Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2016, o 09:02 
Użytkownik

Witam,

chcę wykonać płytkę PCB w firmie i jak wiadomo wiąże się to z kosztami i czasem. Czy ktoś mógłby rzucić okiem na schemat? Najtrudniej znaleźć własne błędy więc... będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i wskazówki co jest do poprawy. Jeszcze będę nad nią pracował, lecz to będą zmiany kosmetyczne w postaci lekkich przesunięć elementów i ścieżek. Napisy na końcu będę porządkował, wcześniej nie ma sensu. Niżej zamieszczam grafiki i plik .brd z Eagle (trzeba usunąć .zip).

ObrazekObrazek

Płytkę chcę wykonać w firmie: http://prototypy.com/t/51,Plytki_PCB i ścieżki robię minimum 10mils (wiem że firma pozwala od 8mils, lecz jak nie trzeba to wolę szersze). Czy ktoś w tej firmie wykonywał PCB? Najbardziej interesuje mnie jak wyrabiają się z terminami. Gdy wezmę np. najtańszy termin 14 dniowy to czy jest szansa (jeżeli nie będą zawaleni robotą), że PCB zrobią np. w 10 dni roboczych. Tak samo jak bym brał termin 10 dniowy to czy zrobić mogą np. dzień czy dwa szybciej.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2016, o 09:13 
Użytkownik

Na schemat chwilowo nie popatrzę, ale odpowiem w temacie terminów:

spotkałem się już w kilku firmach, że płytki są wykonywane nieco wcześniej (w zależności od ich aktualnego nawału produkcyjnego), ale potem leżą sobie na półeczce i czekają na wysyłkę dokładnie do ostatniego dnia. Zabieg ten jest stosowany, aby osoby chcące szybciej dostać płytki, wybierały droższą opcję ;)

PostNapisane: 14 lut 2016, o 09:17 
Użytkownik

@krzysssztof, to by mogło się zgadzać, ponieważ ostatnio brałem w firmie Merkar i gdy do nich napisałem po 2 tygodniach nagle w tym samym dniu wysłali (ich terminy 2-3 tygodnie). Jak dostałem PCB to termin produkcji na nich (w opisie) był z przed 5 dni :P Ciekaw jestem jak jest w tej firmie, może ktoś korzystał z ich usług (testuję powoli różne firmy by wyrobić sobie opinie, obecnie Merkar w mojej ocenie jest dobrą firmą, lecz nie mam za dużego porównania)

PostNapisane: 14 lut 2016, o 10:14 
Użytkownik

Schematu nie widać, wiec mamy trudniej...

R1 masz pod klawiszem - jak oba mają być na tej samej warstwie, możesz mieć problem.
Koło atmegi nie widzę żadnego elektrolita. Same 100nF to trochę malo

Uporządkuj opisy - zamierzasz wykonanie płytki zlecić firmie wiec warstwę opisową masz w cenie. Użyj narzędzia smash i porozdzielaj nazwy i wartości. Wartości na płytce są zbędne wiec je usuń, numeracja i nazwy wg uznania ale Uporządkuj ich rozmiar i położenie.

Ja płytki zamawiał em w drukowane.pl - jakość ok, termin do trzymany co do dnia wiec teoria z oczekiwaniem na wysyłkę by się mogła zgadzać.

Ostatnio edytowano 14 lut 2016, o 10:44 przez skalarro, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 lut 2016, o 10:34 
Nowy

robiłem w tej firmie płytki i mogę powiedzieć że ustalonych terminów dotrzymują ,co do wcześniejszego wykonania płytki nie ma takiej możliwości
Co do płytki proszę sobie poprawić rozmieszczenie opisu bo nachodzą na pady i same na siebie (ta firma sprawdza poprawność płytki )

PostNapisane: 14 lut 2016, o 19:57 
Użytkownik

Tak jak napisałem w pierwszym poście, napisy będę układał i porządkował DOPIERO na końcu jak będę miał pewność że nie przesuwam już elementów i ścieżek. W przeciwnym razie tylko robię dwa razy tę samą pracę.

@skalarro, następną firma do przetestowania będzie drukowane.pl, dzięki za nazwę nowej firmy :) R1 będzie na po drugiej stronie PCB w stosunku do przycisku, ale dziękuję za czujność. Zwykle do ATmeg wszędzie widziałem porady by dawać tylko 100nF ceramiczne, natomiast elektrolity przy zasilaniu, najlepiej tantalowy włożyć. Elektrolity przy ATmedze pomogą?

PostNapisane: 14 lut 2016, o 20:04 
Użytkownik

Cytuj:
Elektrolity przy ATmedze pomogą?

Na pewno nie zaszkodzą.

Zresztą poczytaj sam:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

Mirek bardzo jasno opisał ten temat.

PostNapisane: 14 lut 2016, o 20:48 
Użytkownik

skalarro napisał(a):
Cytuj:
Elektrolity przy ATmedze pomogą?

Na pewno nie zaszkodzą.

Zresztą poczytaj sam:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

Mirek bardzo jasno opisał ten temat.

Dziwne, przegapiłem ten poradnik i pierwszy raz go widzę :shock: DZIĘKUJĘ!! :D

Zastanawiam się nad dodaniem koralika ferrytowego przy wejściach procesora (zasilaniu). Mam ich w sumie całkiem sporo. Niestety nie wiem czym się kierować przy wyborze takiego koralika (do czego i po co jest koralik wiem, lecz nie wiem czym się kierować przy konkretnym wyborze).

Lista moich koralików (pro forma by było że wypisałem :P ):
74279204
74279218
74279262
742792022
742792641
7448251201
BLM18AG102SN1D
BLM18AG601SB1D
BLM18KG221SN1D
BLM21A121SPT
BLM31AF700SN1L