W projekcie wykorzystałem zestaw ATB 1.04, trochę drutu, pompkę od kolegi sosnus (za co mu bardzo dziękuje ), oraz trochę drobnicy. Przejdźmy do rzeczy. Zadanie zostało wykonane zostało tylko po części, tzn że nie zostało przewidziane więcej niż 1 kwiatek (chodź w prosty sposób można zrobić aby mogło być więcej). Oto schemat całego urządzenia(wiem trochę laurka, ale da się ogarnąć o co w nim chodzi), oraz złożony układ: Rolę czujnika pełni drut telefoniczny: Jego zaletą jest cena, a wadą, że jak płynie przez niego prąd to zachodzi elektroliza. Dlatego należałoby zabezpieczyć drut czymś przed tym negatywnym procesem. Ale przejdźmy do "wnętrza" całego projektu. Cały program został przerobiony z przykładu z książki o twi. Dodałem tam kilka warunków, oraz pomiar adc. Oto kod źródłowy:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Godzinę w naszym zegarze trzeba ustawić programowo co jest dosyć dużym minusem. Jeśli chodzi o dodanie kolejnej doniczki, to nie jest problem. Wystarczy podłączyć kolejny drucik z rezystorem do kolejnego portu ADC. Problem pojawia się jak go podlać skoro mamy jedną pompkę? Mój pomysł był aby było pośrodku serwo z rurką na wysięgniku i obracając serwo nalewać wodę do odpowiedniej donicy.
W okresie powstawania projektu, dużo się nauczyłem. Sam udział w konkursie dał mi dużą satysfakcję. Dodam że przed wakacjami że z ADC czy innymi zastosowanymi w tym projekcie modułami naszego procesora bałem się nawet bawić, bo porostu nie wiedziałem jak. Jednak po lekturze blue book i obejrzeniu kilku(nastu) poradników na kanale pana Mirka wszystko staje się powoli jasne. Zobaczymy jaki będzie postęp za rok w konkursie wakacyjnym (mam nadzieje że takowy się odbędzie). Dziękuję wszystkim za wspaniałą atmosferę na tym forum oraz że nigdy nie odmówicie pomocy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość