Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:00 
Użytkownik

Witam,
Jako, że wiele osób w tym i Ja zakupiłem ATB golaska :). Więc czas na montaż. W związku z tym, tak chciałem się podpytać jak przygotowujecie się do montażu pcb ? Chodzi mi o to, że elementy smd są pakowane w taśmach i wydłubywanie co chwila jakiegoś elementu jest czasochłonne. Można jak to kiedyś robiłem wysypać sobie kilka rodzajów na małe kupki na biurko, lecz po chwili coraz więcej elementów leżało na podłodze :D. W związku z tym pomysł podsunęła mi ta ładniejsza połowa. Jest to pudełko na cienie dla kobiet. Jak widać na zdjęciach znajdują się w nim małe przegródki, mało tego są one namagnesowane więc nawet jeśli potrząśniemy przez przypadek wszystko zostanie na miejscu. Przed przystąpieniem do lutowania przygotowuję sobie dane elementy, kondensatory, rezystory kilku wartości i inne użyte elementy. Ułatwia mi to pracę bo wszystko mam pod ręką, sięgam tylko pensetą po następne. Po skończonej pracy można sobie zakryć i odłożyć - nic nie wyleci :).
Mam nadzieje, że komuś się przyda :)

Pozdrawiam
R.L.

Obrazek Obrazek

Ostatnio edytowano 3 lut 2013, o 14:26 przez Lemosek, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:19 
Moderator

eeeeh co my nędzne brzydkie połowy zrobilibyśmy bez tych naszych pięknych połówek ? ;)

Fajny pomysł ;)

Ja z kolei dzięki podpowiedzi kiedyś od Pana Ryszarda z którym miałem zaszczyt pracować - zrobiłem coś takiego:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

zostało to zrobione z przeźroczystej plexi wyciętej laserem i podłoże z białej plexi. Jedno do drugiego przyklejone klejem. Ładnie się sprawuje do dzisiaj taka tacka ;)

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:29 
Użytkownik

Witam, zgadza się co my byśmy zrobili :D
Kurcze Mirku naprawdę niezły pomysł :) Można sobie wyfrezować lub wyciąć dowolne kształty w zależności od potrzeb.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:33 
Użytkownik

Mirku twój pomysł super. Ja bym jeszcze pod dolną pleksą zrobił kartkę z opisem co jest w przegródce, albo zrobił jakieś oznaczenia kolorowe, aby od razu było wiadomo co i gdzie, chociaż pewnie w twoim wypadku to już z po ciemku dasz rade znaleźć rezystor w rozmiarze 0603 w tych przegródkach ;)

Z racji ze mam w robocie laser do ciecia i grawerowania to chyba trzeba pomyśleć o jakiejś mini wersji na biurko ;)

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:36 
Użytkownik

Ja jako, że mam dużo woreczków strunowych, to ich do tego używam. Ze strunowych tak łatwo nie wypada. Jak za to komputer czy telefon rozkładam to używam takich segregatorów, co by miliona śrubek nie pogubić.

Ostatnio edytowano 24 sty 2013, o 20:40 przez ajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:39 
Użytkownik

ajek napisał(a):
Ja jako, że mam dużo woreczków strunowych, to ich do tego używam. Czy to rezystory czy tranzystory. I wszystko w szeregach poukładane w pudełeczkach.

Woreczki do trzymania ogólnie może i ok. Ale jeżeli pracujesz nad jakimś projektem dłużej niż 1 dzień to po skończonej pracy co wszystkie elementy spowrotem do woreczków i na drugi dzień powtarzasz to? A tak wszystko masz na podstawce, chowasz ją i na drugi dzień wyciągasz i możesz wracać do projektu.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:44 
Użytkownik

No, no dlatego wyedytowałem, bo napisałem niejednoznacznie :D

Mam rozwarte te strunówki i sobie pęsetą sięgam doń. Przyznam, że układów z setką różnych elementów nie robiłem, a i pewnie prędkość pracy przy tym spada, bo jednak zawsze trzeba sięgnąć do środka woreczka, ale jest w miarę święty spokój, a i porządek jako taki.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:45 

Sam z racji jednak niewielkiej produkcji ;), trzymam w oryginalnych opakowaniach tj. ciętych taśmach + woreczki strunowe. To posegregowane w pudełku po scarpach (bo fajnie jest otwierane z jednej strony).

Jeżeli coś składam z elementów SMD, to staram się wyjmować po koleji. tj. najpierw kondensatory 100n, potem np. 2.2n, następnie rezystory, diody, układy scalone. Na zasadzie od najmniejszego do największego.

Pomysł Mirka bombowy, ale przy większych produkcjach. Po za tym jak by mi to córka dorwała ;). Muszę mieć osobno zamykane elementy.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:47 
Moderator

Wilu88 napisał(a):
Mirku twój pomysł super. Ja bym jeszcze pod dolną pleksą zrobił kartkę z opisem co jest w przegródce,

O tym myśleliśmy ale postanowiliśmy zostać przy opisywaniu markerem - bo przy lutowaniu różnych płytek czasem się wymienia elemnty i łatwo opis zmienić

Wilu88 napisał(a):
Z racji ze mam w robocie laser do ciecia i grawerowania to chyba trzeba pomyśleć o jakiejś mini wersji na biurko ;)

No a to co pokazałem to jest wersja w zasadzie mini - no może nie rozmiaru A4 ale troszkę większa tacka. Świetnie się sprawuje

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:50 
Użytkownik

Nio pomysł świetny , ale ja jadę z taśmy ... może nie tak wydajnie jak picker , ale zawsze :)
chyba sobie machne z białego znanego wam akrylu :)

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:51 

Renex ma fajne tacki na SMD ale ceny są nie do przejścia ;).

PostNapisane: 24 sty 2013, o 20:51 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
...., ale przy większych produkcjach.
ooo nie nie ;) tu się nie zgodzę - Pan Ryszard właśnie np gdy produkował swego czasu zestawy ATB to właśnie korzystał z tej tacki i starczała. Wyjmowanie wciąż z woreczków jest uciążliwe właśnie przy większych ilościach... a tu ??? wsypujesz tych kondków i elementów których używasz do PCB i potem szybciutko się pęsetą sięga. Wystarczy tylko co jakiś czas uzupełniać przegródki. Ja zaznaczam że nawet pewnie nie wpadłbym na ten pomysł ale Pan Ryszard - po prostu w każdym calu potrafił ułatwiać sobie życie - a w tym życiu BARDZO dużo lutował właśnie w SMD ....

rezasurmar napisał(a):
Po za tym jak by mi to córka dorwała ;).

hahaha no no - do domciu to się absolutnie nie nadaje - u mnie może już dzieci bym się nie bał ale niech by tak jeden z kotów zechciał się zabawić - to miałbym kopciuszka do końca życia ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

SunRiver napisał(a):
Nio pomysł świetny , ale ja jadę z taśmy ... może nie tak wydajnie jak picker , ale zawsze :)
chyba sobie machne z białego znanego wam akrylu :)

No właśnie przy twoich możliwościach obróbki tego materiału to też wyjdzie cudeńko tacka ;)

PostNapisane: 24 sty 2013, o 22:13 
Użytkownik

Ja do segregowania elementów smd wybrałem takie pudełeczka http://i.stack.imgur.com/jE5IR.jpg, mają one przegródki które można wyjąc i rozszerzyć przedział.
Cena też nie jest duża bo za 3 pudełka zapłaciłem 25zł, chociaż wiadomo że domowej roboty najlepsze.

Na początku do smd chciałem kupić taką walizkę ale cena zwaliła mnie z nóg http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/6682 ... 3-0805.jpg

PostNapisane: 24 sty 2013, o 22:44 
Użytkownik

Witam,
dokładnie są ok. Sam takich używam ale do większych elementów np. tulejki do przewodów.
Do smd są jak dla mnie za wysokie (lub głębokie jak kto woli).

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 25 sty 2013, o 07:00 
Użytkownik

Również używam takich zipów, jakiś czas temu pojawiły się w Castoramie, czarno-pomarańczowe, bardzo mi przypasowały. Nie są mocno głębokie, a i tak wyciągam elementy pensetą. Dla mnie podstawa to pudełko zamykane, mam ich kilka i przed lutowaniem rozkładam je wszystkie i patrzę jaki zestaw pójdzie w ruch. W jednym mam rezystory 0402, w innym 0603, w innym kondensatory itp. Elementy z otwartej tacki jeszcze tego samego dnia znalazły by się na podłodze i wtedy dopiero bym miał roboty :)

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:12 
Użytkownik

Witam,
dorzucę swoje trzy grosze...
Kupiłem sobie kiedyś cały typoszereg rezystorów smd ale drażniło mnie ciągłe wyjmowanie taśm z woreczków i wydłubywanie elementu.
Zacząłem zbierać od rodziny i znajomych pojemniczki na szkła kontaktowe, mam za free co jakiś czas a spisują się świetnie.
Po 100szt rezystorów 0805 ledwo widać na dnie a więc 5ml pojemnik zupełnie wystarczy.
Oprócz tego kupuję pojemniczki na ozdoby w tym sklepie http://www.jaapee.pl/index.php?p1694,ze ... -w-kasetce
Dla mnie cena super, a co najważniejsze mamy jeden większy gratis (tą właśnie kasetkę). Wszystko elegancko można opisać i poukładać, a samo etui z pojemniczkami nie zajmuje wiele miejsca na półce, itd.

U mnie jest to byle jak, ale ktoś może ma wizję to dopasuje sobie do swoich potrzeb ;)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/J ... directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Y ... directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/d ... directlink

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:28 
Użytkownik

Ja od zony dosalem takie cos http://www.tme.eu/pl/details/v11-1/poje ... f6c7e7d7bd do masowki na pewno sie nie nadaja, ale do domu sa super jak dla mnie. Pudeleczka sa malutkie, ale 100 rezystorow 0805 miesci sie na dnie. Opisy porobilem sobie na wieczkach. Trzeba tylko pilnowac, zeby dzieci sobie nie "poukladaly", bo zawsze jak wyciagam to pudelko to odrazu dzieci przyciaga.
Jak kogos zainteresuje to moge pstryknac pare fotek jak to wyglada, chociaz nie mam zapelnionych duzo pudeleczek, bo do tej pory trzymalem wszystko w malutkich papierowych kopertkach samorobkach. Porobilem tylko opisy do elementow, ktorych mialem wieksza ilosc. Jeszcze tranzystorki musze tam popakowac.

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:34 
Użytkownik

A i jeszcze zapomniałem...
Kiedyś kolega z pracy, napisał dla mnie programik do opanowania stanu magazynowego w domu :mrgreen:
Stworzony był na moje potrzeby, ale jeżeli ktoś potrzebuje to proszę https://docs.google.com/file/d/0B-1l17R ... edit?pli=1
Pobrać można Ctrl+S

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:40 
Użytkownik

Też mam czarno pomarańczowe pojemniki z castoramy http://www.castorama.pl/..., ale do smd właśnie trochę za duże, czasami przelatują elementy pod przykrywką w inne miejsce i później pomieszane troszku, te pojemniczki ze szkieł kontaktowych bardzo fajne

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:47 
Użytkownik

Te pojemniki Prosperplast są wykonane z dobrego tworzywa. Nie pękają i nie można się na nich przeciąć :)
Też mam taki większy z możliwością zmiany przegródek.
P.S
Codziennie przejeżdżam koło tej firmy, zakład dość duży ;)

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:53 
Użytkownik

i są w miarę tanie

PostNapisane: 25 sty 2013, o 22:41 
Nowy

Zainspirowany dyskusją namierzyłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/pudelko-na-smd-690007 ... 68134.html
Cena wygląda na wyprzedażową, powinno się przydać na smd i drobnicę.

PostNapisane: 26 sty 2013, o 21:02 
Użytkownik

Ja tam sobie zrobiłem szafeczkę z pudełek po zapałkach. Bardzo fajna sprawa, nic mi się nie myli i mam ładnie poopisywane :)

PostNapisane: 27 sty 2013, o 22:06 

Tak rozmawiamy o tym gdzie trzymacie elementy, ale pytanie podstawowe, jak panujecie nad tym jaką macie ilość i jakich elementów.
Sam powoli zaczynam mieć w domu mały magazyn części, najwyższy czas to wrzucić do jakiejś bazy.
Co polecacie do "zarządzania" magazynem?

Potrzebuję coś, czym będę mógł podzielić np. rezystory nie tylko z względu na wartość rezystancji, ale i na dokładność. W przypadku SMD dokładność i rozmiar. W dodatku do kondensatorów dochodzi jeszcze czy ceramiczny, elektrolit, czy tantal itd.
Excela znam słabo, dobrze by było by działało to również na androidzie :).

PostNapisane: 27 sty 2013, o 22:11 
Użytkownik

SunRiver zrobił SunMAG

topic1125-30.html

PostNapisane: 27 sty 2013, o 22:28 

osa1313 napisał(a):
SunRiver zrobił SunMAG

topic1125-30.html

Widziałem, ale nie spełnia podstawowego założenia, jest tylko na winzgroze ;). Po za tym na dzień dobry sypie błędami .NETa którego mam dosyć :).

Dlatego szukam programu bardziej nie przywiązanego do platformy windows.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:40 
Użytkownik

Ja używam i chwalę sobię Katalog Elektronika. Możesz sobie robić projekty i sprawdzać ile kosztuje np. Spełnia moje wymagania w 100%.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:10 
Użytkownik

PawelGaj napisał(a):
Ja używam i chwalę sobię Katalog Elektronika. Możesz sobie robić projekty i sprawdzać ile kosztuje np. Spełnia moje wymagania w 100%.

Ja tez używam tego, ale już ostatnio miałem chęć wyrzucić go z dysku. Otóż przy aktualizacji na nową wersje program zastąpił mi moją bazę elementów :/ Oczywiście pytał czy zastąpić jakieś pliki ale nie sądziłem że zapyta o nadpisane bazy danych :/ Dzięki temu czeka mnie przepisywanie całej bazy. Radzę wszystkim użyć opcji automatycznej kopii danych.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:13 
Użytkownik

można też taniej pomyśleć np:
http://allegro.pl/paleta-zasuwka-na-mon ... 57799.html

Rezasurmar: wybacz , ale pod symbiana , geosa , macosa i linuxa nie będzie SunMaga :P
dodatkowo mam niestety za mało czasu obecnie by nad nim po siedzieć i zoptymalizować
powstał dla hecy i niech tak na razie zostanie :) (na aktualnym systemie nie sypie błędami, ale przy
8tys ++ pozycji - trochę trwa ładowanie bazy ....
hihihih....

PostNapisane: 28 sty 2013, o 17:27 
Użytkownik

Aa no chyba że tak. Ja tam ustawiłem sobie zapisywanie bazy danych co 1minutę i jest ok ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1