Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2015, o 00:35 
Użytkownik

Witajcie robię pracę inżynierską ma to być sterownik temperatury oparty o Atmege.
Wiem że jest na tym forum sporo specjalistów i ludzi którzy znają się na rzeczy więc chciałem się poradzić.
Sorry że pytam tutaj na razie o rzeczy tak jakby hm no o nie wiem powiedzmy że mechaniczne ale jak sie z tym uporam to na pewno będą i pytania związane z programowaniem. Ale do rzeczy mój promotor właściwie nie narzucił mi jak to urządzenie ma wyglądać kazał mi coś wymyślić więc wymyśliłem żeby zrobić pojemnik (sześcian) z przezroczystych płytek pleksi o wymiarach płytek 30x30cm i grubości 4mm. Pomyślałem także żeby użyć czujnika temperatury LM35 do odczytu temperatury wewnątrz sześcianu, teraz potrzebne jest coś do podgrzewania powietrza więc pomyślałem żeby wykorzystać grzałkę od lutownicy zasilaną na 24VDC no i potrzebne jest jeszcze coś do chłodzenia, no to może wiatraczek komputerowy na 12VDC.

Chciałem się poradzić co myślicie o takiej koncepcji? czy to ma ręce i nogi? czy zamiast grzałki od lutownicy wykorzystać coś innego do grzania? czy wiatraczkiem komputerowym ciepłe powietrze wyciągać na zewnątrz sześcianu czy może wiatraczek odwrócić i powietrze wdmuchiwać do zbiornika?

gdyby użyć takiego wiatraczka to temperatura wewnątrz sześcianu była by uzależniona od temperatury zewnętrznej gdyż wiatraczek pobierał by właśnie powietrze z zewnątrz i wdmuchiwał do środka więc nie schłodził bym powietrza wewnątrz sześcianu do temperatury niższej niż temperatura na zewnątrz. To pomyślałem żeby użyć ogniwa peltiera do chłodzenia ale to chyba nie wypali gdyż na samym ogniwie temperatura jest ujemna ale nie jest ona w ogóle oddawana do otoczenia.

Sterownik będzie wyposażony w wyświetlacz do odczytu temperatury oraz do ustawiania temperatury jaka ma panować w zbiorniku.
ustawianie temperatury może za pomocą pilota na podczerwień.

Sorry że tak się rozpisałem, może ktoś będzie tak miły i mi coś podpowie

pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2015, o 12:45 
Użytkownik

Grzać możesz nawet żarówką, większym (chodzi o moc) rezystorem, typową grzałką, to już obojętne. Szczegóły zależą od tego jaki mocny masz zasilacz, czym to będzie sterowane itp. Ok, druga kwestia wiatraczek: To czy dmuchasz, czy wydmuchujesz - bez znaczenia. Tzn. sprawdź doświadczalnie co w Twoim modelu będzie się lepiej sprawdzać. Ale pamiętaj - jeśli jedną stroną dmuchasz (lub wyciągasz), to z drugiej też musisz mieć otwory, żeby powietrze mogło faktycznie być wymieniane między Twoim sześcianem a otoczeniem.
Kolejna sprawa: A jeśli temperatura wewnątrz miałaby być niższa niż panująca na zewnątrz? Tym sposobem tego nie osiągniesz. Chyba, że założenia projektu nie obejmują takiej sytuacji. Tutaj raczej fajniejsze byłoby inne rozwiązanie - moduły Peltiera. Pobierają trochę prądu, kosztują kilkadziesiąt złotych, mimo że są niewielkie (kilkanaście cm2), ale w połączeniu z radiatorem w takim sześcianie powinny się sprawdzić. Możesz tym modułem zarówno grzać jak i chłodzić - zmieniając tylko polaryzację zasilania np. mostkiem H.

Na tym forum znajdziesz wszystkie potrzebne informacje i materiały do obsługi czujników temperatury, wyświetlaczy, sterowania pilotami na podczerwień itp.
Czego nie ma tu, to jest na blogu i w książkach Pana Mirka.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 16:43 
Użytkownik

Pisałem w moim pierwszym poście u góry że rozważałem użycie ogniwa peltiera mam nawet kupione 2 sztuki ale nie wiem jak wykonać chłodzenie za ich pomocą gdyż jak podłączyłem takie ogniwo do zasilacza komputerowego 12V (ten zasilacz ma wydajność prądową 15A) to owszem ogniwo się schłodziło do ujemnej temperatury było oszronione jednak chłód ten nie jest z tego ogniwa wydzielany tylko jest po prostu na ogniwie. Do strony ciepłej oczywiście dołączyłem radiator.

Więc jak za pomocą tego ogniwa mógłbym schłodzić powietrze skoro to ogniwo nie wydziela chłodu na zewnątrz tylko jest po prosu na ogniwie? proszę o podpowiedź.

Nie jest konieczne żeby ta temperatura schłodziła się do jakiejś bardzo niskiej temperatury ale dobrze by było żeby schłodziło się chociaż do 20 stopni jeśli na zewnątrz było by 25 stopni.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 18:15 
Użytkownik

Witam
Jeśli masz dwa ogniwa to jedno wstawić stroną "grzejącą", drugie "chłodzącą"; włączać alternatywnie - tak myślę.

Pozdr.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 18:56 
Użytkownik

Przepraszam, nie zauważyłem, że pisałeś o ogniwach.
Nieprawda, ogniw tych powszechnie używa się do chłodzenia.
Od strony zimnej również warto zastosować radiator, nawet z wentylatorem dla zwiększenia skuteczności. Ciepło jest odbierane z jednej strony i oddawane z drugiej - pompa ciepła. Można tym i grzać i chłodzić.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 19:13 
Użytkownik

czyli jeśli ogniwo wmontował bym w ściankę sześcianu ciepłą stroną na zewnątrz do ciepłej strony zamontować radiator i jeszcze wiatraczek żeby ciepło z radiatora było lepiej oddawane i zimną stronę ogniwa dać wewnątrz sześcianu i do zimnej strony też dać radiator tak samo jak do ciepłej i tak samo wiatraczek żeby mi z tego zimnego radiatora zaciągał i wdmuchiwał do zbiornika to czy w ten sposób faktycznie uzyskam chłodne powietrze wdmuchiwane do zbiornika?

bo tak jak pisałem wcześniej ogniwo jest zimne nawet ujemna temperatura ale gdy przykładam palec w odległości nawet 1cm od strony zimnej no nie czuje w ogóle chłodu.

I czy do strony zimnej w ogóle potrzebny by był radiator może zaciągać bezpośrednio z ogniwa a nie poprzez radiator jeszcze

dzieki za porady

PostNapisane: 17 sie 2015, o 20:13 
Użytkownik

Radiator od strony zimnej tak samo pomaga jak od gorącej. Zmniejszasz rezystancję cieplną. Ogniwo nie emanuje zimnem, po prostu jest zimne - stąd radiator przyklejony do niego będzie cały robił się zimny - będzie z niego odprowadzane (odpompowywane) ciepło na zewnątrz. Efekt jest po prostu taki, jakbyś do środka włożył coś zimnego - np. butelkę. Nie ma bata, zrobi się chłodniej, mimo że centymetr od butelki palca Ci nie zmrozi, prawda?;) Dlatego możesz zrobić tak, że samo ogniwo będzie częścią jednej ze ścian, od środka będzie radiator zimny, a od zewnątrz ciepły. Wentylator w środku będzie pełnił jedynie funkcję mieszającą powietrze wewnątrz - całość może być hermetyczna. A jeśli na zaciskach ogniwa zamienisz plus z minusem, to ogniwo będzie działać w drugą stronę - ciepło z zewnątrz przeniesie do środka :-)
Aha, pamiętaj, że na zimnym radiatorze będzie skraplała się woda.

PostNapisane: 17 sie 2015, o 20:42 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No i trzeba pamiętać o porządnej izolacji cieplnej między obiema stronami. Inaczej ciepło bedzie ogrzewać stronę zimną i efekt zaniknie.

PostNapisane: 9 wrz 2015, o 22:55 
Nowy

Witam, czy to ma być porostu sterownik temperatury włącz-wyłącz? czy coś bardziej skomplikowanego typu regulator PI, PID? a może budujesz obiekt cieplny do którego podłączysz jakiś zewnętrzny regulator typu PI, PID lub sterownik PLC z implementacją regulatora?

PostNapisane: 9 wrz 2015, o 23:59 
Użytkownik

Założenie jest takie żeby w mikrokontroleże zaimplementować właśnie regulator PI lub PID ale jeszcze nie wiem jak to zrobić

Strefa czasowa: UTC + 1