WSTĘNIAK Skoro już ATMEAGA dostała dotykowy, kolorowy ekran to dlaczego by nie wykorzystać tego sprzętu do budowy jakiegoś większego systemu na wzór telefonów z Androidem. Nie mamy co prawda do dyspozycji znacznie szybszego procesora Qualcomm Snapdragon, ale za to możemy sobie to zmontować w domowym zaciszu Temat składa się z kilku części z których pierwsza to przygotowanie "środowiska" do uruchamiania różnorakich funkcji (podprogramów). Jak wiadomo (z książki Mirosława Kardasia "Język C Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowych") wyświetlacz ze sterownikiem SSD1963 posiada dodatkową pamięć, którą można zapełnić w tle i potem szybko "rzutować" na widzialną część ekranu. Można również płynnie przewijać tą pamięć przez okno wyświetlacza co pokazano wcześniej. Jest jeszcze jedna fajna moim zdaniem funkcja zaimplementowana w tym sterowniku. Możemy bowiem zablokować pewien obszar ekranu i uzyskać przykładowo 2 stałe paski na wyświetlaczu podczas, gdy pozostała część może być swobodnie zmieniania jak wcześniej. Do biblioteki MK_SSD1963 należy dodać kolejną funkcję i skorzystać z niej jak pokazano poniżej:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wracając do tematu to pomysł jest następujący: - w pierwszym buforze rysujemy grafikę górnego i dolnego paska, środek zostanie wykorzystany do prezentowania wybranej "aplikacji" - w kolejnych 4 buforach kładziemy pocięta tapetę o rozmiarze 320 x 960, a na to obrazki ikonek (jest również taka opcja, by ikonki idealnie wpasować w tapetę, ale wtedy musimy przygotować obrazek wraz z ikonkami co po każdej zmianie rozkładu ikon będzie nas zmuszać do modyfikacji tej tapety - choć zaletą jest znacznie lepszy wygląd) - górny pasek może służyć do prezentowania stałych informacji np. czas, data, temperatura, stan baterii - dolny pasek (w tym przypadku dodatkowo z funkcja automatycznego chowania) służyć może do prezentowania aktualnych akcji np. ładowanie aplikacji
I jak tu nie być zawistnym! Pokłon aż do samej ziemi dla Krausera. Jeszcze tylko takie pytanie. Czy daleko stąd do tego, żeby np. po dotknięciu ikonki zegara pojawił się czas? To samo dotyczy innych ikonek.
Krauser na prawdę to PEŁNIA szczęścia przeglądać twoje kody jak śmigasz na tym GLCD .... ja wciąż patrzę z nieskrywaną zazdrością Jak będę miał kiedyś czas się za to zabrać (a muszę mieć) to co ja nowego wymyślę ? przez ciebie już nic chyba ciekawszego.
Ja mam pomsyła na puzzle włąsnie na dotykowym LCD. Ale obecnie to mi trochę jednak brakuje umiejętności .
Jakbym miał takie podejście to nadal bym leżał i robił w pieluchę . Zacznij działać, a reszty się douczysz w trakcie. Szczerze mówiąc to najwięcej czasu poświęcasz na obmyślanie "mechaniki", a nie pisanie programu. Spoko, że masz pomysł, bo dążenie do wytyczonego celu zawsze pomaga pokonać drobne przeszkody po drodze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość