Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2016, o 20:27 
Nowy

Obrazek

Witam.
Chce zrobić prostą lampę samochodową zasilaną z gniazda zapalniczki. Kupiłem na al….. 4x dioda led COB 12v 10w 950LM. Mam mały problem bo w opisie jest że dioda może pracować na 9v-12v a prąd w instalacji samochodu ma 12v-13,5v. teraz chcę zasilić całą konstrukcje jak na „schemacie” jak na zdjęciu. Chce użyć najtańszych stabilizatorów 7812 TO220 12v 1A. Tylko pytanie czy mogę wszystko przykręcić do jednego aluminiowego radiatora na pastę bez tych gumek pod stabilizatorem (te 4 stabilizatory i 4 diody) ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2016, o 20:29 
Użytkownik

możesz nawet na samą karoserię choć to jest bez sensowne ich stosowanie ...

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 20:37 
Użytkownik

Ale stabilizator 7812 musi mieć wyższe napięcie wejściowe niż 12V-13.5V :(
Minimalne dropout voltage jest na poziomie ok. 2V.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 20:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Panie Kochany. Użyj Pan przetwornicy w trybie stałego prądu, tj. takiej która reguluje prund ;) jak zasilisz te diody stałym napięciem to nie wróżę Ci nic dobrego ;) poczytaj dlaczego ;)

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 20:48 
Użytkownik

panowie przypominam pytanie autora :
Andrzej49 napisał(a):
Tylko pytanie czy mogę wszystko przykręcić do jednego aluminiowego radiatora na pastę bez tych gumek pod stabilizatorem (te 4 stabilizatory i 4 diody) ?

:)

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 21:42 
Użytkownik

Podłączyć może, na radiatorach stabilizatory mają masę, więc zwarcia nie będzie..... ALE:

1. Jak pisał rskup: "r 7812 musi mieć wyższe napięcie wejściowe niż 12V-13.5V :(
Minimalne dropout voltage jest na poziomie ok. 2V."

2. Diody są sterowane prądowo i gdy np. alternator da np. 14V, a dioda będzie z tych na niższe napięcie (ok. 9V), to oba elementy mogą polecieć w niebyt. Jest to może duże uproszczenie, bo tanie diody mają dużą rezystancję wewnętrzną. Efekt będzie taki, że jak dodasz gazu dioda będzie świeciła bardzo mocno (i na prawdę może ulec uszkodzeniu), a jak wyłączysz silnik mogą się tlić. Aby je zabezpieczyć przed upaleniem powinieneś dodać rezystor w szereg z diodą - kilka omów. U mnie w akwarium steruję diody z zasilacza 12V i z rezystorem kilku-omowym (nie pamięta już dokładnie wartości) od 1,5 roku działa poprawnie. Podobne rozwiązanie jest w wężach świetlnych. Kondensatory są niepotrzebne - diody nie sieją zakłóceniami, a najlepszym kondensatorem w Twoim aucie jest akumulator.

3. Biorąc pod uwagę napięcie z jakiego zasilić chcesz diody proponuję wykorzystać źródło prądowe na tranzystorze, dwóch diodach i rezystorze, a i tak spadek napięcia na nim wyniesie powyżej 1V.
http://static.elektroda.pl/attach/zrodlo_pradowe_1094.jpg

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 22:29 
Nowy

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia o wielu sprawach. Ale myślę że moje rozwiązanie nie jest złe. Ilość światła jaką dają te diody jest duża, właśnie mi o to chodziło. Mam oryginalną lampę led w kształcie „świetlówki” taką długą jest tam 100 parę takich zwykłych diod a światło jest tak mizerne że się nie da przy tym pracować i prawie 100zł w d..

Stabilizator ma zabezpieczyć diodę przed spaleniem zbyt dużym prądem większym niż 12v.

„Minimalne dropout voltage jest na poziomie ok. 2V.”
Czyli chodzi o to że jak na wejściu jest 13V to na wyjściu dostane 11v ?
Jak tak to mi to pasuje bo dioda może pracować od 9v do 12v. A jak będę chciał słabsze lub mocniejsze światło to albo zapale jedną diodę lub kilka (albo dodam ze dwie jeszcze).

Tylko nie rozumiem jednej rzeczy stabilizator ma podany np. prąd wejściowy do 35v i na wyjściu zawsze np. 12V to czemu ma się coś spalić jak napięcie zrośnie do 14v ?
Jen 1A może nie wystarczyć ? Dać 1.5A lepiej ?

A czy ten schemat („http://static.elektroda.pl/attach/zrodlo_pradowe_1094.jpg”) nie będzie przepuszczał więcej prądu jak na wejściu będzie większe napięcie ? On tylko obniża o ileś a nie ma maksymalnej wartości na wyjściu ? tak ? dobrze to rozumiem ?

Przepraszam że tak się czepiam ale próbuje to jakoś zrozumieć, czemu tak a nie inaczej. Wiem że brakuje mi wiedzy i to sporo. Nie chce żebyście mnie uczyli swojego fachu od podstaw, ale próbuje zrozumieć błąd w moim myśleniu. Czytałem opis stabilizatora 7812v i myślę że powinien być idealny do tego.

Ma być jasno, tanio, małe wymiary i nie może być 230V dla bezpieczeństwa.

Jutro sprawdzę jeszcze jaka różnica w sile światła będzie miedzy 10v a 12v.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za wypowiedzi

PostNapisane: 4 kwi 2016, o 23:18 
Użytkownik

Nie myl pojęcia prądu i napięcia. Prąd wyraża się w Amperach a napięcie w Voltach. Tak jak koledzy wyżej pisali diód nie możesz zasilić napięciem stałym bez ograniczenia prądowego bo się spalą. Użycie stabilizatora i/lub źródła prądowego z tranzystora nie będzie na pewno miało małych wymiarów. Pamiętaj o stratach mocy na elemencie regulacyjnym które przejdą w ciepło. Musisz to ciepło gdzieś odprowadzić a do tego potrzebny jest radiator, który może nie być mały. Aby było mniej ciepła potrzebujesz przetwornicy działającej w trybie stabilizacji prądu, ale będzie to bardziej skomplikowane. Możesz ustalić prąd diody rezystorem, ale będzie to problematyczne w samochodzie ze względu na zmieniające się napięcie w instalacji.

PostNapisane: 5 kwi 2016, o 20:31 
Nowy

Hmm.. jak używam pojęcia „prąd” to mam na myśli ogólne zjawisko – to co nazywamy „prądem elektrycznym” a nie natężenie prądu. Tak mnie uczono kiedyś. Dla mnie prąd to prąd elektryczny, napięcie to napięcie wyrażane w V a natężenie to natężenie wyrażane w A.
Przepraszam za tak nie precyzyjną wypowiedź.

„ Pamiętaj o stratach mocy na elemencie regulacyjnym które przejdą w ciepło. Musisz to ciepło gdzieś odprowadzić a do tego potrzebny jest radiator, który może nie być mały.”
Zadałem pytanie na początku czy mogę przykręcić wszystkie stabilizatory do jednego radiatora czy to nie spowoduje zwarcia. Pytałem o to bo wiem że te elementy potrafią wygenerować dużo ciepła a ja mam jeden radiator do którego chcę wszystko przykręcić. I uwierz mi ten radiator ma wystarczającą moc żeby odprowadzić tyle ciepła.

Próbuje zrozumieć o co wam w tym wszystkim chodzi. Zakładam że „bez ograniczenia prądowego” chodzi o to że mam ograniczyć ilość amperów które pobiera dioda ?
Tylko tego nie rozumiem. W opisie jest

Napięcie diody - 9-12 V
Pobór prądu - 900 mA
Ilość Lumenów - 900-1000 LM
Barwa - Biała Zimna 6000-6500K

Czyli dioda pobiera 0,9A prądu. Dioda ta będzie pobierać zawsze tyle samo prądu zakładając że zasilacz nie będzie miał mniejszej wartości niż to 0,9A. Czy wy twierdzicie że dioda przy stałym napięciu 12V może pobierać różne natężenia prądu. Czyli jak ją podepnę do akumulatora 12V na grubych kablach to weźmie np. 10A i wtedy będzie sieci jak 100W LED ? albo nie wytrzyma takiego przepływu i się np. zapali albo wybuchnie ? Tak to mam rozumieć ? Będzie pobierać tyle ile jest dostępne ?

Zawsze było tak że to volty musiały być takie same zasilacza i odbiornika żeby nie uległ awarii i działał poprawnie. A źródło prądu zasilacz czy to akumulator powinno mieć wystarczającą siłę, albo stosowało się zawsze większy zasilacz który dawał więcej amperów żeby się nie grzał i nie spalił żeby miał zapas.
Z diodami jest inaczej ? To wtedy uważam że zwrot „Pobór prądu” to mija się z prawdą.

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 09:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mam taką diodę i co ciekawe to przy 12V ciężko uzyskać 900mA, dopiero przy około 14V zaczyna się zbliżać do prądu 900mA

PostNapisane: 6 kwi 2016, o 22:00 
Użytkownik

Masz rację - w 95% przypadków zasilacz dobiera się pod względem dawanego przezeń napięcia.
ALE z LED'ami jest trochę inaczej.
Parametry, które podałeś należy czytać tak:

Jeśli przez diodę LED popłynie 900mA, to odłoży się na niej napięcie od 9 do 12V. Fajny rozrzut - to już daje do myślenia ;)

Wiem, że jest to trudne do wyobrażenia (bo to tak za przeproszeniem od d__y strony). Tak jest, gdy obciążeniem są diody (nie tylko LED) - nie bez kozery nazywa się je "elementami nieliniowymi".

Przy zasilaczu (źródło napięcia) napięcie jest stałe, a prąd popłynie w zależności od obciążenia (ograniczy go tylko wartość maksymalna, którą daje zasilacz)
Przy źródle prądowym - prąd jest stały (w zakresie pracy takiego źródła), a napięcie zmienia się tak, aby wymusić ten stały prąd.

Dla przykładu
Gdy do źródła napięcia 12V podepniesz rezystor 12 om, to popłynie 1A, gdy zmienisz rezystor na 24 om - 0,5A - napięcie jest cały czas stałe (12V)
Gdy do źródła prądowego o prądzie 1A podłączysz rezystor 12om, to na rezystorze (wyjściu źródła) otrzymasz 12V, gdy do tego samego źródła podłączysz rezystor 5 om, to napięcie na nim wyniesie 5V - prąd będzie CAŁY CZAS miał tą samą wartość - 1A.

Dlatego do Twojego projektu zdecydowanie lepiej nada się proste źródło prądowe ustawione na 900mA (no, może 750mA - tak aby LED'y nie pracowały w nominalnym zakresie - dłużej pożyją). Prąd będziesz miał na stałym poziomie, a napięcie takie, jak dla danej diody chińczykowi wyszło (dosypał mniej lib więcej atomów domieszki :D ). No i diody będą Ci świeciły w miarę jednolicie.

Strefa czasowa: UTC + 1