Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 cze 2026, o 02:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:18 
Moderator

Dzięki koledze z forum, mam kolejną fajną podstawkę pod ATB ;)

Dzisiaj zrobiłem kilka fotek ale po tuningu - czyli dorobieniu podświetlenia na Magic LED'ach ;)

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:30 
Użytkownik

Na ostatnich poradnikach już ją widziałem i się głowiłem czy to jest alu czy oklejona pleksa ?

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:34 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Podoba mi się ta czcionka. Jest idealna do wycinania w płaszczyznach lub w szablonach do malowania.

PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:35 
Moderator

majster napisał(a):
czy to jest alu czy oklejona pleksa ?

To jest stal nierdzewna ;) ... wypalana wodą czy tam laserem (już nie pamiętam) i gięta jeszcze .... a z mlecznej plexi są te podświetlenia

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Jaglarz napisał(a):
Jest idealna do wycinania w płaszczyznach lub w szablonach do malowania.

No tu "pomalowałem" trochę światłem ;)

PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:42 
Użytkownik

No i elegancko, tak wystawowo bym rzekł na witrynę sklepu jakąś czy coś, albo element stoiska reklamowego na targach jakiś. Bardzo fajny pomysł i praktyczne zobrazowanie do czego można by użyć magic led.

A tak półżartem to ja już widzę jak się niedługo nie obejrzymy, jak zestaw ATB będzie w jakimś tam jubilerze w galerii Handlowej na wystawie stał obok zegarków Edoxa czy Breitling na takiej właśnie prezentacyjnej podstawie edycja GOLD ;) :lol:

PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:45 
Moderator

Intre napisał(a):
A tak półżartem to ja już widzę jak się niedługo nie obejrzymy, jak zestaw ATB będzie w jakimś tam jubilerze w galerii Handlowej na wystawie stał obok zegarków Edoxa czy Breitling na takiej właśnie prezentacyjnej podstawie edycja GOLD

:lol: :lol: no i monitor kawą zapluty :lol: ... jak będę w Bydzi to nie omieszkam odebrać odszkodowania :lol:

PostNapisane: 8 maja 2015, o 15:56 
Użytkownik

Oj tam wypłaćmy w skoku jabłkowym, ewentualnie dobrze stężonym wytrawiaczu :)

Tak w ogóle patrząc na to, to muszę sobie znaleźć w Bydgoszczy jakąś taką firmę co zajmuje się takim własnie wycinaniem w czymś, i nawet mi nie chodzi mi o literki a o zwykłe dziury pod wyświetlacze OLED, 2x16 itp. W co w googla wpisywać? firma frezująca dziury? :lol: :) tak pytam bo firmy owszem są ale takie przemysłowe i tam o wyfrezowaniu 1 sztki jakiegoś małego elementu to nie chcą nawet rozmawiać.

PostNapisane: 8 maja 2015, o 18:03 
Użytkownik

Intre napisał(a):
Tak w ogóle patrząc na to, to muszę sobie znaleźć w Bydgoszczy

Nie opodal placu teatralnego ARPLEX czy jakoś tak :)

PostNapisane: 9 maja 2015, o 10:10 
Użytkownik

Intre napisał(a):
muszę sobie znaleźć w Bydgoszczy jakąś taką firmę co zajmuje się takim własnie wycinaniem w czymś, i nawet mi nie chodzi mi o literki a o zwykłe dziury pod wyświetlacze OLED, 2x16 itp. W co w googla wpisywać? firma frezująca dziury? :lol: :) tak pytam bo firmy owszem są ale takie przemysłowe i tam o wyfrezowaniu 1 sztki jakiegoś małego elementu to nie chcą nawet rozmawiać.

Witam wszystkich co do firm które wycinają różne takie gadżety,
to jest dokładnie tak jak z płytkami drukowanymi czyli niektórzy nie chcą pojedynczych sztuk robić,
ponieważ mając nawet gotowy projekt w kadzie czy solidzie aby to wyciąć muszą stworzyć program dla lasera lub wycinarki wodnej.
Jeśli zgodzą się zrobić tak mała serię to doliczają za wykonanie dokumentacji dla maszyny.

Ja mam kolegę który ma spory warsztat mechaniczny obróbka-skrawaniem i co chwila zamawia jakieś elementy w firmie zewnętrznej gdzie właśnie
tną laserem, wodą i gną blachy i różne materiały. Jak deje im sporo roboty to bodajże nie liczą mu za zrobienie programu (a jeśli tak to z dużym rabatem).
Więc jak potrzebuję wyciąć coś laserem lub wodą to daje mu rysunek z solida i on mi to załatwia.

Co do tej podstawki to wpadłem na pomysł aby zrobić ją z inoxu ponieważ w pracy wszędzie mamy obudowy rury itp. z nierdzewki.
Chodziło mi także o to aby była dość ciężka, przez co stabilna a napisy to jako ozdoba.
Mirek zrobił ekstraśne podświetlenie :D
Ja także robię podświetlenie jednak trochę mi czasu brakuje :( ale powoli jakoś dam radę.

Podstawka ta fajnie się prezentuje oczywiście wraz z zestawem ATB jednak ma jednak sporą wadę w
porównaniu do tych podstawek http://forum.atnel.pl/topic9612.html?hilit=podstawka
Trudno jest podmieniać procka ponieważ przeszkadza podstawa :(
Myślę o tym aby zrobić specjalny przyrząd w postaci zagiętej blaszki do podważania procka.

Dla tych którzy chcieli by zrobić sobie sami taką podstawkę wstawiam pliki z solida :)

Pozdrawiam wszystkich Paweł.

jeszcze czcionka jest za darmo w necie zwie się Army

Załącznik:
army.zip

Załącznik:
Podstawka.rar

P.S. Mirku mam prośbę czy mógłbyś udostępnić schemat tej płytki z podświetleniem ?
Chciałbym zrobić na swojej podstawce takie podświetlenie.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 9 maja 2015, o 11:36 przez P3ndz3l3k, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 maja 2015, o 10:22 
Moderator

Cytuj:
P.S. Mirku mam prośbę czy mógłbyś udostępnić schemat tej płytki z podświetleniem ?

Jasne tylko przypomnij mi się na maila ok? na biuro@

PostNapisane: 9 maja 2015, o 14:54 
Użytkownik

P3ndz3l3k napisał(a):
Witam wszystkich co do firm które wycinają różne takie gadżety,
to jest dokładnie tak jak z płytkami drukowanymi czyli niektórzy nie chcą pojedynczych sztuk robić,
ponieważ mając nawet gotowy projekt w kadzie czy solidzie aby to wyciąć muszą stworzyć program dla lasera lub wycinarki wodnej.

Nie zawsze tak jest bo znajomy w poligrafi tnie laserem prosto z corela niektorzy tak twierdza by wiecej zarobic na pojedynczych sztukach.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 9 maja 2015, o 17:01 
Użytkownik

majster napisał(a):
Nie zawsze tak jest bo znajomy w poligrafi tnie laserem prosto z corela niektorzy tak twierdza by wiecej zarobic na pojedynczych sztukach.

Do poligrafii to chyba używa się jakieś plotery laserowe które kosztują kilka czy kilkanaście tysięcy złoty.
A ja mówiłem o firmach które maja urządzenia CNC za kilkaset tysięcy złotych na których
wodą można np. ciąć: stal, tworzywa, kamień granitowy o sporych grubościach.

I w takich firmach to tak wygląda.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 9 maja 2015, o 19:37 
Użytkownik

P3ndz3l3k napisał(a):
majster napisał(a):

Do poligrafii to chyba używa się jakieś plotery laserowe które kosztują kilka czy kilkanaście tysięcy złoty.
A ja mówiłem o firmach które maja urządzenia CNC za kilkaset tysięcy złotych na których
wodą można np. ciąć: stal, tworzywa, kamień granitowy o sporych grubościach.

I w takich firmach to tak wygląda.

Pozdrawiam Paweł.

Kolega w poligrafii w zeszłym roku wydał 680 tyś pln na laser co2, laser water,
a teraz firma montuje mu frezarkę CNC o polu roboczym 3m / 5m więc nie sądzę by te urządzenia w poligrafii kosztowały kilkanaście tyś.

w tym momencie jest to tak naprawdę największa firma reklamowo / poligraficzna w województwie

ale nie o tym jest temat ... stal kamień itp też może ciąć więc nie wiem w czym rzecz no ale nie ważne temat jest o czymś innym :)

PostNapisane: 10 maja 2015, o 09:45 
Użytkownik

Taka obudowa powinna być w zestawie :D fajna sprawa , albo jako akcesoria :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1