Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2012, o 05:22 
Użytkownik

Witam!

Skąd kolega miał materiały, aby napisać taką obsługę? Poczytałbym o tym, ale z dobrego źródła. Zaznaczam, że nie mam jeszcze zielonej książki :-)

Pzdr

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 gru 2012, o 08:58 
Nowy

kila napisał(a):
Witam!

Skąd kolega miał materiały, aby napisać taką obsługę? Poczytałbym o tym, ale z dobrego źródła. Zaznaczam, że nie mam jeszcze zielonej książki :-)

Pzdr

W sieci coś idzie wygrzebać na ten temat, np. takiego gotowca:

http://www.electronics-base.com/index.php/projects/complete-projects/108-avr-ps2-keyboard-key-readout
http://www.8051projects.net/download-d200-ps2-keyboard-library-from-atmel.html

PostNapisane: 28 gru 2012, o 17:29 
Użytkownik

To jeszcze ode mnie po naszemu http://leon-instruments.blogspot.com/20 ... a-ps2.html

PostNapisane: 28 gru 2012, o 23:38 
Moderator

W związku z zapytaniem na PRIV ;) pragnę Panu odpowiedzieć - że wprawdzie nie jestem w stanie ocenić merytorycznie kodu bo się tym nie bawiłem, ale po efektach które pokazujesz widać że pod tym względem jest OK ;) więc nawet tego oceniać nie trzeba. Pytałeś czy można skrócić kod przerwania .... więc tu mała uwaga albo dwie małe uwagi.

1. długi kod przerwania wcale nie oznacza długiego czasu wykonywania przerwania a u ciebie jest on pięknie podzielony switch'em, oraz IF'ami na logiczne bloki, dodatkowo ładnie wyprowadzone flagi do EVENT'sów ;) mniam ;) ... więc praktycznie nic dodać nic ująć, tym bardziej jeśli czasowo się to wyrabia w praktyce

2. ale oczywiście w takich konstrukcjach, gdyby zależało na większym wyżyłowaniu czasu i skracaniu o dosłownie każdy cykl zegara to jednak można coś tam poprawić - spójrz na poprawkę części case TX:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

jak widzisz dodałem kilka poleceń else i pomyśl teraz jak to działało bez nich a jak z nimi hmmm?

bez tych else - załóżmy że w przerwaniu w tym case - sprawdzany jest pierwszy warunek - i niezależnie czy spełniony czy nie - musi zostać sprawdzony jeszcze każdy kolejny na takiej samej zasadzie. Jak mówię to i tak jest BARDZO krótko i dobry kod, ale jakby się właśnie uprzeć to dodanie tych elsów spowoduje, że gdy tylko pierwszy warunek z listy się wykona - to QUNIEC każdy kolejny już nie będzie sprawdzany nawet - więc łatwo sobie wyobrazić że jeszcze zyskamy w niektórych przebiegach dodatkowe cykle czasu na obsługę przerwania

to chyba tyle tak na gorąco ;)

PostNapisane: 29 gru 2012, o 00:01 
Moderator

Antystatyczny napisał(a):
Mirek, dzięki :) Zabieram się za analizę i naukę. Kod działa jak brzytwa, mogę podczas wysyłania komend zmieniających stan diod na klawiaturze naciskać klawisze jak mi się zywnie podoba i na LCD ładnie wszystko się pokazuje (w mojej prywatnej wersji obsługi lcd)
No i tego można się było spodziewać po tak napisanym przerwaniu. Dlatego tylko zwróciłem uwagę - że gdyby tam, że gdyby coś .... gdyby sprawa życia i śmierci .... to wtedy można dodać to co opisałem. Ale wiadomo to nie chodzi tylko o ten kod - taki nawyk może się przydać przecież w innych sytuacjach.

PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:50 
Użytkownik

Miałem problem z kodem kolegi ANTYSTATYCZNY.
Objawy były takie:

po inicjacji lcd jest pusty.
naciskam krótko 'p' i otrzymuję 4d, jak puszcze to f0
naciskam krótko 'p' i otrzymuję a6, jak puszcze to f0
naciskam krótko 'p' i otrzymuję a6, jak puszcze to f0
naciskam krótko 'o' i otrzymuję a6, jak puszcze to f0
naciskam krótko 'o' i otrzymuję a2, jak puszcze to f0
naciskam długo 'o' i otrzymuję a2, po chwili 44, jak puszcze to f0
naciskam długo 'o' i otrzymuję a2, po chwili 44, jak puszcze to f0
naciskam długo 'p' i otrzymuję a2, po chwili 4d, jak puszcze to f0
naciskam długo 'p' i otrzymuję a6, po chwili 4d, jak puszcze to f0

niżej przedstawiam zmodyfikowany plik z jedną linijką ekstra ode mnie

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kody wklejamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.

Strefa czasowa: UTC + 1