Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 09:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2016, o 11:15 
Użytkownik

Witam!
Jestem na etapie projektowania podświetlenia ozdobnego lamp IV11 (zegar) diodami programowalnymi. Dotychczas pracowałem z taśmą LED WS2812B i bibliotekami Mirka. Bojąc się lutowania SMD zakupiłem diody WS2812 (bez B) THT 5mm i postanowiłem umieścić je w otworach pod lampami zapominając "na razie" co z ich "końcówkami". Po zmontowaniu układu 6xWS2812 na płytce stykowej nieco się rozczarowałem. Kolor czerwony zaprogramowany dla paska WS2812B objawił się jako zielony na "pasku WS2812 THT" i wszystkie inne efekty były tym samym zmienione kolorystycznie. Zwróciłem się więc w kierunku pojedynczych diod WS2812B SMD. Zaprojektowałem już częściowo płytkę, ale ponownie pojawiły się obawy czy zdołam diody polutować ręcznie, bez uszkodzenia. Jeżeli to możliwe spróbuję, ale proszę o radę jakim sprzętem tego dokonać (jakim grotem). Może macie inny pomysł jak takie oświetlenie zrealizować? Zamieszczam fragment płytki ze spodziewanym miejscem na diody WS2812B i schemat ich połączenia.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2016, o 11:36 
Użytkownik

Co do diodek to nie jest to tak wielki problem. Zarówno transformatorówką jak i kolbą można to bez problemu zrobić - więcej topnika troszkę i nie za dużo cyny. Co do płytki - jak na moje to ścieżki troszkę cienkie no i pon kątem prostym... Ja tego unikam jak ognia bo o ile wiem tak trzeba.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 11:49 
Użytkownik

avrfun napisał(a):
Co do diodek to nie jest to tak wielki problem. Zarówno transformatorówką jak i kolbą można to bez problemu zrobić - więcej topnika troszkę i nie za dużo cyny. Co do płytki - jak na moje to ścieżki troszkę cienkie no i pon kątem prostym... Ja tego unikam jak ognia bo o ile wiem tak trzeba.

Dziękuję. Rozumiem, że wg Ciebie mogę zostawić tak rozmieszczone diody WS2812B i dam radę je ręcznie polutować. Co do ścieżek. wybrałem 16mil z tego powodu, ze większość ścieżek sygnałowych na płytce sterownika jest tego rozmiaru. Na płytce lamp jest dużo miejsca i poszerzę je do 24mil, a nawet 32mil. Prądy płynące przez lampę są niewielkie 6.4mA na cyfrę (multipleksowane) przy napięciu 60V. Jedynie prąd żarzenia ma ok. 100mA przy napięciu 1.5V i dla ścieżek żarzenia przewidziałem 32mil. Słuchałem poradników Mirka i wiem, że nie zaleca prowadzenia ścieżek pod kątem prostym, ale chciałbym wiedzieć dlaczego. Może powstaje jakiś zakłócający obwód indukcyjny? Ścieżki na etykietach radiowych przyklejanych na produktach są często prowadzone pod kątem prostym (może celowo?).

PostNapisane: 2 mar 2016, o 12:07 
Moderator

avrfun napisał(a):
Słuchałem poradników Mirka i wiem, że nie zaleca prowadzenia ścieżek pod kątem prostym, ale chciałbym wiedzieć dlaczego.

Słuchałeś ale (jak zwykle mało uważnie) bo wyjaśniałem to w poradniku precyzyjnie ... ale przypomnę wobec tego co piszesz - że nie wiesz w czym rzecz po moich poradnikach

Przede wszystkim w układach gdzie nie mamy do czynienia z WCZ (wysoka częstotliwość - np głowice RTV) ścieżki WCALE nie muszą być prowadzone pod kątem 45 st albo za pomocą łuków itp ....

W tego typu układach - jak wspominam o tym aby nie prowadzić ścieżek pod kątem prostym mówię wyraźnie, że chodzi tylko i wyłącznie o pewną estetykę ... a jeśli ktoś o to nie dba albo dla niego estetyka jest inna to może sobie prowadzić pod kątem prostym i już

Wyjaśniałem nawet, chociaż bardzo oględnie dlaczego w układach WCZ wręcz nie zaleca się prowadzenia ścieżek pod kątem prostym - ale to już poszukaj sobie sam w poradniku.... Bo i tak tego typu układu nie robisz tutaj a poza tym i tak nie uznajesz jak widać estetyki prowadzenia ścieżek pod kątami 45 st ... A wystarczy nawet mi nie wierzyć tylko przyjrzeć się jakiejkolwiek chociażby płycie głównej komputera lub innych nowych urządzeń aby zobaczyć o czym mówię.

avrfun napisał(a):
Ścieżki na etykietach radiowych przyklejanych na produktach są często prowadzone pod kątem prostym (może celowo?).

Matko jedyna etykiety ... no no fajne źródło ;) ... jeszcze żeby ktoś wiedział o jakie ci w ogóle etykiety radiowe chodzi

Podsumowując - oczywiście, że nie ma co kruszyć kopii o to czy można czy nie można prowadzić ścieżek pod kątem prostym w takich prostych (częstotliwościowo) układach - bo można i tak i siak - jak kto woli ... Dla mnie jednak tak prowadzone ścieżki jak na obrazku w pierwszym poście wyglądają po prostu paskudnie ... To jednak tylko kwestia gustu więc się nie upieram bo dla kogoś być może prowadzenie ścieżek pod kątem 45 st wygląda paskudnie ;) trudno

PostNapisane: 4 mar 2016, o 04:06 
Nowy

Nawet w ATB M128 do każdej z 2 diod jest kondensator. W gotowych taśmach W28B12B również przy każdej diodzie jest kondensatorek.

PostNapisane: 4 mar 2016, o 07:04 
Użytkownik

josh38 napisał(a):
Nawet w ATB M128 do każdej z 2 diod jest kondensator. W gotowych taśmach W28B12B również przy każdej diodzie jest kondensatorek.

U mnie jest 6, po jednym na zasilaniu każdej diody.
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1