Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 sty 2025, o 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2015, o 20:04 
Nowy

Witam wszystkich forumowiczów!!!
Chciałbym poznać wasze zdanie na temat jak studiować. Może coś z własnego doświadczenia?
Nie wiem co wybrać i liczę na waszą pomoc:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sty 2015, o 20:22 
Użytkownik

A co to za pytanie? I forum trochę nie to...
Ale moim zdaniem to zależy od twojej sytuacji. Masz tak ze nie musisz iść do pracy i ktoś ci daje dach nad głową i cie utrzymuje przez parę lat studiów to lecisz na dzienne i masz luz blues i wolne weekendy. Jak juz wyleciałeś z gniazda rodzinnego i sam się utrzymuje sz to wybierasz zaoczne. W tygodniu pracujesz a weekendy na uczelni. Jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Na dzienne łatwiej się zmobilizować. Zaoczne będzie ciężej. Trochę się nie chce rano wstać, w niedziele tez jest ciężko się po sobocie pozbierać. ..
jak sobie możesz pozwolić na taki luksus to bierz dzienne.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 20:25 

Dokładnie jak wyżej, chyba że równolegle z studiami zamierzasz pracować przynajmniej w zbliżonym zawodzie co studia wtedy masz dużo lepszy start po studiach, bo nabędziesz praktyki, a to w sumie bardzo ważne.

Reszta jak wyżej. Jak nie musisz zastanawiać się co wybrać, książkę, czy chleb z szynką to dzienne ;). Jak chcesz zdobyć doświadczenie zawodowe równolegle z studiami, oraz masz sporo samo zaparcia i nie masz ciągot do imprezowania to zaoczne + praca.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 20:40 
Nowy

w planach jest elektronika albo automatyka i robotyka na PW (zaocznie) i poprostu przeprowadzić się tam praca+studia ewentualnie PŁ (dzienne). Po prostu dały mi dużo do myślenia słowa pewnej osoby, która powiedziała mi, że żadna uczelnia nie nauczy mnie zawody jeżeli nie będę sam siedział w domu i uczył się praktyki, tak też właśnie od jakiegoś czasu zacząłem uczyć się sam dlatego to pytanie co wybrać delikatnie mnie męczy...

PostNapisane: 21 sty 2015, o 21:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja obecnie stoje przed podobnym wyborem. Na dniach kończe studia inżynierskie dzienne (na PŁ) i zastanawiam się w jakim trybie iść na drugi stopień, dziennie czy zaocznie. Powiem Ci że pomimo tego że mógłbym studiować dziennie wolę iść na studia zaoczne. Dlaczego? Bo tak jak napisałeś, uczelnia = papier + teoria. Praktyki za bardzo się tam nie nauczysz. Gdybym nie miał w sobie jakiejś tam chęci poznawania elektrotechniki/elektroniki (piękne dziedziny nauki) to pewnie za wiele bym z tych studiów nie wyniósł (znam takie osoby co nie wiedzą jak tyrystor działa na 4 roku). Dlatego teraz, już z tytułem inżyniera chciałbym iść gdzieś popracować. Raz że zdobęde swoje pieniądze by rozwijać swoje pasje i zainteresowania (książki, scalaki, przyrządy pomiarowe itd) a dwa że ukończe studia magisterskie z dwuletnim doświadczeniem w zawodzie. A jak wiadomo, dziś wszyscy wymagają doświadczenia, tylko nikt nie myśli o tym jak Ci biedni absolwenci mają je zdobyć. Dlatego proponuję Ci taką drogę:

Studia inżynierske - dziennie

Studia magisterskie - praca + zaoczne

Znam wiele osób które tak zrobiły i nie żałują.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 21:32 
Użytkownik

Od siebie dodam ze na dziennych tez mozna pracowac... Ale pierwszy rok lepiej sie przylozyc...
A z tym ze trzeba samemu przysiedziec zeby sie nauczyc fachu to 101% racji... Studia to glownie teoria ew. Praktyka majaca potwierdzic teorie... W pracy 90% tej wiedzy nigdy ci sie nie przyda ale moze sie zdazyc sytuacja ze jednak uratuje ci tylek ze cos tam jeszcze pamietasz...

PostNapisane: 21 sty 2015, o 21:39 
Nowy

I właśnie z tego powodu dzienne jakoś mnie odrzucają. Idąc zaocznie (inżynierkę) mogę pracować (niekoniecznie w zawodzie) ale może z czasem.... do tego można starać się uczyć samemu praktycznych rzeczy. Teraz jest internet a w nim jest praktycznie wszystko wystarczy wykazać chęci.

PostNapisane: 21 sty 2015, o 23:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W obecnych czasach znaleźć prace na początku kariery za dobre pieniądze nie jest łatwo. A jak już jest praca za dobre pieniądze (a nawet za małe) pracodawca wymaga dyspozycyjności czasem też w weekendy. A jak sobie poradzić jak w połowie studiów traci się pracę? Ile kosztuje semestr dziennych a ile zaocznych.
Jak już się zaczyna studia wg mnie lepiej iść na dzienne, można i 2 kierunki robić.
Sam pracowałem i studiowałem zaocznie. Jet to naprawdę męczące. W sobotę wyjazd przed 7 rano powrót po 21 i na niedziele znów wyjazd przed 7, a w poniedziałek do roboty. A kiedy coś poczytać coś się pouczyć jak z pracy przychodzisz zmęczony. Fakt że zjazdy co 2 tygodnie.
Dziś wiem że dla mnie mogło by być lepiej na studiach dziennych, bo mimo, że pracowałem i studiowałem wcale nie zostawało mi pieniędzy, a miałem i studia i pracę na głowie.
Jednak każdy niech sobie to dokładnie przemyśli.

PostNapisane: 22 sty 2015, o 02:19 
Użytkownik

OdeOn napisał(a):
A jak sobie poradzić jak w połowie studiów traci się pracę? Ile kosztuje semestr dziennych a ile zaocznych.
Jak już się zaczyna studia wg mnie lepiej iść na dzienne, można i 2 kierunki robić.
Sam pracowałem i studiowałem zaocznie. Jet to naprawdę męczące. W sobotę wyjazd przed 7 rano powrót po 21 i na niedziele znów wyjazd przed 7, a w poniedziałek do roboty. A kiedy coś poczytać coś się pouczyć jak z pracy przychodzisz zmęczony. Fakt że zjazdy co 2 tygodnie.

Potwierdzam bardzo męczy taka sytuacja wiem z doświadczenia. A jak by Ci się trafiła robota na 2 lub 3 zmiany... Wyobraź sobie że kończysz w piątek o 22 godz. drugą zmianę w robocie a w sobotę o 8 rano już musisz notatki pisać, kończysz ostatnie zajęcia o 20 w niedziele a w poniedziałek na 7 do roboty na pierwszą zmianę...

No i koszty na PŁ miesiąc zaocznie kosztuje ok 500 zł może nie dużo a może i bardzo dużo biorąc pod uwagę że będzie to Twoja pierwsza robota to za wiele nie zarobisz a jak wyrwałeś się z gniazda to i trzeba coś wynajmować, za coś żyć, czymś dojechać (do szkoły, roboty)

PostNapisane: 22 sty 2015, o 08:41 
Użytkownik

michal1210 napisał(a):
w planach jest elektronika albo automatyka i robotyka na PW (zaocznie)

Dodam że na elektronice wcale nie jest lekko i jest sporo do nauki... podobnie zreszta na automatyce... chociaż uważam że najbardziej wymagający kierunek na polibudach to elektronika i telekomunikacja...
Jak chcesz pracować w automatyce to miej świadomość że jest to praca głównie w delegacji... tu może być problem wpasować się w zjazdy...
W elektronice bez szkoly to chyba tylko jako "lutowacz"można pracę znaleźć, ew. jak już cię ktoś pozna w pracy że coś wiesz więcej to może jakiś serwisant...

Jak masz możliwość to idź na dzienne... pierwszy rok albo dwa przyłóż się do studiowania i zdobywania wiedzy i praktyki sam w domu... a od 3 roku możesz spokojnie rozglądać się za robotą jakaś na umowę zlecenie np. (ja tak pracowałem i zamiast na wykładach siedziałem w pracy... na uczelni tylko laborki i ćwiczenia... a od 3 roku już da się to spokojnie pogodzić...) Może kokosów nie zarobisz ale zobaczysz jak się mają studia do życia zawodowego, nabierzesz doświadczenia cennego dla pracodawcy, no i może nakierunkujesz się bardziej na to co chcesz w życiu robić...
A jak już będziesz trochę bardziej w realnym życiu obeznany to zdecydujesz czy mgr zaocznie czy jednak lepiej dalej dziennie... a może uznasz że to w sumie Ci do niczego nie potrzebne bo i tak się może zdarzyć...

Wydaje mi się że pracodawcy też patrzą trochę inaczej na dziennych niż na zaocznych, a to że ktoś dłubał w domu układziki to pracodawca chyba potraktuje jako hobby bardziej niż doświadczenie... Bo wydaje mi się że zabawy w domu z elektroniką a papierologia, formalności, standardy narzucone przez np kierownika zespołu czy klienta itp to dwa różne światy... No chyba że zamierzasz pracować jako freelancer ale tu chyba tak różowo też nie jest i trzeba mieć sporo szczęścia :)

Jeśli mogę coś dodać to gdybym ja teraz wybierał to chyba jednak bardziej informatyka i nacisk na programowanie... wydaje mi się że to jest przyszłość w dobie smartfonow, tabletów i wszechobecnych sterowników... no a przede wszystkim wydaje mi się że to dosyć "spokojna", pewna i czysta praca w biurze :) Zresztą w elektronice to do prostych rzeczy wydaje mi się że wiele nie trzeba... teraz wszystko jest w gotowych modułach u chinoli... ale oprogramować to z bajerami to sztuka... i na tej sztuce bym sie skupiał ;)

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:14 
Nowy

Co do studiowania informatyki rozmawiałem z róznymi wykładowcami którzy uczą też w moim technikum elektronicznym to powiem szczerze, że informatykę odradzają bo szkoda czasu na studiowanie tego biorąc pod uwagę, że programować można nauczyć się samemu jak ktoś bardzo chce. Politechnika cię tego nie nauczy jeżeli sam przy tym nie bedziesz siedzial i nie masz zamiłowania do tego.
Co do studiów zaocznych miałbym pewną pracę w moim rodzinnym mieście tylko, że studiując w WWA zaocznie chciałbym też tam zamieszkać na stałem np we 2-3 osoby. Także są ciężkie dylematy;/

PostNapisane: 25 sty 2015, o 16:25 
Użytkownik

Obecnie studiuję zaocznie elektrotechnikę na PW oraz pracuję w zawodzie jako technik elektronik, jak dla mnie bardzo dobre rozwiązanie, zjazdy mam co 2 weekendy więc zdarzają się dni że można odpocząć;) w dodatku mam pracę w miarę elastyczną gdzie nie robią problemów by zwolnić się wcześniej aby jechać w piątek na zjazd. Gdybym miał wybrać jeszcze raz podjąłbym taką samą decyzję, nie wyobrażam sobie życia bez własnego "grosza" a tutaj jednocześnie zdobywam doświadczenie + teorię na uczelni.
Ale to już Twoja decyzja, powiem tak, co kto lubi... Ja osobiście za nauką teorii nie przepadam bo mam swoje podejście do tego, żyjemy w takich czasach gdzie z każdego prawie miejsca mamy dostęp do wszelakich potrzebnych materiałów teoretycznych, ważniejsze dla mnie jest to że umiem to wykorzystać w praktyce.

Pozdrawiam

PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:04 
Nowy

Niestety wszystko kręci się wokół pieniędzy.... Idąc na studia dzienne trzeba liczy sie z tym, że rodzice muszą cie utrzymywać, a miesięczny koszt to granice 1300-2000zl wliczając w to mieszkanie i zycie. Mam u siebie pracę tylko idąc na studia np. zaoczne do WWA chciałbym się też tam przeprowadzić i tam pracować. Co za tym idzie nowi ludzie nowe znajomości. Tylko kwestia tego co jak pracy tam nie będzie - powrót na garnuszek rodziców o ile bedzie to możliwe finansowo.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 18:32 
Użytkownik

Ja po doświadczeniach i z dziennych i z zaocznych zdecydowanie wybieram zaoczne. Po pierwsze ludzie z którymi studiujesz to w większości osoby które poszły na te studia bo chciały i interesuje je to (w końcu za to płacą). Po drugie masz ogromną szanse zacząć jakąś pracę i nabierać doświadczenie co w dzisiejszych czasach ważniejsze jest od papierka z uczelni. Jeśli to Ci się uda i pracujesz w zawodzie pokrewnym ze studiami to gdy przyjdzie do pisania pracy inż czy mgr masz ten plus że może wykorzystać dziedzinę twojej pracy na co promotorzy patrzą dużo bardziej przychylnym okiem że chcesz zrobić coś co może zostać wykorzystane gdzieś ( wiem to po sobie:P )

Jedyny minus to fakt że weekendy zajęte, ale 3-4 lata można się przemęczyć a ja i tak te weekendy miło wspominam jak mogłem spotkać się i pogadać z kolegami o podobnych pasjach.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:34 
Nowy

Racja tylko wiesz dostać prace w zawodzie bez doświadczenia (od niedawna uczę się programować i bawić elektroniką) mimo 4letniego technikum elektronicznego z którego nic nie wyniosłem to graniczy z cudem no chyba, że się mylę.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:42 
Użytkownik

Wiesz na początek warto zaczepić sie gdziekolwiek byle miec jakieś doświadczenie do wpisania w CV i kasę na utrzymanie się na studiach. Nie ma co ukrywać 1-2 rok jest najcięższy na uczelni. Robią odsiew sporo przedmiotów mało związanych z kierunkiem studiów po prostu trzeba przetrwać. Później już luzy i wtedy warto rozglądać się już za jakąś porządniejszą pracą. Nawet jak trafi Ci się praca która będzie wymagać pracy w weekendy to na 3 roku spokojnie możesz zmienić tryb studiowania o ile praca będzie warta tego.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 20:03 
Nowy

No z tego co widzę więcej osób poleca studia zaocznie no chyba, że ktoś ma taką sytuacje, że rodzice sa w stanie go utrzymywac na dziennych.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 20:41 
Użytkownik

No tak, ale czy nie lepiej na swoim ?:P

PostNapisane: 25 sty 2015, o 22:43 
Użytkownik

Ja też byłem (jestem) na zaocznych i jedną rzecz trzeba przyznać: jak chcesz coś umieć to musisz się sam przyłożyć. Z samych wykładów i laboratoriów wiele nie wyniesiesz. Coś zobaczysz, coś usłyszysz ale potem trzeba przysiąść w spokoju i poskładać to do kupy. Dlaczego tak a nie inaczej. Ale nie zawsze się chce albo nie ma czasu. Trzeba mieć dużo samozaparcia.
Mówi się, że jest łatwiej na zaocznych i sesję można szybciej pchnąć (nawet wykładowcy są takiego zdania). Również poziom nauczania jest niższy niż na dziennych (też zasłyszane od profesorów). Ja nie ocenię bo porównania nie mam. Niestety z doświadczenia wiem, że niektóre przedmioty strasznie trudno było zaliczyć i sporo osób je ulewało.
Co do finansów to chyba na jedno wychodzi jeśli liczyć kwoty. Tylko na zaocznych można samemu opłacać a na dziennych od rodziców. Plus zaocznych jest też taki, że łatwiej stypendium naukowe dostać. Na dziennych jest ponoć wyścig o każdą cząstkę oceny a na zaocznych wiele osób cieszy się z 3.0.
Kiedy jednak przyjdzie pisanie pracy dyplomowej to chyba dzienni mają lepiej. Większy kontakt z promotorem i więcej zapału i motywacji do pisania. Ja na zaocznych niestety nie ogarnąłem tematu w terminie i nie mam teraz wesoło :(

PostNapisane: 25 sty 2015, o 23:33 
Użytkownik

Miałem dokładnie tą samą sytuację, 0 doświadczenia, tylko 4 lata technikum oraz prace nieudokumentowane tj. jakieś naprawy urządzeń energoelektronicznych, udało mi się złapać na praktyki i po 3miesiącach praktyk zostałem zatrudniony, z tą różnicą że mieszkam w okolicach Warszawy więc jest ten plus że odchodzą mi koszty mieszkania... Ale tak jak mówią wszyscy, zaoczne są trudniejsze z powodu że trzeba samodyscypliny oraz więcej samodzielnej nauki...
Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, myślę że masz w miarę dobrze naświetloną sytuację jak to jest, więc teraz rozważ za i przeciw i podejmij dobra decyzje;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 26 sty 2015, o 14:14 
Nowy

Ciężka decyzja :D teraz jeszcze tak czytam o stypendium socjalnym na mieszkanie itd. musze zrobić głębsze rozpoznanie tematu co do politechniki łódzkiej

PostNapisane: 26 cze 2015, o 09:33 
Nowy

I jak decyzja podjęta? Startowałeś na rekrutacje zimową czy letnią? :) Jeśli chodzi o moje studiowanie to jestem na II roku logistyki międzynarodowej na UTH w Warszawie i powiem szczerze, że całkiem nieźle mi się wiedzie na tych studiach :D. Podoba mi się, na początku owszem zastanawiałem się czy aby na pewno wybrać logistyke, ale dobrze sobie radzę, szczególnie, ze nie ma problemów z językami. Teraz uczelnia daje możliwość na zdobycie doświadczenia w znanych firmach logistycznych więc akurat może mi sie uda i będę miał już lepszy strat. Z tego co wiem to poprzedni rocznik miał dośc sporo miejsc. No dobra, ogólnie jeśli wybierasz studia to zgodnie z zainteresowaniami i potrzebami rynku - to najważniejsze kryteria ;)

Strefa czasowa: UTC + 1