Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2015, o 14:21 
Użytkownik

Cześć!

Ostatnio majstrowałem przy takim czujniku czadu i metanu firmy Pololu typ MQ-9. Podłączyłem, zaprogramowałem MCU i pokazuje nawet sensowne wyniki. Mam natomiast problem z wyskalowaniem tego ustrojstwa.

Czy któryś z Kolegów próbował może sił z tym czujnikiem, lub podobnym? A może znacie jakieś inne czujniki czadu i/lub metanu?

Program napisałem w C na Atmegę8 z zegarem taktowanym 1 [MHz]. Nie będę tutaj podawał listingu, bo to wszystko działa (no chyba że ktoś ma ochotę zobaczyć kod to wrzucę). Chodzi mi raczej o takie.. hmm... naukowe podejście jak liczyć ppm z danych, które ten czujnik otrzymuje. On jest podłączony standardowo, tzn. czujnik w sobie ma rezystor 10 [kOm] i dalej pomiar leci tak jak standardowo mierzy się każdy inny pomiar analogowy na Atmedze (np. napięcie).

Jeżeli czegoś istotnego nie dopisałem, to proszę mi dać znać.

Proszę o poradę co do wyboru czujnika oraz poradę jak zamienić skalę odczytu ADC z Atmegi na ppm (dobrze wyskalowaną).

Jak samemu chciałem liczyć te ppm'y to mi wyszło, że po trzech oddechach z tego co pokazuje czujnik MQ-9 powinienem nie żyć... ;) Masakra..

Edit:20150223ZULU ;)
Okey. Już sobie jakoś tam poradziłem ;) -niestety w tym wypadku metodą inż. Macajewa, tzn. wyskalowałem "na czuja" czujnik tak, że na byle beknięcie lub lekkie chuchnięcie (tlenek węgla w wydychanym powietrzu) to czujnik wkracza na "czerwoną" skalę i włącza się alarm.
Post uważam do zamknięcia, chyba że Ktoś z Kolegów chciałby o coś zapytać, czy coś napisać.

Pozdrawiam! j23 Jarek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2017, o 18:58 
Nowy

Witam,
mam problem z czujnikiem MQ-9 i nie mogę go skalibrować, tzn. puszczam kalibrację robię 300 odczytów i liczę średnie napięcie, następnie przeliczam to na Ro i raz wychodzi mi 400 a raz 200 czyli dwukrotna różnica. Miał ktoś z tym do czynienia?

Poniżej wzory z których obliczam:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Proszę o jakieś wskazówki...

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1