Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2016, o 13:45 
Nowy

Zbananowany użytkownik

W jakie zamki lepiej się sprawują w systemie kontroli dostępu. Ten na PIN czy na kartę magentyczną? Kolejna sprawa, to możliwość zapisu tego kto wchodził i ile czasu spędził w danym pomieszczeniu. Możecie polecić coś w tym zakresie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 14:12 
Użytkownik

Czy karta/brelok czy pin to powinien zdecydować użytkownik, co dla kogo wygodniejsze.
Kody- trzeba zapamiętać cyferki i za każdym razem nacisnąć te kilka klawiszy.
Karta/brelok nic nie trzeba pamiętać ale trzeba nosić kartę.
Jeżeli w obiekcie mamy gości to lepsze karty. Kartę wydajemy, przy wyjściu jest zwracana.
Kod każdy użytkownik może przekazać innym osobą lub można podejrzeć jak ktoś wprowadza itd itp.
Proponuję zajrzeć na stronę roger.pl, polski producent, urządzenia dobrej jakości i w przystępnej cenie, mają również oprogramowanie
do rejestracji zdarzeń.

wojtek

PostNapisane: 23 lut 2016, o 15:12 
Użytkownik

Również uważam, że karta mimo wszystko ma więcej zalet. Fakt, że kartę można podwędzić, ale po zgłoszeniu, szybko można ją zdezaktywować.
Poza tym wpisanie PIN-u zajmuje trochę czasu. Karta - cyk i drzwi otwarte.
Przykładowe rejestratory dostepu masz np tutaj.

Ostatnio edytowano 29 lut 2016, o 08:26 przez zonk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 lut 2016, o 17:04 
Użytkownik

A zamiast nosić duże karty można używać naklejek, breloków i innych cudów z antenką w środku... ;)

PostNapisane: 23 lut 2016, o 18:44 
Użytkownik

Wszystko zależy od tego co chcesz kontrolować. Jeśli ma być to mieszkanie radziłabym bardziej pin+karta i najlepiej w standardzie wieganda 13,5 kHz a nie 125kHz. Roger fajny prosty ale .... pomoc techniczna....katastrofa. Nie oczekuj czegoś takiego jak na naszym forum. Kupujesz produkt i w razie problemów nawet tych trywialnych masz szczegółową odpowiedź a Mirek nawet za rączkę weźmie i poprowadzi w stronę światełka. W Roger jedyna odpowiedź która otrzymasz to "to musi działać" i koniec. Popatrz poczytaj masz kilku fajnych producentów wspomniany roger, hid, kade sieć jest pełna tego.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 23 lut 2016, o 22:09 
Użytkownik

adamBo napisał(a):
Wszystko zależy od tego co chcesz kontrolować. Jeśli ma być to mieszkanie radziłabym bardziej pin+karta i najlepiej w standardzie wieganda 13,5 kHz a nie 125kHz. Roger fajny prosty ale .... pomoc techniczna....katastrofa. Nie oczekuj czegoś takiego jak na naszym forum. Kupujesz produkt i w razie problemów nawet tych trywialnych masz szczegółową odpowiedź a Mirek nawet za rączkę weźmie i poprowadzi w stronę światełka. W Roger jedyna odpowiedź która otrzymasz to "to musi działać" i koniec. Popatrz poczytaj masz kilku fajnych producentów wspomniany roger, hid, kade sieć jest pełna tego.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

to znaczy ze malo zamawiasz od roger'a bo na ich support nie mozna narzekac nawet jak maja odzyskac baze i przekonwertowac do wersji o 4 czy 10 pozycji wyzej to zrobia to za free pod warunkiem ze udokumentujesz siebie jako firme i tu sie nie dziwie bo ostroznosci nie zaszkodzi.

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 24 lut 2016, o 20:43 
Użytkownik

Czy mało nie wiem. Jestem co prawda małym żuczkiem kulającym te swoje kulki ale ... robię to już 10 lat i trochę ich przykulałem :). Tylko zeszły rok to : Budynek NFIU i MP, NATO Bydgoszcz szt. 94, Szpital Onkologiczny oddział IFM Bydgoszcz szt. 52, Szpital Rydygiera Grudziądz szt. 78. Nie będę liczył dalszych mniejszych robótek. Napisałem w moim poście, że Roger jest fajny i prosty chwała im za to bo oszczędza mi wiele pracy w szkoleniach ale..
No właśnie, moje doświadczenie z pomocą techniczna jest odmienne od twojego. W poście powyżej napisałem to co znam z autopsji i z opowieści innych inżynierów. Mogę tu przytoczyć choćby ostatni przykład. Odpalałem centralę CPR-NET no i odpaliłem :) ale następnego dnia przestała odpowiadać no to sprawdzam po kolei: okablowanie OK, arp widzi centrale, w przeglądarce też OK robię reset centrali ale PRMaster jak wryty nic, powiem szczerze, ogłupiałem. Więc dzwonie na info do Rogera, po objaśnieniu problemu chwila ciszy w słuchawce no i sławetna odpowiedz: "to musi działać" a jak nie działa to proszę zrobić reset. Więc znowu tłumacze Panu po 2 stronie, że takowy zrobiłem, że stacja robocza sprawna nowa, że prócz systemu i PRMastera nic nie zainstalowane. To Pan poradził bym spakował sprzęt i kurierem odesłał do nich do serwisu. Podziękowałem, rozłączyłem się załamałem ręce i od nowa sprawdzanie wszystkiego po kolei. Na koniec dodam, że problem rozwiązałem zmieniając ip ze standardowego z końcówką 80 na 81. Zadziałało, choć do tej pory nie wiem czemu. Dodam jeszcze dla czepialskich, że nie, nie było żadnego konfliktu adresów.
Pozdrawiam i soorki za przydługie i nudne postowanie

PostNapisane: 24 lut 2016, o 21:55 
Użytkownik

adamBo napisał(a):
chwila ciszy w słuchawce no i sławetna odpowiedz: "to musi działać" a jak nie działa to proszę zrobić reset.

Wszystko zależy od tego kto tam odbierze :) nie mówię że nie zdarza się i tak :)

Strefa czasowa: UTC + 1