Witam wszystkich, jak w tytule jestem w trakcie składania stacji lutowniczej i mam problem z wzmocnieniem napięcia termopary z kolby.
Na wstępie dodam, że pierwszy raz korzystam z wzmacniacza więc błąd najprawdopodobniej znajdziecie na tym etapie.
-Kolba lutownicza wygląda dokładnie tak: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.X24V+50W+5Pin+Male+Plug+Solder+Iron+Handle.TRS0&_nkw=24V+50W+5Pin+Male+Plug+Solder+Iron+Handle&_sacat=0Wzmacniacz to jak w tytule OP07CN, założyłem, że kolba posiada termoparę typu K ale szczerze powiem, że nie znalazłem żadnej noty do kolby czy opisu żeby to potwierdzić.
-Układ do wzmacniacza wygląda tak: 
Oczywiście nie jest to układ mojego autorstwa, jak wspomniałem w temacie wzmacniaczy zaczynam i ten jest w zasadzie pierwszym, z którym mam styczność (i problem...).
No więc do rzeczy, podłączam wszystko jak na schemacie i na wyjściu dostaję ok
120mA (Grzałka nie podłączona czyli kolba ma temperaturę otoczenia jakieś
15*C). Początkowo myślałem, że może wzmocnienie będzie nieco inne ponieważ rezystory nie były perfekcyjnie
1M i
10K jednak zmieniłem napięcie zasilania na
5V i wtedy ku mojemu zdziwieniu na wyjściu pokazało się nieco ponad
46mA... Jeżeli jest to termopara typu K, to przy
450*C jej napięcie powinno wynosić
18mV, analogicznie przy temp. ok
15*C powinno wynosić
0,6mV = 600uV a po 100-krotnym wzmocnieniu
80mV co woltomierz powinien w miarę zmierzyć.
Jako że nie wzmacniam żadnego napięcia ujemnego to darowałem sobie zasilanie wzmacniacza napięciem symetrycznym, jednak przy pojedynczych zasilaniach widziałem parę razy pewne "czary" gdzieś na forach, gdy szukałem informacji o wzmacniaczach. Mowa tutaj o dwóch rezystorach tej samej wielkości do podziału napięcia na równe połówki... niestety nie mam pojęcia jak to działa i jak to zastosować ale może mój problem wynika właśnie z braku tych rezystorów ?
Szczerze powiem nie mam już pomysłów a co gorsze moja wiedza na ten temat jest na etapie raczkowania, czy ktoś był by w stanie mi pomóc ?
Zdjęcia kolby i pomiarów:

Przewody w kolbie:Niebieski / żółty - Termopara
Zielony / czerwony - Grzałka
Czarny - Uziemienie