Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 cze 2024, o 18:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2024, o 19:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2020
Posty: 44
Pomógł: 0

Witam.

Tworzę nowy projekt, a w zasadzie dwa, w oparciu o Atmega128 i przypuszczalnie 328 (jeszcze nie zadecydowałem). Pamiętam, że gdzieś wyczytałem iż preferowane jest sterowanie LED'ami w taki sposób, by MCU aktywował je niskim poziomem. Być może dotyczyło to konkretnego MCU, być może źle pamiętam. Z tego, co w karcie Atmega128 czytam - obciążanie wyjść jest symetryczne. Pomijam parametr sumy obciążeń pinów. Odruchowo dałem LEDy do plusa.

Tworzę poprawkę PCB, wygodniej będzie mi od strony sprzętowej łączyć je z minusem. Zanim popełnię błąd, czy faktycznie jest jakieś zalecenie w ww kwestii?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2024, o 20:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27255
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

MarekSz napisał(a):
Pamiętam, że gdzieś wyczytałem iż preferowane jest sterowanie LED'ami w taki sposób, by MCU aktywował je niskim poziomem.

No tak czyli jak w przysłowiu ;) "wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele" ;)

bywają takie procki i scalaki ale to jest w nich wyraźnie w nocie napisane. Jeśli chodzi o AVR to nie ma znaczenia czy diodę LED sterujesz od strony katody czy anody - procek ma taką samą wydajność w obu przypadkach byle nie przesadzać z poborem prądu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2024, o 17:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2020
Posty: 44
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
MarekSz napisał(a):
Pamiętam, że gdzieś wyczytałem iż preferowane jest sterowanie LED'ami w taki sposób, by MCU aktywował je niskim poziomem.

No tak czyli jak w przysłowiu ;) "wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele" ;)


Dokładnie tak! :D Zapytałem więc o adres tego kościoła :lol:

Założyłem, że może czegoś nie doczytałem, albo nie pamiętam. Dzięki za objaśnienie. Wszystko jasne.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO