Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2016, o 19:07 
Użytkownik

Nie ma to może większego sensu, bo i tak najtaniej "wiadomo gdzie", ale dla ciekawości można sobie sprawdzić:
http://pcbshopper.com/

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2016, o 19:23 
Użytkownik

Przydałoby się by ta porównywarka miała także naszych krajowych producentów.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 13 lut 2016, o 20:22 
Użytkownik

Niestety Polska to jest kraj szerzej nieznany.... Musimy sobie radzić sami....
A nasi producenci najwyraźniej nie chcą lub nie potrafią wyjść szerzej na świat spod swojego kamienia. I kółko się zamyka. Bo wystarczy wysłać maila, zapłacić ze stówkę miesięcznie, wypełnić formularz i gotowe. Cały świat by się dowiedział....
Żeby nie byc gołosłownym to jest proste. Nawet Chińczycy potrafią, a im trudniej się nauczyć angielskiego niż nam:

Obrazek
Żeby było śmieszniej, to nasi są znacznie bardziej konkurencyjni od np. Eurocircuits i na pewno złapali by tam klientów.

Ostatnio edytowano 14 lut 2016, o 00:27 przez sq5rix, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 13 lut 2016, o 20:49 
Użytkownik

Co do cen sie zgodzę ale EC mają najlepszy moim zdaniem portal do zamówień włącznie ze sprawdzaniem plików online. W firmach PL trzeba czekać na wycenę, potwierdzenie produkcji a aktualny stan produkcji jest nieznany-chyba, że sie zadzwoni. W EC robię wszystko via www i od razu mam podgląd na cenę w zależności od wybranych opcji. I żeby nie było to w PL tez zamawiam jak nie mam parcia na termin.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 13 lut 2016, o 21:04 
Użytkownik

W 2015 roku na początku lutego robiłem małe porównanie pomiędzy firmami polskimi i z zagranicy.
Płytka miała wymiary 150,9x25,7mm, jednostronna z soldermaską po stronie bottom i opisami po stronie top.
Ceny wyglądały jak poniżej.
Obrazek

PostNapisane: 13 lut 2016, o 22:27 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
A nasi producenci najwyraźniej nie chcą lub nie potrafią wyjść szerzej na świat spod swojego kamienia. I kółko się zamyka.

raczej musieliby robić tanio i dobrze jak inni na świecie
a to się nie opyla , polskim zdziercom :)

PostNapisane: 13 lut 2016, o 23:44 
Moderator

SunRiver napisał(a):
a to się nie opyla , polskim zdziercom

Sunik proszę nie mów tak ....

Każdy ma jakieś swoje koszty i rzadko kogo stać aby konkurować z chińskimi produktami .... ale pewnie globalizacja za jakiś czas spowoduje że będzie to konieczne i lokalni producenci też zaczną minimalizować koszty...

Spójrz chociażby na europejskie moduły GSM LEON-G100 .... są dużo droższe niż różnorakie chińskie a pomimo to mają swoich nabywców... bo jakość się liczy

Aczkolwiek muszę się zgodzić z faktem, że w takich dziedzinach jak np produkcja PCB to ciężko mówić o niższej jakości produkcji z Chin, bywa albo w większości jest wręcz odwrotnie

Nie mniej jednak nigdy nie jest wszystko czarno-białe i mi - powiem wprost szkoda wręcz naszych producentów, że nie mogą i nie mają możliwości często konkurować z Chinami w takim zakresie - a szkoda ! Gdyby Polska miała okazję inaczej się rozwijać od zakończenia II wojny to na pewno byłoby inaczej i co najmniej DUŻO lepiej także w tym zakresie.

Dlatego proszę nie nazywać naszych - zdziercami ... Tak mi się wydaje - jest bardziej sprawiedliwie - żeby podejść ze zrozumieniem do tych trudnych jakby nie patrzeć tematów....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 lut 2016, o 00:03 
Użytkownik

to była prowokacja ... poniekąd ... i nie to w sumie miałem na myśli
ale chodzi o to że ... jakośc polskiej produkcji niema czym konkurować
ani cenay ani jakości jeśli chodzi o pcb ...
niestety , ale jakby byli dostępniejsi dla amatorów to lepiej by się im wiodło
i więcej by zarabiali tak czy siak lepiej sprzedać 100 po 10 niż 10 po 100 :P

tak czy siak się nie gniewaj , ale w przypadku prototypu nie potrzebuję dokumentacji i nie powinienem
za nią płacić bo i tak moje marne 4 płytki dorzucą do jakiejś czyjejś formatki

de fakto .. zarabiają 2 razy na tym samym .,,,
:)
dlatego wolę zamówić w chrl

1 taniej
2 lepsza jakość
3 bez zbędnego marudzenia i stwarzania problemów
4 czas ten sam
5 mogę sobie wybrac kolor
6 nie dopłacam za to co powinno byc w standardzie
7 zawsze się pytają co jeszcze mogą zrobić bym był bardziej zadowolony

PostNapisane: 14 lut 2016, o 00:11 
Moderator

SunRiver napisał(a):
to była prowokacja ... poniekąd

eeeś no tak - toż pan jesteś znany prowokator - chyba zgłoszę to na milicję obywatelską :lol:

SunRiver napisał(a):
ale jakby byli dostępniejsi dla amatorów to lepiej by się im wiodło

Tu się zgodzę, że polskie prototypiarnie że tak brzydko powiem nie są kompletnie nastawione na amatorów a raczej tylko na większe seryjne produkcje ... a szkoda .... Bo to już tylko kwestia (tak się wydaje) jakby przewidywania przyszłości ....

Gdzie dobrym przykładem i to europejskim na pomysłowość w tym zakresie jest właśnie

http://www.eurocircuits.com/

gdzie połączono prześlicznie całą elektroniczną zdalną obróbkę plików, wycenę no i co ciekawe właśnie ceny są dobre. Ale najbardziej "dobija" w cudzysłowiu dobija lepiej byłoby powiedzieć - powala na kolana termin realizacji prototypu 7 dni !!! ... gdzie jest taki sam koszt jak w PL za 21-30 dni !!! czyli mega szybko - szoking ... no i bez żadnego pytania i dzwonienia od ręki cena i to bez konieczności podawania żadnych tam warstw, ilości otworów i innych kocich dupereli. Ot uploaduje się plik BRD wprost z EAGLA albo gerbery (do wyboru) i po chwili mamy WSZYSTKO ....

Ja tą firmę poznałem dzięki userowi micky z naszego forum

PostNapisane: 14 lut 2016, o 00:15 
Użytkownik

ja akurat tą firmę znam poniekąd z wczesniejszych czasów zanim zaczęli robić PCB
za sprawą mojego piecyka Reflow-MAte :) w którym wypiekam moje ciasteczka :)
Bo wcześniej włąsnie takim sprzętem się zajmowali

zresztą ... dawno dawno temu pisałem o ich piecyku z kimś na forum :)

PostNapisane: 14 lut 2016, o 00:26 
Użytkownik

No właśnie ci nasi robią całkiem tanio, i całkiem dobrze, na pewno nie gorzej niż inni. Nie wiem tylko, czy im się nie chce, czy nie umieją zarejestrować się w miejscu, gdzie wszyscy ludzie z całego świata sprawdzają ceny. Dlaczego z Belgii mogą, a z Polski nie mogą?

Jest jeszcze jedna różnica - w Polsce mam fakturę, wrzucam w koszty i odliczam VAT. A to daje ciut więcej niż pół ceny. W Chinach płacę i koniec. Więc też trzeba to uwzględnić.

PostNapisane: 14 lut 2016, o 00:53 
Użytkownik

Ja jakoś do prototypów zawsze korzystałem z drukowane.pl. Ceny i jakość mają dość dobre. Ale te terminy to już nie - standard to 3 tygodnie :(. Choć małe prototypu robili trochę szybciej :). Więc pewnie wyjdzie podobnie jak z przesyłką z Chin.
Ich plusem jest kalkulator od razu wyliczający koszty w danej opcji oraz możliwość osobistego odbioru na obrzeżach Warszawy.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 14 lut 2016, o 11:51 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
Polsce mam fakturę, wrzucam w koszty i odliczam VAT.

tu się nie zgodzę bo w chrl też mam fakturę :) niema z tym problemu

rskup napisał(a):
Ceny i jakość mają dość dobre. Ale te terminy to już nie - standard to 3 tygodnie .

wynika to z faktu oczekiwania lub przygotowywania większego zamówienia i wciskania twoich płytek na czyjeś formatki
w chrl niema o czymś takim mowy .... wszystkie płytki w zamówieniu sa na twojej formatce robione bez dorzucania innych

ceny nie są złe jeszcze ale za cenę 4 szt mam 10 w chrl i zawsze jakieś gratisy dorzucają choćby kilka płytek typu sitko
za kolor nie dopłacam , podobnie jak opis obustronny mam w cenie ... 3 tygodnie std , ale masz też inne opcje
ostatnio dostałem po 6 dniach płytki ... wiec ..

PostNapisane: 14 lut 2016, o 12:09 
Moderator

SunRiver napisał(a):
za kolor nie dopłacam

Mnie najbardziej zdziwiło coś takiego, że gdy przez wiele tygodni jak nie kilka lat zadawałem pytanie u producentów PCB w Polsce:

"czy da się zrobić PCB w kolorze fioletowym" to zawsze dostawałem odpowiedzi:

- nie da się
- nie można
- nie ma takiego koloru
- mamy tylko standardowe kolory (zielony, niebieski i czerwony)
- nikt panu tego nie zrobi
- nie zawracaj pan głowy

natomiast gdy pierwszy raz skontaktowałem się z Chińczykiem (przez skype pisząc oczywiście) i zapytałem go tak nieśmiało,

Cytuj:
"a czy może byłaby taka w ogóle opcja, nie żebym ten .. ale tego - no czy może dałoby radę kolorze ....?"

nie zdążyłem dokończyć .... a pan Chińczyk szybko zapytał?

Cytuj:
"ty mnie nie pytaj czy można w kolorze, ... ty mi podaj numer pantone koloru jaki potrzebujesz to zrobimy"

no i zbladałem i padłem na kolana ... oczywiście to była prawda i udało się ;)

PostNapisane: 14 lut 2016, o 12:14 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie zdążyłem dokończyć .... a pan Chińczyk szybko zapytał?

Cytuj:
"ty mnie nie pytaj czy można w kolorze, ... ty mi podaj numer pantone koloru jaki potrzebujesz to zrobimy"

no i zbladałem i padłem na kolana ... oczywiście to była prawda i udało się

bo w chinach ... naś klient naś pan
a pl niekoniecznie .... często gęsto wręcz się przeszkadza panu/pani z obsługi klienta ....

PostNapisane: 14 lut 2016, o 15:06 
Użytkownik

Sun po prostu wszystko wie!! (To nie żaden sarkazm, tylko stwierdzenie faktu)
To bardzo ważna informacja, jak księgujesz taką fakturę? Zakładam że musi towar przejść przez cło i wtedy płaci się VAT, to wtedy rozumiem. A jak nie wejdzie na cło, to wtedy też można?

PostNapisane: 14 lut 2016, o 15:16 
Moderator

sq5rix napisał(a):
A jak nie wejdzie na cło, to wtedy też można?

Żart ? ;)

Jest tylko jedna jedyna droga - przez urząd celny. A jak ci przyślą jako GIFT i bez faktury to wtedy masz problem bo nie wliczysz w koszty ;)

Poza tym z Chińczykami trzeba uważać nawet jak się umawiasz na fakturę bo oni skubańcy najchętniej wystawiają ją co najmniej o połowę mniejszą! ... później nasz urząd celny zgodnie z nią fakturuje ....

ale jak ja zamawiałem coś to:

1. z Chińczykiem się umawiałem, że jak musi to niech tam wysyła niższą fakturę w przesyłce ale najpierw mi na maila pełną fakturę bo dopiero jak ją dostanę to zapłacę!

2. wtedy gdy dotrze towar do agencji celnej (najlepiej robić to przez jakiegoś sprawdzonego przewoźnika) to oni proszą o tłumaczenie faktury - wtedy ja wysyłam im oryginał pisząc że ta w przesyłce jest "fake" czyli fałszywa - z czego oni sobie dobrze sprawę zdają

3. ale żeby potwierdzić w urzędzie, że ta którą ja wysyłam jest prawdziwa trzeba przesłać potwierdzenie zapłaty !

4. wtedy agencja nalicza VAT i ew cło jeśli takie występuje na dany towar

i dopiero wtedy może odbyć się normalna zdrowa odprawa celna łącznie z dokumentami typu SAD i PZC, na podstawie dopiero których księgowa może wrzucić to w koszty z importu

PostNapisane: 14 lut 2016, o 15:28 
Użytkownik

Cytuj:
un po prostu wszystko wie!! (To nie żaden sarkazm, tylko stwierdzenie faktu)

Nie tylko jak cos sprowadzam to procedurę znam i wiem jakie sa mozliwości ... to wszystko

mirekk36 napisał(a):
Żart ?

Jest tylko jedna jedyna droga - przez urząd celny. A jak ci przyślą jako GIFT i bez faktury to wtedy masz problem bo nie wliczysz w koszty

Poza tym z Chińczykami trzeba uważać nawet jak się umawiasz na fakturę bo oni skubańcy najchętniej wystawiają ją co najmniej o połowę mniejszą! ... później nasz urząd celny zgodnie z nią fakturuje ....

ale jak ja zamawiałem coś to:

1. z Chińczykiem się umawiałem, że jak musi to niech tam wysyła niższą fakturę w przesyłce ale najpierw mi na maila pełną fakturę bo dopiero jak ją dostanę to zapłacę!

2. wtedy gdy dotrze towar do agencji celnej (najlepiej robić to przez jakiegoś sprawdzonego przewoźnika) to oni proszą o tłumaczenie faktury - wtedy ja wysyłam im oryginał pisząc że ta w przesyłce jest "fake" czyli fałszywa - z czego oni sobie dobrze sprawę zdają

3. ale żeby potwierdzić w urzędzie, że ta którą ja wysyłam jest prawdziwa trzeba przesłać potwierdzenie zapłaty !

4. wtedy agencja nalicza VAT i ew cło jeśli takie występuje na dany towar

i dopiero wtedy może odbyć się normalna zdrowa odprawa celna łącznie z dokumentami typu SAD i PZC, na podstawie dopiero których księgowa może wrzucić to w koszty z importu

O tuż właśnie to ... All in One ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 lut 2016, o 16:37 
Użytkownik

Dzięki !! Wszystko jasne jak słońce :)

Strefa czasowa: UTC + 1