Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 wrz 2025, o 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2016, o 05:44 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów,

temat mocy biernej dla zwykłego konsumenta energii elektrycznej nie jest istotny, jednak dla firm jest to ważne zagadnienie.
Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie jak wyglądają straty mocy biernej w zasilaczach impulsowych np. do LEDów?
Czy zasilacz typu np. http://www.tme.eu/pl/Document/cd81c82fe ... C-spec.pdf może mieć straty mocy biernej?
Moim zdaniem niewielkie ze względu na układ PFC w tym typie zasilacza.
Jeśli tak, to jakiego typu: indukcyjnego (jak silniki) czy pojemnościowego?
Przeglądając dokumentację zasilaczy, nie znalazłem określenia strat mocy biernej, jedynie skuteczności zasilacza.

Naturalnie silniki indukcyjne o dużych mocach kompensuje się odpowiednio dobranymi kondensatorami.
Moc bierna może być albo typu indukcyjnego Xl lub typu pojemnościowego Xc.

Zastanawia mnie sytuacja gdy np. jakiś zakład produkcyjny używa silników indukcyjnych o dużej mocy i równocześnie źródeł światła LED z zasilaczami impulsowymi również o łącznej dużej mocy, to czy wówczas taki silnik poprzez zasilacz impulsowy może mieć kompensowaną moc bierną?
Moim zdaniem, jeśli zasilacz impulsowy będzie w kierunku mocy biernej pojemnościowej, to tak, jeśli w kierunku mocy biernej indukcyjnej, to nie.

Dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2016, o 07:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W układach takich jak zasilacz impulsowy czy inny odbiór nieliniowy taki jak np prostownik, nie można mówić wprost o mocy biernej. te układy według ówczesnych teorii mocy generują moc dystorsji czyli moc odkształcenia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_odkszta%C5%82cenia

Istnieje wiele różnych teorii zarówno co do układów trójfazowych jak jednofazowych. Zasilacz ma PFC co oznacza że w stopniu wejściowym oprócz prostownika 2 pulsowego ma przetwornicę typu boost która podnosi napięcie na szynie DC. W tym samym czasie PFC śledzi napięcie wejściowe i tak steruje kluczem by przebieg prądu dławika w tej przetwornicy był jak najbardziej zblizony do połówki sinusa, i jak najbardziej w fazie z napięciem. W ten sposób eliminuje się do minimum odkształcenia prądu a co za tym idzie moc dystorsji i wypadkową moc bierną. Zasilacz bez PFC pobiera prąd w szpilkach w momentach kiedy na szynie DC doładowywany jest kondensator. Pomijając już to że przebieg jest odkształcony czyli moc dystorsji jest duża to można to traktować jako przesunięcie fazowe indukcyjne bo najpierw masz napiecie a później prąd z tym że w układzie liniowym zawierającym indukcyjność prąd ten jest sinusem przesuniętym w fazie a tu masz szpilki w okolicach szczytu sinusoidy.

Taki zasilacz nie powoduje czegoś takiego jak straty mocy biernej, ogólnie takie pojecie jest błędne. Moc bierna to inaczej pochodna po czasie energii krążącej miedzy obwodami LC obwodu prądu przemiennego. Nie możne mówić o jej stratach, co najwyżej mówi się o stratach spowodowanych prądem od przepływu mocy biernej bo takowy problem występuje w elektroenergetyce i się go strasznie tępi. Za te straty od tej mocy płacimy również my, jako odbiorcy. W dużych firmach gdzie cosinus jest indukcyjny, zastosowanie oświetlenia LED nic nie da bo i one go pogarszają. Rozsądnym wyjściem jest bateria kondensatorów.

I jeszcze jedna sprawa

PFC - oznacza Power Factor Correction, a Power Factor to współczynnik mocy ale nie taki prostacki cosinus fi czyli cosinus kąta przesunięcia między prądem a napięciem tak jak w przypadku odbiorów liniowych ( dławik, rezystor, kondensator) tylko w skład tego współczynnika wchodzi jeszcze oprócz wspomnianego przesunięcia pomiędzy pierwszymi harmonicznymi, tzw współczynnik odkształcenia. Polecam sobie poczytać:

https://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

PostNapisane: 25 maja 2016, o 08:21 
Użytkownik

Dziękuję za wyjaśnienie.
Najważniejsza dla mnie informacja dotyczy tego, że zasilacz impulsowy bez PFC posiada przesunięcie fazowe indukcyjne, z PFC również, tylko dużo mniejsze.
Jednak zakładając, że oświetlenie LED pobiera w jednej hali przykładowo 20x mniej mocy niż silniki indukcyjne pracujące na hali, to również strata spowodowana prądem od przepływu mocy biernej dla oświetlenia LED nie będzie duża w porównaniu do strat spowodowanych pracą dużych silników. A najlepiej byłoby stosować w takim przypadku dobrej jakości zasilacze impulsowe z PFC, aby do minimum zniwelować straty spowodowane prądem od przepływu mocy biernej.
Czy takie generowane straty w zasilaczu impulsowym można wiarygodnie zmierzyć takim multimetrem:
https://sklep.avt.pl/miernik-uniwersalny-ut-232.html ?

PostNapisane: 25 maja 2016, o 09:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeżeli ten multimetr mierzy moc trueRMS, oraz poprawnie liczy PF dla przebiegów odkształconych to zmierzysz. Ale on raczej mierzy to jako U*I*cosfi więdz nie za bardzo. Spójrz tylko na zakresy prądowe tego miernika. Zasilacz impulsowy o mocy stu watów pobiera około 0.7A więc z dokładnością pomiaru przy użyciu tego miernika będzie kiepsko. Lepiej wypożyczyć z jakiejś firmy analizator mocy na kilka dni i dokonać pomiarów i będziesz wiedział wszystko dokładnie.

PostNapisane: 25 maja 2016, o 19:35 
Użytkownik

Może to się przyda więc napiszę. Mam wentylator ok. 300W i swego czasu skompensowałem jego energię bierną wymieniając żarówki tradycyjne na ledowe 4,5W w ilości 20 szt. na tej samej fazie. Te żarówki to była straszna kicha i po jakimś roku się diody wypaliły. Teraz wymieniłem na nowsze firmy PILA i już tak nie kompensują (może mają to jakieś PFC).
Inne silniki trójfazowe skompensowałem zwykłymi kondensatorami silnikowymi połączonymi tak, żeby rozładowywały się przez uzwojenia. Jak chcesz szczegółów to pisz.

PostNapisane: 25 maja 2016, o 22:08 
Użytkownik

Odezwę się z takiego samego powodu co Rafał555.
Urządzenia telekomunikacyjne zasilane są z 48V poprzez przetwornice. Średni pobór mocy to ok 2,5kW per nod. Są one kompensowane indukcyjnością. Czyli ich cosfi zmierza w kierunku pojemności. Podobno dla ZE jest to dużo gorsze, niż charakter indukcyjny - dlaczego - nie wiem - może ktoś tu mi wyjaśni.

Strefa czasowa: UTC + 1