Witam.
Dzisiaj mam do zaprezentowania dataloger. Jest to taki mój twór który zapisuje datę, czas i temperaturę na karcie SD w formacie zjadliwym dla Excela, czyli :
28.04.13;21:09; 09,3; 21,4;
No i tak właśnie zapisuje to ATMega na karcie SD. Dodam jeszcze że biblioteki do zapisu na karcie SD to ociężałe FatFS. Sam bałem się do tego podejść, przez to że jest taki opasły, ma tyyyle plików i kod jest taki długi. Jednak się przełamałem i ogarnąłem te biblioteki
Nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. Po ogarnięciu zapisu postanowiłem zrobić coś innego, bardziej trudnego. I przyszedł mi na myśl dataloger. Kod zajmuje 24KB. Po otwarciu w Excelu i zrobieniu wykresu wygląda to tak :
Myślę że starczy już tego rozwodzenia się nad pomysłem i trudnością FatFSa. Czas przejść do meritum, czyli kodu.
Plik main.c wygląda tak :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wiem że jest nawalone bardzo dużo komentarzy, ale starałem się żeby kod był bardziej zrozumiały dla zielonych i żeby uświadomili sobie że to nie jest takie trudne. Oczywiście Mirkowe biblioteki należy dokleić sobie do projektu, jednak ja zrobiłem gdzieniegdzie kilka zmian, o których zaraz napiszę.
W pliku lcd44780.c zmieniłem to :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
na to:
język c
ponieważ kompilator Tollchaina wyrzucał warninga.
Do pliku twi.h dokleiłem również deklaracje mojej struktury czasu i kilku funkcji
język c
No i zmiany w pliku twi.c
język c
I to chyba wszystko, jak macie jakieś uwagi to piszcie
Zapomniałem dodać, drzewko projektu wygląda tak :
PROSZĘ POPRAWIĆ OBRAZKI W POŚCIE ---
ZASADY UMIESZCZANIA OBRAZKÓW --- topic44.html ...:: SunRiver ::...