Generalnie jak chyba większość tutaj zaczynałem programowanie od Atmegi8, w końcu przesiadłem się na Army. Udało mi się już stworzyć kilka zaawansowanych programów. Zwykle trudność sprawia mi rozbudowane menu im bardziej tym więcej problemów. Tyle słowem wstępu. Zabieram się teraz do nowego projektu a mianowicie chciałbym zrobić moduł który będzie służył do pomiarów. Generalnie adc + stm32, od strony programowej bardzo rozbudowane, jakieś funkcje uśrednianie z pomiarów,jakieś inne filtry, obróbka matematyczna danych, kalibracja, zakres pomiaru, wybór jednostek, wybór użytkownika, drukowanie wyniku na drukarce po RS, obsługa wyświetlaczy, obsługa akumulatora i jego ładowania przywrócenie "ustawień fabrycznych". Wiele z tych rzeczy chciałbym aby była definiowalna z poziomu użytkownika typu ilość pomiarów z których ma być uśredniony wynik, wybór zdefiniowanej formatki do druku, wybieranie jednostek, kalibracja odczytu na podstawie wzorców. W związku z tym zastanawiam się czy nie jest to dobry pomysł aby zacząć przy tej okazji przygodę z RTOS na Armie W sensie czy jest sens czy to jest jeszcze przerost formy nad treścią?
P.S Ktoś wie jakie są ceny RTOS od Micrium? Jest droższy od OpenRTOS?
Z jakiego RTOS-a ewentualnie skorzystać? Jaki jest dobry? Ewentualna przesiadka z wersji free na komercyjną jest najmniej bolesna? (Kto wie może podbije rynek moim wytworem kiedyś
)