projektu PCB, ja bym zdecydowanie przeprojektował, nawet tak dla treningu. Ostatnio mój syn projektował także pierwszą swoją płytkę pod sterowanie prockiem m8 taśmy RGB. I pierwszy projekt był podobny, więc mówię - dawaj wszystko jeszcze raz od nowa ;) .... a on zaczął się buntować, ale w końcu zrobił.... potem jeszcze raz, jeszcze raz (po moich tam uwagach) i na końcu aż się ucieszył że go tak cisnąłem bo wyszło 100x lepiej niż za pierwszym razem

Ledes - taka podstawowa uwaga - skoro już zdecydowałeś się na płytkę dwustronną i na dodatek będziesz miał metalizację otworów to wykorzystaj to dobrze - co to znaczy ?

po co wszystkie drobne elementy SMD umieszczasz tylko na jednej stronie ? przecież dzięki tym opcjom możesz spokojnie trzaskać je po dwóch stronach co pozwoli ci DRASTYCZNIE - podkreślam DRASTYCZNIE zoptymalizować tą płytkę - spróbuj ok ?

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:11 
Użytkownik

Metalizacja otworów będzie robiona specjalną maszyną na uczelni - szczegółów nie znam.

Ok, zrobię dzisiaj od nowa i pochwalę się. Pewnie będzie znowu tragedia, ale mam nadzieję, że choć odrobinę lepsza wyjdzie ta płytka niż za pierwszym razem. :)

Jak dam elementy po obu stronach, to tulejki dystansowe są konieczne?

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:19 
Użytkownik

Nie ma się co tak załamywać od razu. Może spróbuj odwrócić cały układ mikrokontrolera z tymi rezystorami o 180 stopni i schować je wszystkie pod wyświetlaczem. już ten zabieg pozwoli zmniejszyć sporo płytkę.

Co ja za bzdury wypisuję: nie 180 stopni, tylko 90 wystarczy, czyli rezystory pod wyświetlacz razem z prockiem i wszystkimi ścieżkami.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:32 
Użytkownik

Właśnie jak tak wczoraj pomierzyłem linijką organoleptycznie ATB 1.03, to ATmega32 w podstawce precyzyjnej powinna spokojnie wejść pod LCD na normalnych goldpinach. :) Więc pewnie wrzucę procka pod LCD.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ciekaw jestem, czemu Eagle w edytorze płytki mi połączył wszystkie goldpiny od LCD tym powietrznym cienkim połączeniem żółtym. Kłóci się to ze schematem. ;/

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:35 
Moderator

worner dobrze prawi ;) ... Ledes nie pisz, że będzie tragedia - bo wtedy będzie ;) ... myśl pozytywnie to zobaczysz, że wyjdzie dużo lepiej. Ja na razie nie mam na tyle czasu ale może jak wrzucisz drugą to bliżej coś popatrzę też. Tylko wrzuć wtedy też i rysunek do posta i spakowany plik BRD.

A niezależnie czy dasz od spodu elementy SMD czy nie to i tak zawsze zwykle są jakieś dystanse, jak nie w obudowie to się dodaje samemu. Raczej rzadko się przykręca tak na placka.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:43 
Użytkownik

"Na placka", hehe. Co do dystansów, to chciałbym zastosować takie jak ATB (otwory znaczy się) albo w konwerterze ATB GLCD TFT.
Mirek, mógłbyś nakierować co kupić? Wystarczą same tulejki dystansowe i nakrętki M3?
http://sklep.atnel.pl/public/assets/ima ... ODATKI.jpg

W Eagle wzorując się na Atnelu dałbym elementy MOUNT-HOLE3.2, chciałbym, aby wszystko pasowało stąd pytam o te nakrętki i tulejki. ;)

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:46 
Moderator

Wiesz - te otwory są ok , średnica 3,2mm. Ale czy dystanse czy tulejki, czy same śrubki - to chyba już zależy od obudowy - dobrze myślę ?

PostNapisane: 19 lis 2012, o 14:52 
Użytkownik

Obudowy nie będzie. Sama płytka na podpórkach. :)

PostNapisane: 19 lis 2012, o 15:02 
Moderator

Ledes napisał(a):
Obudowy nie będzie. Sama płytka na podpórkach. :)

A no to dokładnie może być coś takiego jak na tej fotce pokazałeś do GLCD

PostNapisane: 19 lis 2012, o 15:10 
Użytkownik

Ale u mnie wkręty chyba się nie przydadzą, starczą tulejki i nakrętki. ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Czyli podsumowując sprawę tulejek: w Eaglu MOUNT-HOLE3.2, średnica otworu 3.2mm, tulejki o gwincie 3mm i nakrętki również o gwincie 3mm. Prosiłbym o zweryfikowanie, to zamówię od razu. ;)

PostNapisane: 19 lis 2012, o 15:30 
Moderator

No jeśli ci akurat tak pasuje - no to dobrze ;) ty przecież lepiej wiesz co ci tu potrzeba. Co do średnic to się wszystko zgadza.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 20:06 
Użytkownik

To i kilka słów ode mnie. Płytkę bez problemu możesz zrobić na jednej warstwie z kilkoma przelotkami. Aby ułatwić prowadzenie ścieżek ukryj sobie połączenia masy poprzez wciśnięcie prawym klawiszem=>proporties=> i zaznaczyć opcję airwires hidden. Piszesz, że połączył Ci wszystkie piny wyświetlacza - to nie prawda. Użyj narzędzia show i zaznacz ścieżkę, a zobaczysz, że nie jest to podłączone. Płytka wg mnie jest kompletnie do przeprojektowania. Zacząłbym od obrócenia megi o 180* przeniesieniu złącza kanda na jej prawą stronę, tak aby leżały w jednej linii. Złącze zasilania przeniósł w lewy górny róg obok potencjometru kontrastu. Zmieniłbym port do sterowania wyświetlacza, aby uprościć połączenia i dopiero później zastanawiałbym się co dalej. W tej chwili nie bardzo potrafie sobie wyobrazić dalsze rozmieszczenie elementów.

PostNapisane: 19 lis 2012, o 20:12 
Użytkownik

Miszczo, dzięki za uwagi, płytkę właśnie projektuję całkowicie od nowa, potem wrzucę do oceny. ;)

PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:24 
Użytkownik

Udało mi się zejść z rozmiarami płytki do 10 cm x 5.59 cm :)
Pierwsza była 10 x 8 cm ;)

Na dodatek w drugiej doszły otwory pod tulejki. ;)
Jednak dobre rozmieszczenie elementów to podstawa. :)

PostNapisane: 20 lis 2012, o 20:16 
Użytkownik

Myślicie, że kwarc http://www.tme.eu/pl/details/11.0592m-h ... -tht/yic/# w podstawce precyzyjnej http://www.tme.eu/pl/details/zl307-1x10 ... e/ninigi/# (3 ułamane segmenty z środkowym pustym) wejdzie pod wyświetlacz LCD? Pomierzyłem jak to wygląda na ATB zgrubnie, i tak: od powierzchni PCB do LCD jest ok. 11mm, kwarc w podstawce to ok. 9mm. Więc teoretycznie powinien wejść pod LCD. Sęk w tym, że LCD ma od spodu też trochę elementów SMD, jakieś mocowania itp.

Nie wiem, czy odległość kwarcu od procka w tym układzie jest krytyczna? No i pytanie za 100 punktów: wejdzie ten kwarc pod LCD?

PostNapisane: 20 lis 2012, o 20:35 
Użytkownik

Kwarc powinien być jak najbliżej uC(przynajmniej ja się tak uczyłem i widziałem w innych projektach) bo w wypadku sygnału podawanego z kwarcu dłuższa ścieżka może wprowadzić zakłócenia sygnału generowanego przez kwarc. Jednym słowem ja bym nie ryzykował i starał się umieścić kwarc jak najbliżej uC.

PostNapisane: 20 lis 2012, o 20:58 
Moderator

Ledes to co pokazałeś to nie jest kawałek podstawki precyzyjnej i absolutnie nie nadaje się do osadzenia kwarca :(

PostNapisane: 20 lis 2012, o 21:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ledes to co pokazałeś to nie jest kawałek podstawki precyzyjnej i absolutnie nie nadaje się do osadzenia kwarca :(

Jak to? To dlaczego w ATB jest kwarc w identycznym "czymś"? Rozstaw się zgadza, 2.54mm, jak się podepnie piny 1 i 3 to 5.08mm, tyle co kwarc mniej więcej (kwarc 4.88mm).

PostNapisane: 20 lis 2012, o 21:10 
Moderator

Ledes napisał(a):
Jak to? To dlaczego w ATB jest kwarc w identycznym "czymś"? Rozstaw się zgadza, 2.54mm, jak się podepnie piny 1 i 3 to 5.08mm, tyle co kwarc mniej więcej (kwarc 4.88mm).

no nie jest w czymś identycznym ... może spójrz na wysokość? weź jakąś miarkę czy coś i zobacz. Nie mówiąc już o wysokości - otwory w tym co podałeś w linku to potwory i kwarc będzie latał

PostNapisane: 20 lis 2012, o 21:12 
Użytkownik

Ehhh no fakt, wobec tego kwarc wlutuję chyba w płytkę.

Albo mógłbyś mi podać, z jakiego złącza Ty korzystałeś do kwarcu w ATB?

PostNapisane: 20 lis 2012, o 21:14 
Moderator

http://www.tme.eu/pl/details/sts-20p/po ... /sts-20p/#

PostNapisane: 20 lis 2012, o 23:00 
Użytkownik

Ok, wrzucam drugie podejście do projektu płytki (bez polygonów GND póki co).
Co udało mi się uzyskać:

1) mniejsze wymiary płytki - z 10 x 8 cm zszedłem do 10 x 5.59 cm
2) dodałem otwory pod tulejki dystansowe (w rogach)
3) lepsze rozmieszczenie elementów
4) 2 przelotki mniej (poprzednio 23, teraz 21), mógłbym zejść dużo niżej, ale przyjąłem założenie, że elementy SMD które mogę być na warstwie bottom, to niech tam będą. :)

Jak zwykle proszę Was o ocenę projektu płytki, wskazanie błędów, niedociągnięć, co można poprawić, co jest źle itp. Czy zasilanie jest dobrze poprowadzone? Czy kwarc dobrze podpięty? Przelotki i ścieżki nie za gęsto?

Z góry dzięki!
Pozdrawiam

Obrazek, a w załączniku pliki .brd i .sch do kompletu.
Obrazek

Załączniki:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1