Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2016, o 19:11 
Użytkownik

Witam. Kilka dni temu uzyskałem tytuł inż. mechatronika na Wydziale Elektrycznym PWr. Pójście na drugi stopień na ten sam wydział i kierunek jest niemożliwe, ponieważ wydział takowego kierunku nie otwiera. Mam możliwość kontynuacji nauki na innym wydziale i tym samym kierunku lub też zmianę kierunku. No i właśnie... rozważam pójście na Automatykę i Robotykę, gdzie raczej nie miałbym większych problemów(zaległości) związanych ze zmianą kierunku, lub też pójście na Informatykę, gdzie takie problemy pewnie by się pojawiły. Wielu z Was pewnie już pokończyło studia więc może coś doradzicie z perspektywy pracujących inżynierów. Czy według Was dobrym pomysłem jest zaryzykowanie i studiowanie Informatyki na drugim stopniu? Może przerwa roczna w nauce, nadrobienie zaległości i dopiero później kontynuacja nauki?
(Założenie jest takie, że jeden jak i drugi kierunek jest dla mnie w takim samym stopniu interesujący)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2016, o 19:19 
Użytkownik

A co byś wolał?
Z tego co napisałeś to rachunek jest prosty: informatyka wygeneruje problemy, a robotyka nie. Więc wychodzi na korzyść robotyki.
A jeśli jednak ciągnie Cię na magisterkę.. No to są ostatnie dwa lata, żeby na spokojnie zrobić coś dla siebie - uczyć się tego co Cię interesuje. Więc jeśli pociąga Cię informatyka, to nie myśl za dużo, tylko działaj.
A moim zdaniem najlepsze jest znalezienie pracy w kierunku, który Cię interesuje żeby nabierać doświadczenia. I wtedy to co studiujesz przestaje mieć większe znaczenie. Praca więcej nauczy Cię niż studia.
Trudno komuś doradzać. Może wypowie się ktoś, kto miał kiedyś podobny problem i teraz już wie co by zrobił.

PostNapisane: 8 lut 2016, o 20:04 
Użytkownik

Po 1 gratulacje :) Ja jestem inżynierem od roku i ostatecznie zdecydowałem się na kontynuację Automatyki i Robotyki pomimo że teraz pracuje jako programista (i "kończę" studia) ale absolutnie nie żałuje że poszedłem na automatykę. Pomimo że obecnie przyszłość wiążę z programowaniem wysokopoziomowym. Rozwijaj te rzeczy które Ciebie najbardziej interesują, a jeśli chcesz się uczyć fachu po którym będzie bardzo dobra płaca to pójdź na informatykę. Oczywiście informatyka to na pewno bardzo fajna dyscyplina i nie chcę jej dyskredytować ale faktem jest że świstek z Informatyki jest wart znacznie więcej jeśli skończysz jako programista niż świstek choćby z Automatyki.

Strefa czasowa: UTC + 1