Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 mar 2025, o 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2016, o 12:56 
Użytkownik

Witam, Mam dziwną sytuację w mojej sieci w domu.

Mam internet z osiedlowej kablówki, sygnał leci "ze ściany" przez modem, dalej po skrętce do rutera TP-Linka. Pod ruter podłączone po Wifi komp stacjonarny i laptop, trzy telefony + tablet, do tego po skrętce drukarka i PS3.

Oba komputery śmigają na Win10

Dzisiaj zauważyłem, że w Sieć: Infrastruktura sieci pojawił się jakiś nowy ruter.

I teraz pytanie. Co to oznacza?? Sprawa tym bardziej dziwna, że laptop podłączony do tej samej sieci już go nie widzi.

Czytałem, że to może być sieć sąsiada ale dlaczego widoczna jest tylko w jednym kompie i to w moim otoczenu?? Sieci sąsiadów wyszukuje kilkanaście a ruter w siei widzę tylko mój + ten obcy
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2016, o 14:41 
Użytkownik

http://www.goldenline.pl/grupy/Komputer ... c,3147727/

PostNapisane: 28 maja 2016, o 14:45 
Użytkownik

tak, widziałem to... i wiele innych... ale im więcej czytam tym mniej wiem.
Nie zgadza mi się to, że stacjonarny ma to w swojej sieci a laptop podłączony do tego samego rutera już tego nie widzi...

w każdym razie można to olać i się nie bać że ktoś, coś....?

PostNapisane: 28 maja 2016, o 14:49 
Użytkownik

sprawdź ipcoonfigiem , adresy
może tylko zalegać z rejestru , lub byc nadwrażliwośc windowsa

PostNapisane: 28 maja 2016, o 14:54 
Użytkownik

adresy niby tylko moje są w ruterze.

Co ciekawe - wystawiłem antenkę od wifi bliżej okna i pojawił się jeszcze jeden obcy. Po wyłączeniu UPnP (nie wiem co to) u mnie, mój ruter zniknął z listy a dwa obce są nadal.

PostNapisane: 28 maja 2016, o 14:55 
Użytkownik

Zmień u siebie hasła i tyle

PostNapisane: 28 maja 2016, o 16:45 
Użytkownik

nic to nie zmienia.

jeżeli to nie problem z bezpieczeństwem to mi to nie przeszkadza. ale w przeciwnym wypadku chciałbym to rozwiązać/naprawić

PostNapisane: 29 maja 2016, o 20:30 
Użytkownik

Witam,
jeśli Twój router nie przyznał (dhcp lub statycznie) żadnego adresu IP dla tego obcego (czyli brak zestawionego połączenia), to nie ma się czym martwić.

Niestety jak MS reklamuje tuż po instalacji Win 10: "Przygotowaliśmy wiele ciekawych funkcji", tak więc jeszcze możesz (nie musisz) być nieco zaskoczony :D
Domyślnie Win 10 wyszukuje urządzenia w sieci lokalnej, by:
- móc aktualizować się (WSUS) z pominięciem serwerów MS za pomocą P2P,
- odnajdywać drukarki i automatycznie instalować sterowniki (i o zgrozo domyślnie podmienia nawet te już przez nas zainstalowane na te od MS - skutki są opłakane).
- i wiele innych fajnych niespodzianek, o których certyfikowani trenerzy MS nie mają pojęcia, czasami idą w zaparte... (dopiero przyparci do muru przyznają istnienie problemów) - eee... taki O.T.

Generalnie w domu fajna zabawa, jednak w przedsiębiorstwie potrzebna jest naprawdę mocna obroża (GPO, nadzór rejestru, i jeszcze kilka innych mechanizmów) by Win 10 robił to co MY chcemy a nie MS.

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 maja 2016, o 20:40 
Użytkownik

nie wiem o czym do mnie piszesz ale mnie uspokoiłeś...;]

avrski napisał(a):
"Przygotowaliśmy wiele ciekawych funkcji", tak więc jeszcze możesz (nie musisz) być nieco zaskoczony

jestem jestem. z każdą godziną coraz bardziej. Właśnie przestał mi działać (bardzo przydatny) kalkulator i (calkiem zbędny) sklep. Na innym koncie po zalogowaniu się wszystko ok. Na koncie głównym - administratora - mignie tylko ramka okna aplikacji i znika.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 09:23 
Użytkownik

A już miałem nic nie pisać o sklepie...
Bo widzisz, między innymi kalkulator, pasjans, itd., od Win10 nie jest już aplikacją systemu Windows (chociaż calc.exe nadal jest w systemie na dysku), ale - aplikacją sklepu Windows Store tyle, że zaufaną :D .
Jeśli używasz Win 10 Ultimate, to sklep można włączać / blokować poprzez Zasady grup. Jeśli Win 10 Pro to powyższe blokady niedawno z dnia na dzień przestały działać. W 10 Pro można robić to poprzez rejestr.
Podejrzewam, że zmieniałeś ustawienia prywatności, chcąc przyciąć ile się da (wysyłanie danych, telemetrię i inne) i przyblokowałeś sobie sklep.
Jak chcesz mieć kalkulator to bez sklepu będzie ciężko (bo to aplikacja ze sklepu :lol: ), ale da się.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 09:29 
Użytkownik

Ano coś tam zmieniałem. Chciałem jak najwięcej ograniczyć bo nowy laptop z i7 i 8gb ramu na pokładzie startuje około 3 do 5 minut. Stary komp około 7mio letni potrzebuje na to ok 20 sekund.

Mam win10 home 64bit.

Idzie jakoś łatwo przywrócić do życia ten kalkulator?

PostNapisane: 2 cze 2016, o 16:35 
Użytkownik

Tak jak pisałem, najprościej będzie włączyć sklep :D
Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad systemem to na dziś Win10 nie jest najlepszym wyborem ( choć ogromne grono entuzjastów ma inne zdanie ) jednak nikt w tym wątku nie podał rozwiązania Twojego problemu. :shock:

Tak dla jasności:
1. Win10 za pewien (nie wiem jaki) okres czasu powinien być całkiem niezłym systemem.
2. By dostać darmową aktualizację z 7, 8 mamy czas na upgrade do 19 lipca 2016
3. Można być testerem tej aktualnie dostępnej wersji (gdyby ktoś nie wiedział to ciągle - PREVIEW :()
4. Można poczekać na dopracowaną wersję - moim skromnym zdaniem to najlepsze rozwiązanie 8-) , a jak poczekać skoro termin goni?
a. Zrobić kopie bezpieczeństwa (Win 7, Win 8), potem zrobić upgrade (nie trzeba czekać na pojawienie się ikonki MS, można to wymusić) - automatycznie uzyskujemy tzw. REZERWACJĘ
b. Przywracamy naszą kopie bezpieczeństwa i działamy dalej na Win7, Win8, Win8.1, do czasu osiągnięcia wymaganej przez nas stabilności.
5. Win 10 ma być ostatnim systemem w starym stylu, MS zmierza do modelu typu: "subskrypcja", "abonament" - coś jak Office 365 oraz wzoruje się bezpośrednio na iP...
( celem ma być stabilność, niezawodność - możliwość ingerencji użytkownika w ustawienia ograniczona do 0 - ma być fajnie, szybko i kolorowo, a dane marketingowe mają spływać w sposób
przezroczysty. Priorytet to sprzedaż i nadzór podaży)

Szczerze, polecam Ci punkt 4 (na dziś).
Jeśli jednak naprawdę musisz mieć Win10 z kalkulatorem, ale bez sklepu, dam Ci pewne rozwiązanie hybrydowe. Przemyśl i daj znać.

PostNapisane: 2 cze 2016, o 16:49 
Użytkownik

Dzieki za odpowiedzi.
Nie zależy mi na win10 jakoś super. Nawet win7 mi pasował lepiej. Ale jestem skazany troche na W10 - laptop z zainstalowanym systemem.

Problem obszedłem trochę inaczej. Wszystko powłączałem do stanu jak bylo przed zmianami ale sklep i kalkulator nie powróciły. Na kontach innych userów wszystko śmigało, więc wywaliłem moje konto i postawiłem od nowa. Wszystko dziala jak na razie.

PostNapisane: 2 cze 2016, o 16:58 
Użytkownik

I to się zgadza, wszelkie działania na ustawieniach, nawet na kontach administracyjnych są przywracane do wartości domyślnych, po przelogowaniu na inne dowolne konto - taka specyfika Win10.

Strefa czasowa: UTC + 1