Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 maja 2014, o 00:02 
Użytkownik

Układ powstał w celu zaprezentowania dotychczas zdobytych umiejętności z zakresu projektowania PCB oraz programowania mikrokontrolerów (Bluebook oraz video poradniki „in progress”).

Możliwości układu.
6 trybów pracy (jeden z trybów pozwala na ręczne ustawienie koloru diody),
sterowanie szybkością PWM,

Wykonanie.

Układ steruje łańcuchem ośmiu równolegle połączonych diod RGB 5mm. Diody ze wspólną katodą. Do każdej z anod przylutowałem po rezystorze: anoda czerwona 180W (If : 20mA, Vf : 1.9V), anoda zielona 100W (If : 20mA, Vf : 1.9V), anoda niebieska 100W (If : 20mA, Vf : 1.9V).
Obrazek

Układ składa się z dwóch płytek:

1. MicroBoard z ATmegą 8 (druk dwustronny).
Starałem się wykonać płytkę możliwie małą, wyposażona została w gniazdo umożliwiające zaprogramowanie, przycisk do resetowania układu, diodę informującą o zasileniu procka oraz podstawkę pod kwarc. Wykonana została przy założeniu, że zostanie użyta w przyszłości do innych projektów. Niestety przy lutowaniu okazało się, że pady pod goldpiny są za małe, naprawa tego błędu kosztowała mnie trochę zabawy, pady zamieszczone na obrazkach eaglowych są już powiększone.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

2. Panel sterownika (druk jednostronny).
Znajdują się na nim przyciski sterujące wyborem trybu pracy, prędkością oraz umożliwiające ręczne ustawienie koloru. Informacja o aktualnie wybranym trybie pracy oraz prędkości przedstawiona została za pomocą multipleksowanych 12 diod.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Filmik przedstawiający działanie sterownika:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W przyszłości plany sterowania płytką za pomocą pilota, mruganie diodami w rytm muzyki.

W załączniku pliki do eagla, hex i main.c

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 06:02 
Użytkownik

Fajny projekt dużo pracy ale efekt bajerancki.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 26 maja 2014, o 06:23 
Moderator

Powiem krótko ..... albo nie wcale nie krótko ;)

Zanim przeczytałem tekst, najpierw tak z przyzwyczajenia szybko obejrzałem obrazki i rzuciłem okiem na filmik ....

od razu zauważyłem, że projekt choć niby niewielki - to starannie przygotowany .... w tym także "dla oka"

co mnie zaciekawiło (bo myślałem że to będzie jakieś wykonanie zupełnie początkującej osoby) ... to to, że jakoś śliczne przejścia między kolorami były, fajne miarowe rozjaśnianie i ściemnianie ..... ;) super ...

a potem patrzę w kod ... a tu ... no proszę .... fajnie użyta korekcja gamma ... i wszystko jasne ;)

(przy okazji ŚLICZNIE DZIĘKUJĘ - za taką fajną promocję moich książek na końcu filmiku ;) ....... miło też było zobaczyć nasze forum )

PostNapisane: 26 maja 2014, o 08:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

bardzo fajnie to wszystko wyszło:) kodzik przejrzysty, płytka zrobione starannie;) aż miło popatrzeć;)

PostNapisane: 26 maja 2014, o 10:51 
Użytkownik

Dzięki za te pozytywne komentarze :D
Nie wiem czy zauważyliście, ale udało mi się wykorzystać niemal wszystkie dostępne piny procka (wolne zostały tylko te do programowania ISP).
Kiedyś pokuszę się o ulepszenie płytki poprzez zastosowanie rejestrów przesuwnych 74HC595, wykorzystanie przetwornika ADC jako klawiatury analogowej. O, i sterowanie pilotem - będzie wypas! Projekt Wskaźnika wysterowania kolegi Nefarious19 zrobił na mnie ogromne wrażenie i podsunął pomysł na sterowanie diodą (efekt stroboskopowy) w rytm otwarzanej muzyki. Na razie jednak wolę wrócić do lektury Bluebooka bo jeszcze dużo ciekawych rzeczy jest do ogarnięcia.

Projekt starałem się wykonać porządnie, tak aby zamiast reklamy książek i forum nie zrobić antyreklamy. Nie chcę się powtarzać, ale kolega mirekk36 wykonuje kawał świetnej roboty, a najlepsze w tym wszystkim jest chyba to, że skutecznie zaraża innych swoją pasją.

PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:38 
Użytkownik

Fajny projekt, ostatnio zrobiłem podobny i mam malą radę dla ciebie, ja u siebie zrobiłem to tak, że do butelki po frugo włożyłem diody RGB i zasypałem je potłuczonym szkłem, dzięki temu szkoło bardzo dobrze rozprasza światło i efekt jest o niebo lepszy niż na samej diodzie. Może warto by sie zastanowić nad tym i zastosować u siebie

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 maja 2014, o 17:49 
Użytkownik

Podoba mi się ten pomysł, pokombinuję nad nim i pochwalę się efektami

PostNapisane: 26 maja 2014, o 19:18 
Użytkownik

https://www.youtube.com/watch?v=RJZ2l_c ... e=youtu.be

mniej więcej tak to wygląda :)

Strefa czasowa: UTC + 1