Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 04:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 gru 2014, o 04:55 
Użytkownik

Witam

Chciałbym wam przedstawić programik, który ostatnio napisałem do projektowania efektów kitu AVT3060 LEDcube 5x5x5. W oryginale program, który jest wgrany był napisany w Bascomie więc musiałem napisać go od nowa w c. Po zabawie z ręcznym pisaniem efektów postanowiłem napisać program, w którym w graficzny sposób mógłbym generować efekty. Więc przez 9 godzin powstał program "AVT3060 LED CUBE designer" został on napisany całkowicie w C++ WinApi i ma 3340 linijek :D. Niestety ma kilka BUG'ów ale najważniejsza czynność czyli generowanie kodu (to na pewno dobrze działa :D) jest wykonywana poprawnie. Jeżeli ktoś ma ten kit i chciałby zrobić jakiś efekt to taka mała instrukcja :D :
Zmiana stanu LED-ów odbywa się przez naciśnięcie w kwadrat w którejś z warstw, jeżeli naciśniemy oba przyciski myszy w kolejności PPM, LPM to zostanie zaznaczona cała kolumna 5 LED'ów, ale UWAGA tu jest 1 BUG aby to działało kursor myszy nie może być na obszarze żadnej z kontrolek, tak samo ze zwalnianiem przycisku PPM;
W polu "czas klatki" wpisujemy czas aktualnej klatki w ms;
W polu "numer klatki" mamy napisane jaka aktualnie klatka jest zmieniana;
W polu "Ile ma byc klatek" wpisujemy na koniec tworzenia efektu liczbę klatek jaka ma być wygenerowana;
Przycisk "Czysc kod" czyści kod :D;
Przycisk "Czysc LEDy" wygasza ledy w aktualnej klatce;
Przycisk "NASTEPNA KLATKA" i "POPRZEDNIA KLATKA" chyba wiadomo co robi :D i zapisuję aktualne ustawienia klatek;
Przycisk "Zapisz klatke" zapisuję ustawienia klatki, aby nie przełączać się na następną;
Przycisk ">>GENERUJ KOD<<" chyba wiadomo co robi :D, ale tu jest kolejny bardzo poważny BUG :( przy generowaniu kodu mamy podgląd "na żywo" ale przez to po jakimś czasie generowania program zawiesza się, ale wtedy wystarczy poczekać i aplikacja "odwiesi" się z wygenerowanym kodem, potem wystarczy go skopiować do ECLIPSE (hyhy ja mam MARS 64bit) i gotowe. Program jest pod wewnętrzny kwarc 1Mhz. Wygląda on jak kod który wymyśliłem, można by go zrobić krócej aby zmieścić więcej scen, ale mi tyle wystarcza :) w taki sposób (generowanie programem) można by zrobić w asemblerze, aby zmaksymalizować ilość scen, ale ja się w ogóle na asemblerze nie znam :(.
Program do działania potrzebuję dwóch plików tekstowych z kodem, które są w archiwum razem z nim.
I jeszcze 1 BUG: max klatek to około 80 przy większych efektach najlepiej dzielić je na kilka części.
Tu screen z programu: (w dolnym prawym rogu oczywiście największy bohater :D)
Obrazek
I na koniec mały efekcik oczywiście w całości wykonany w tym programie: dodałem tylko 3 pętelki for aby efekty dłużej trwały. Efekt na filmie zajmuję 21968 bajtów

Na żywo o niebo lepiej to wygląda, ale aparat z telefonu...
Jeżeli komuś się spodoba i ma ten kit to mogę ponaprawiać wszystkie BUG'i i polepszyć działanie programu, mi tyle wystarcza i nie chce mi się tego poprawiać :P, chociaż w planach mam dodanie kilku opcji np zapisu efektu, bo z tym programem, aż chce mi się wymyślać coraz nowsze i ładniejsze :D.

P.S. Wesołych świąt!
Aktualizacja 15 II 2015:
Minęło już trochę czasu, ale nie na marne :) . Przez te 3 miesiące nauczyłem się trochę obiektowości w c++ i podzieliłem kod na 5 plików. Wyeliminowałem wszystkie BUG'i, no może oprócz jednego, mianowicie aby zaznaczyć całą kolumnę nadal trzeba klikać PPM poza obszarem jakiejkolwiek kontrolki. W końcu zrobiłem wygląd Windows 7 a nie Windows 98 :D . Można też wpisać numer klatki jaką mamy edytować poprzez wpisanie jej numeru do edit'a. Zmniejszyłem rozmiar okna i co najważniejsze usunąłem konsolę :lol: :lol: :lol: . Usunąłem też to ogromne, brzydkie pole edit z kodem do skopiowania-kod teraz jest generowany do pliku "kod.txt", który musi istnieć w katalogu z aplikacją. Stamtąd wystarczy go skopiować do eclispe, skompilować i wgrać do AVT3060 :) . Zachęcam do testowania i wyłapywania błędów :). Jeżeli ktoś będzie chciał i mu to pomoże w nauce programowania (ja też się uczę, kod to nie żaden majstersztyk :) ) to mogę podesłać kod. Powodzenia! :) Screen nowego designu:
Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 15 lut 2015, o 22:25 przez leonos2000, łącznie edytowano 4 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2014, o 09:19 
Użytkownik

Wielkie gratki! Nie mam zestawu ale wyglada to super!

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 25 gru 2014, o 10:51 
Użytkownik

Warto by było poprawić ustawienia okna komunikacyjnego.
Szczególnie jego rozmiar.
Obrazek

PostNapisane: 25 gru 2014, o 10:57 
Użytkownik

Posiadam ten zestaw, ale do tej pory nie zmieniłem oryginalnych animacji , dzięki twojemu programowi będzie to o wiele prostsze.
Czekam również na kolejne modyfikacje. Po świętach wypróbuje kody na gotowym urządzeniu.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 13:30 
Użytkownik

LA72 napisał(a):
Warto by było poprawić ustawienia okna komunikacyjnego.
Szczególnie jego rozmiar.

Program został stworzony pod mój monitor i dla tego ma takie wymiary, poprawię to jutro lub dzisiaj w nocy i dodam kilka opcji i usunę BUGi, bo widzę, że jest zainteresowanie :) .

PostNapisane: 15 lut 2015, o 22:21 
Użytkownik

Witam, za aktualizowałem program, jest w pierwszym poście. Powodzenia! :D

PostNapisane: 28 paź 2016, o 17:33 
Nowy

Zbananowany użytkownik

nie dziala... kiedy chce wkleic kod wyskakuje mi DDR was not declerate czy cos takiego... post stary ale zrobilem sobie tego led cubia i myslalem ze potworze cos tym programem ale niestety kicha

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

exit status 1
'DDRA' was not declared in this scope

dokladnie to:) chyba ze ten program dziala tylko na eclipse... bo ja w sumie chce wgrac przez arduino ale to w koncu atmega kod powinien dzialac wszedzie

PostNapisane: 30 paź 2016, o 09:18 
Użytkownik

Bo zadałeś pytanie w taki sposób, że trudno ci pomóc.
Na początek parę pytań, wiedzieć cokolwiek:
1) Masz w projekcie dołączony plik io.h?
2) Próbowałeś przebudować indeksy?
3) Skoro nie działasz na Eclipse, to może podasz co to za IDE?
4) Możesz rozwinąć swoją myśl o arduino?

PostNapisane: 30 paź 2016, o 13:34 
Moderator

pajaki1285 napisał(a):
nie dziala... kiedy chce wkleic kod wyskakuje mi DDR was not declerate czy cos takiego... post stary ale zrobilem sobie tego led cubia i myslalem ze potworze cos tym programem ale niestety kicha

Zacznij od książki
http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

zamiast robić coś kompletnie bez zrozumienia - wtedy zacznie ci wszystko wychodzić - nawet sam zrobisz takie rzeczy

Strefa czasowa: UTC + 1