Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2016, o 00:28 
Nowy

Dobry wieczór :)
Jestem uczniem 2 klasy liceum na profilu mat-fiz-chem- wos :ugeek: (jak coś to z języków uczę się: angielski, niemiecki, rosyjski[kółko]).

Myślę, że już najwyższy czas by wybrać co będę robił w przyszłości, a naprawdę nie wiem:/
Prawie do wszystkiego mnie ciągnie...rozważałem prawo, metalurgię, stosunki międzynarodowe, mechatronikę, chemię, bezpieczeństwo narodowe itp. itd.

Czy możecie polecić jakieś kierunki, uniwersytety/politechniki?(Umiejscowienie nie ma znaczenia, skądś znajdę pieniądze na akademik/wynajmowanie mieszkania.)
Jak wyglądają zajęcia?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2016, o 01:14 
Użytkownik

Z takim przekrojem może być to temat rzeka...
Kazda uczelnia ma swoje plusy i minusy. Jeśli czujesz się lepiej w naukach ścisłych to politechnika jest dobrym wyborem.
Co do kierunku to polecam zajrzeć na strony uczelni i poczytać o danym kierunku i co będziesz po nim mieć(efekty kształcenia, możliwości pracy, możliwe uprawnienia). Polecam też zajrzeć na targi uczelni, gdzie można uzyskać informacje od ludzi ta prezentujących.
Dobrze jest iść na coś do czego czuje się pociąg.
Ja w ogolniku wiedziałem, gdzie chce iść, choć miałem wiele pomysłów, ale poszedłem tam gdzie mnie ciągnęło.

Jak wspomnialem każda uczelnia ma wady i zalety, ponadto są różne opinie o poszczególnych uczelniach, wydziałach. Przykładowo: skończyłem inżynierkę na PG, kierunek energetyka. O moim wydziale krążą różne historie, jednak ja jestem zadowolony na tyle, że drugi stopień mam nadzieję robić na tym samym wydziale.

PostNapisane: 20 lut 2016, o 13:16 
Użytkownik

Idź na prawo, na 3 roku załóż firmę. Będziesz miał ciekawe zajęcie, a przed trzydziestką będziesz zarabiał tyle, że będziesz mógł mieć hobby jakie ci tylko przyjdzie do głowy.

PostNapisane: 20 lut 2016, o 14:41 
Użytkownik

zależy co to za politechnika czy uniwersytet np. w Gdańsku z tego co wiem chemia jest lepsza na uniwersytecie, ale jeśli chodzi o Gdańsk to polecam znacznie bardziej politechnikę w większości przypadków.
A jeśli chodzi o kierunek to ja tam polecam programowanie sam byłem na mat-fizie poszedłem na studia na automatykę i robotykę a pracuje jako programista wysokopoziomowo (chociaż ostatnio piszę w c++ ;( ) programowanie to fajna droga żeby zarabiać przyzwoite pieniądze dość szybko.

edit. no i obecnie cały czas jest bardzo duży nabór ludzi z branży IT

PostNapisane: 20 lut 2016, o 16:18 
Użytkownik

Wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie – co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.
To oczywiście cytat z filmu ale według mnie bardzo dosadny i w punkt.
Druga rzecz którą wpajam swoim córkom to: W życiu możesz robić co chcesz. Bylebyś była w tym najlepsza.

Strefa czasowa: UTC + 1