Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 03:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2016, o 17:04 
Nowy

Witam, mam następujący problem, niecały rok temu kupiłem w Media Markt Lenovo y50-70, w marcu tego roku zaczęła szwankować klawiatura(raz przyciski działają a raz nie), poszedłem więc do Media Markt zgłosić wadę, sprzęt przyjęto(pracownik znalazł jeszcze wadę obudowy tzn. odstawała delikatnie w 1 miejscu + szwankujący touchpad), oczywiście Lenovo odrzuciło gwarancję, zmieniłem więc status na rękojmię która Media Markt też odrzucił. Sprawę zgłosiłem do PIH i teraz odbędzie się ich mediacja z Media Markt, ale nawet Pani w PIH powiedziała że są nikłe szanse żeby coś ugrać.
Laptop był używany tylko w domu i to nie był jakoś mocno obciążany czy coś, bardzo o niego dbałem, stąd moje pytanie czy jest jakaś możliwość jeszcze? Może ktoś ma jakiś pomysł?

Dodam że laptopa nie rozbierałem ani nie naraziłem na coś co mogło by spowodować awarię z mojej winy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2016, o 18:04 
Użytkownik

Jeszcze jak robiłem w serwisie to naprawialiśmy lenovo ale thinkpad.
Możesz podłączyć zdjęcia obudowy i klawiatury?
Na jakiej podstawie gwarancja nie została uznana?
Masz komplet dokumentów?

PostNapisane: 17 maja 2016, o 18:19 
Nowy

Mam komplet a gwarancję odrzucił serwis COMP powołując się na uszkodzenia mechaniczne... z winy uzytkownika nie mam zdjęć a odchodzi ramka na dole matrycy delikatnie mniej więcej w połowie i nie ma 1 śrubki( nie mam pojęcia jak to się stało)

PostNapisane: 17 maja 2016, o 20:27 
Użytkownik

Niestety zbyt wiele raczej nie zdziałasz.
Sklep postąpił słusznie odrzucając twoje roszczenia. Masz wybór czy skorzystać z gwarancji producenta czy dochodzić swojego na podstawie niezgodności towaru z umową (co nazywasz rękojmią ). Ale jak raz wybrałeś gwarancję to już nie możesz zmienić aż naprawa nie zostanie zakończona. A zakończona nie jest. Co więcej została podważona zasadność reklamacji.
Możesz próbować negocjować z serwisem, dogadać się jakoś. ...ale będzie to trudne bo: 1. Braki w kompletnosci obudowy (brak srubki) stawia cie na złej pozycji, 2. Serwis mówiąc wina użytkowania wie co pisze. Raczej nie mają wątpliwości.

Mediacje pih z MM raczej nic nie dadzą. Sklep tutaj akurat ma rację, a nawet jakby przyjęli sprzęt to i tak komputer trafi do serwisu na ekspertyzę /naprawę i tu odpowiedź juz znamy.

PostNapisane: 18 maja 2016, o 12:39 
Użytkownik

Niestety w tych tanich lapkach srubki z czasem same wypadają... też tak nie raz miałem... tyle ze jak tu udowodnic ze to nie ty je otwierales? niestety ale jak się kupuje budzetowy sprzet to trzeba sie z tym liczyc...
Dlatego osobiscie wole kupic dobrego laptopa poleasingowego... tak np nabylem swojego della 12,5" i5, 16GB RAM 256GBSSD, 2xUSB3.0, HDMI za 1600 brutto a poniewaz kupilem na firme to po odliczeniach wyszlo taniej niz marketowy masowy sprzet... normalnie jakbym takiego lapka chcial kupic to pewnie bym dal z 8000.
Aaa i do tego 12 miesięcy gwarancji... ;)

PostNapisane: 19 maja 2016, o 12:16 
Użytkownik

Przechodziłem przez batalie z gwarancją w Lenovo. Jak nie zrobiłeś zdjęć przed oddaniem to ciężko będzie się wybronić, u mnie to trwało ok 6 miesięcy i lekko nie było. Serwis linii IdeaPad to kpina, poczytać możesz tutaj http://forum.atnel.pl/topic7200.html

PostNapisane: 18 sie 2016, o 15:04 
Nowy

ja z lenovo też mam przeboje, mode y700, 21 dni po zakupie, padł, wysłany do producenta, gwarancja przyjęta, dysk wymieniony, ale sa inne problemy z grafiką, jak migający ekran, nakładające sie tło i od czasu do czasu nie działa klawiatura, pomaga restart kompa, tak jakby zawieszała się. Oczywiście pisałem do producenta bo teraz można przez neta dodstać pomoc, kazali katualizować to i owo i wszystko zrobione, ale problem pojawia się od czasu do czasu. Co więcej komp regularnie raz w miesiącu dostaje bluescreena. Windows 10. jeszcze nie robiłem aktualizacji sierpniowej 2016, zrobie to jak wróce do PL, jakby musiał kompa znów oddac:D póki co siedze w Niemczech i właśnie skonczyłem stronę dla firm elektrycznej, która wykonuje między innymi pomiary elektryczne wrocław. A dział IT to moje hobby. Tak więc ja się zastanawiam czy lenovo powinno być dopuszczone do robienia komputerów, czy to wina softu

Ostatnio edytowano 7 wrz 2017, o 13:01 przez pedzel33, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sie 2016, o 16:18 
Użytkownik

Witam,

Niestety, ale wszystkie tańsze "budżetowe" modele laptopów, to jedno wielkie nieporozumienie. Nie ma znaczenia tu kto jest producentem. A brak śrubek, przeważnie tych niewidocznych to jest norma !!!!
Lenovo i HP są w czołówce wypuszczania bubli.

Strefa czasowa: UTC + 1