Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 01:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lis 2015, o 17:15 
Nowy

Witam. Po długim czasie szukania błędów i sprawdzania poprawności działania, chciałbym przedstawić prosty efekt led czyli repulsor z filmu Iron man :) Obrazek

Wykorzystuję tu 3 timery . Jeden do generowania programowego pwm, drugi do odmierzania czasu jako timer programowy a trzeci do odbioru podczerwieni z pilota rc5. Wykonałem specjalną okrągłą płytkę z trzema diodami niebieskimi i jedną diodą 3W białą. Do tego jest dodany kawałek plastiku żeby rozproszyć światło. Program napisany na Atmege16. Z kodem głowiłem się przez jakiś czas, bo mimo iż kompilator nie pokazywał błędów, to zawsze coś było źle. Czasem diody nie gasły do końca, a czasem tryby się zacinały przez co trzeba było resetować układ. W końcu zrobiłem sobie przerwę i po miesiącu wróciłem , przysiadłem i napisałem od nowa. W końcu po dodaniu kilku zmiennych takich jak lock do zablokowania nie pożądanej zmiany trybu, program w końcu zaczął działać jak należy. Poniżej zamieszam kod dość prosty kod, ale zaznaczam że jestem początkujący:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przed main należy dać

język c

Natomiast w pętli głównej należy dać
język c

w których pwm1 to kanał programowego pwm, klawisz to naciśnięty klawisz z pilota oraz wybór trybu ( 0- normalny, 1- battle mode czyli tryb przyśpieszony )

Jak widać główne założenia projektu to:
- Korekcja gamma
- żadnych delayów
- żadnych pętli

Większość kodu opiera się na ćwiczeniach z blue i greenbooka. Do sterowania repulsorem używany jest pilot rc5 ( moim zdaniem lepszy niż używając mikro switchów ) wraz z biblioteką IR_UNI. Timery programowe są tak samo przepisane z książki.
Sam efekt bardzo mi się podoba choć brakuje jeszcze charakterystycznego dźwięku nad którym kiedyś popracuję. Zamiast pilota przydał by się też jakiś interface który z czytywał by myśli albo impulsy nerwowe :lol:

Poniżej filmik przedstawiający działanie:

widać że kamerka w telefonie wychwytuje impulsy pwm.

Dokładny filmik przedstawiający każdy tryb:

Taktowanie procka wynosi 12Mhz. Programowy pwm działa z częstotliwością ok. 470 Hz.

Wszelkie uwagi i propozycje mile widziane ;)

I ty możesz zostać Iron man'em

Obrazek

Ostatnio edytowano 29 lis 2015, o 14:00 przez crasio, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 11:01 
Użytkownik

Cytuj:
Zamiast pilota przydał by się też jakiś interface który z czytywał by myśli albo impulsy nerwowe :lol:

wcale nie lol, jest dostęp do szeregu sond eeg i pulsometrów które można wykorzystać do sterowania.
ba rejestrator impulsów nerwowych można bardzo prosto zrealizować używając taniego klipsa do ekg
i wzmacniając sygnał na LM358 wpuszczając na ADC można łatwo ustalić na jakie napięcie mięśni ma zadziałać
jak chcesz są też czujniki paskowe ruchu siły itd przez co możesz uzyć ich do budowy rękawicy sterującej gestami :)

Projekt ciekawy zaiste i tu gratulacje za samozaparcie , niemniej tematyka ironmana do mnie nie przemawia, nigdy go nie lubiłem
podobnie jak hulka i spidermana, zielonej latarni czy kapitana ameryki :)

PostNapisane: 29 lis 2015, o 19:33 
Nowy

Raz próbowałem robić sterowanie gestami za pomocą hallotronów zamontowanych na palcach. Na repulsorze były rozmieszczone magnesy, lecz okazało się to być nie zbyt dobrym rozwiązaniem. Musiałbym tworzyć jakieś funkcje kombinacyjne by przez przypadek nie uruchomić jakiegoś trybu ( czasem czujniki się załączały a czasem dopiero za drugim razem ). Sądzę że ten pomysł z klipsami i adc był by dobry, ale nie jestem pewien jak to zrobić (od strony programowej wiem). Znalazłem przykład na tej stronie : http://www.swharden.com/blog/2009-08-14 ... the-cheap/ . Czy to mogło by być coś takiego ? Czy dało by się operować tylko na jednej elektrodzie ?

PostNapisane: 29 lis 2015, o 22:28 
Użytkownik

Fajnie, powtórzę za SunRiverem - gratulacje za samozaparcie:-)
Takie tematy niby wydają się proste, ale jako początkujący wiem jak osłabia, gdy wszystko powinno działać a nie działa i koniec.
A do tego bez pętli i delayów, to niezła szkoła była.
Życzę jak najwięcej ciekawych, udanych projektów!

PostNapisane: 29 lis 2015, o 23:08 
Użytkownik

crasio napisał(a):
Czy to mogło by być coś takiego ?

tak dało by się aczkolwiek myśle że takie czujniki flex sensor były by lepsze
mógłbyś ruchami palców w dłoni sterować :)

http://botland.com.pl/czujniki-nacisku/ ... rkfun.html

PostNapisane: 30 lis 2015, o 12:37 
Nowy

Ok. Sam czujnik jest trochę drogi, ale sądzę że to lepszy pomysł niż porywać się na ekg którego sam do końca nie rozumiem.

Strefa czasowa: UTC + 1