Cytuj:
B)Jesteśmy na forum technicznym. Czy możesz poprzeć swoje
Cytuj:
Na pewno nie przy 30C.
Dobrze że zaznaczyłeś że jesteśmy na forum technicznym a nie modelarskim
. Widzisz, też czasem potrzebuję akumulatorów które oddadzą mi duży prąd. Jednak kiedyś nauczony tego że nie należy łączyć równolegle żadnych chemicznych źródeł energi używałem dużych i drogich ogniw. Dziś wiem że było to mylne podejście do tematu.
Chcesz wiedzieć na czym opieram swoje zdanie; proszę bardzo:
zwykle producent (nawet akumulatorów modelarskich) podaje dwa parametry:
-pojemność (znamionowa przy obciążeniu Q/10 lub Q/20)
-maksymalny dozwolony prąd obciążenia
Oczywiście modelarze wybierają takie źródła z których można pobierać jak największy prąd- jest to logiczne gdyż dzięki temu model z takim samym silnikiem waży mniej (lżejsza, bardziej "wydajna bateria") ma lepsze osiągi. Niestety większość modelarzy nie zadaje sobie sprawy z tak znaczącego parametry jakim jest rezystancja wewnętrzna. Oczywiście, producent podaje czasem jej wartość i zwykle jest to parę- paręnaście miliOhmów. Im większa jest ta rezystancja tym większy spadek napięcia na niej- czyli mniejsze napięcie na obciążeniu.
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/200000-224999/206023-da-01-en-NIMH_6V_EMPFAENGER_AKKUPACK_4000MAH.pdf To jest przykładowa karta akumulatora modelarskiego. Nie ma żadnego wykresu przedstawiającego prawdziwe "osiągi" przy danych prądach rozładowania. Jeżeli posiadasz dokumentację jakiegokolwiek akumulatora w którym będą przedstawione realne pojemności pod różnymi prądami rozładowania to bardzo proszę o przesłanie na maila.
To co napisałem odnośnie tych 30C wziąłem z praktyki, jeśli masz jakiś akumulator to sam możesz sprawdzić w realu jakie pojemności wyjdą, to nie jest tak że gdzieś wyczytałem i tyle.
Cytuj:
Na przykład w motoszybowcach typowy cykl pracy polega na rozładowaniu w czasie liczonym w dziesiątek sekund; płyną przy
tym imponujące prądy, potem bardzo szybkie ładowanie i dalej. Przy pakietach zawodniczych (to już inne ceny ) naprawdę czasem "opada szczęka" .
Wiem jak to wygląda, znam paru maniaków- w pozytywnym znaczeniu tego słowa
Cytuj:
Odnośnie:
Cytuj:
Aby porównywać nie wystarczy popatrzyć na cenę, wagę czy wymiary- istnieją takie parametry jak rezystancja wewnętrzna, długotrwały prąd
maksymalny, maksymalna temperatura pracy i wiele innych.
to czy możesz proszę doprecyzować, na jakiej podstawie napisałeś, że
Cytuj:
sposób ładowania oraz parametry elektryczne w czasie rozładowanie niemal identyczne jak u poprzednika.
i jednocześnie piszesz, że:
Cytuj:
Na dzień dzisiejszy nie znalazłem aktualnie produkowanych akumulatorów NiCd oraz NiMn o podobnych parametrach które mógłbym rzetelnie porównać.
Czyli co, porównywałeś nierzetelnie, czy jednak jakieś znalazłeś i nie chcesz nam o tym powiedzieć?
Aby porównanie było wiarygodne (według mnie) oba typy powinny być reprezentowane przez ogniwa lub baterie o takich samych (lub mocno zbliżonych parametrach) jak:
-pojemność
-wymiary
-waga
-maksymalny długotrwały prąd
Jeżeli znajdziesz mi coś co spełnia te wymogi to z chęcią przetestuję w domu i specjalny temat założę. Szukałem sporo czasu jednak opis i szczegółowe dane kończyły się zwykle na np. " 5000mA prąd ciągły 30C maksymalny 50". Nawet dzwoniłem do paru dostawców i oprócz zapewnienia że to są najlepsze akumulatory nic się nie dowiedziałem.
Zresztą, nawet na logikę, jeśli te akumulatory są tak dobre to dlaczego producenci podają ich pojemność przy obciążeniu 0,2C?
http://www.bto.pl/pdf/01626/JJJ%20BATTERY%20SC200HP.pdfTutaj przedstawione jest ogniwo wysokoprądowe: zobacz jak sprytnie manewrując napięciem końcowym producent pokazuje nam iż przy prądzie 10C pojemność "spada" raptem o 15%. A tak na prawdę jeśli mamy odciąć obciążenie przy napięciu końcowym równym 1V zgodnie z zaleceniami to rzeczywista pojemność wyniesie raptem 60% deklarowanej przez producenta. Zresztą, na tym wykresie widać że nawet przy 1C pojemność wynosi 90%
Co do parametrów ładowania; kolejny raz przypomnę że chodziło o wprowadzenie niejako- przecież człowiek młody nie będzie budował ładowarki oraz super akumulatorków do urządzenia które sam stworzył i zapewne nie będzie masowo produkowane;) Kupi zwykłe "paluszki" ładowarkę do nich i nie będzie się zastanawiał jak wygląda proces ładowania. Po pewnym czasie zauważy że coś często musi ładować te ogniwa- poczyta i zacznie się zastanawiać
Przecież najważniejsze jest samodzielne myślenie, jak nie myślisz to jesteś monterem nie konstruktorem
Januszu, dziękuję bardzo za tą dyskusję i za miłe słowa.
Cytuj:
Tak na marginesie, ma kolega jakieś namiary na regeneracje litonowych z wkrętarki, przez głupotę uwaliłem jeden aku w mojej makicie model aku to BL1830.
PW zaraz wysyłam.