Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 kwi 2026, o 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 20:46 
Użytkownik

Hejka ,

Od zawsze kiedy projektuję jakieś urządzenie stosuję zewnętrzne zasilacze , chciałbym to teraz zmienić aby zasilacz wbudować w układ. Zasilanie 230V napięcie wyjściowe albo 5 V albo 3.3V . Czy ktoś ma jakieś sprawdzone układy ? Potrzebował bym schemat abym mógł sobie taki układ dorzucić do projektu . Nie interesują mnie gotowe zasilacze. Najlepiej gdyby takie rozwiązanie nie posiadało transformatora . Jeśli chodzi o wydajność prądową to około 500 mA ..

Drugie pytanie:
Jeśli steruję przekaźnikiem poprzez procesor to dobrze jest aby napięcia nie były te same ? tzn. Jeśli procesor zasilam 5 V to przekaźniki lepiej jak 12 V ? Czy nie ma większej różnicy i nie zakłóca to pracy procesora ?? Wiem że krauser już raz mi odradzał abym nie robił tego na tym samym napięciu .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 21:47 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zasilacze beztransformatorowe można używać tylko jak nie ma dostępu do elektroniki, ponieważ dotknięcie w dowolnym punkcie może być śmiertelne. W innym wypadku potrzebny jest transformator zwykły lub impulsowy jak chcesz mieś lżejszy zasilacz. W firmie Feryster możesz sobie możesz sobie zamówić trafo do swojego projektu. Jak sobie zaprojektujesz w PI Expert. Na początek wypróbuj coś sprawdzonego:
http://sklep.feryster.pl/index.php?page ... Itemid=163

Co do drugiego pytania to właściwie to dużo zależy od tego jak poprowadzisz ścieżki zasilania i jaki ten przekaźnik. Jeśli od kondensatora zasilacza poprowadzisz osobną ścieżkę do procesora i osobną do przekaźnika to będzie w porządku. Jeśli jednak zasilacz jest daleko, nie masz kondensatora albo wszystko jest na jednej ścieżce niezbyt szerokiej na dodatek to napięcie na zasilaniu może ci się obniżyć przez co procesor wykona nieprawidłową instrukcję i program pójdzie w krzaki. Procesor ma peryferia zabezpieczające przed utratą kontroli takie jak brownout czy watchdog, ale to i tak spowoduje reset. Należy projektować tak, aby podczas normalnej pracy nic takiego nie miało miejsca. Dodać kondensatory jak producent zaleca i dobrze poprowadzić ścieżki. Obwody o których wspominałem też należy sobie włączyć, ale one mają zabezpieczyć przed czymś niespodziewanym typu nisko przelatujące UFO ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 kwi 2015, o 10:56 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź , policzyłem sobie wszystko dokładnie i przy zasilaczu impulsowym o tych parametrach co chce uzyskać koszt będzie większy niż zakładałem a gabaryty wcale nie mniejsze niż transformator zalewany + mostek. Miejsca w obudowie troszkę jest więc myślę , że jeśli wszystko dobrze rozplanuję to zmieści się :D . Co do drugiego pytania to pomogłeś mi bo dotychczas robiłem to nieprawidłowo...

Strefa czasowa: UTC + 1