Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2019, o 02:27


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2019, o 18:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

W sumie nic nowego ...
ostatnio sporo ich buduję na różne okazje

Obrazek

taka mała zabawka .. żeby nie dublować bytów
opis na stronie : https://www.sunduino.pl/sun-parametric- ... uter-v1-1/




Wrzucam tutaj bo z kilku powodów wybrana została ATmega32 ... a to wykracza poza tematykę
sunduinowego lochu :)

P.S
Kod napisany w C , " Nie będzie udostępniony "
całość postawiona na płytce od milek22
bo akurat dał na foruma a mi się nie chciało robić .. :)

Schemat:

Obrazek

UWAGI !!

0. Kwarc dla ATmegi32 = 16MHz
1. Na płytce brakuje rezystorów PullUP dla I2C ---> trzeba dolutować

2. Trzeba zastosować zewnętrzną przetwornicę zasilania najlepiej się spisuje popularna DC-CD na LM2596
3. LCD pin R/W podpinamy do GND -- GDYŻ z pinu tego korzysta pomiar paliwa w zbiorniku.
4. Zbiornik jest ustalony następująco 50L dla MG ZS --> na tą chwilę mało istotne (będzie dorobiona opcja w menu do skalowania)
5. Będzie pracował prawidłowo z każdym 4 cylindrowym silnikiem
6. Nie podłączać pinów bezpośrednio do instalacji samochodu .... musicie sprowadzić je dzielnikiem do 5V
7. Czujnik temp DS18B20 miejsce jest na płytce -- wyprowadzamy do przedniego zderzaka

-- bez podłączania do instalacji samochodu -- można używać jako ZEGAR-DATA + termometr zewnętrzny z ostrzeżeniem o GOŁOLEDZI

Jakby kto chciał mogę dostosować powitajkę pod wybrany pojazd , oraz opis koniecznych połączeń w samochodzie
w celu korzystania z wszystkich funkcji dostępny na sunduino.pl

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2019, o 20:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

---> wsad Mitsubishi COLT dla anat --
Załącznik:
SunPBC_v1.1.zip

---> wsad bez marki uniwersalny --
Załącznik:
SunPBC_v1.1_bez marki .zip



Taki ukłonik w waszą stronę ... możecie pobierać i testować jak macie jakieś pomysły czy uwagi
piszcie ..


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2019, o 21:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2016
Posty: 9
Pomógł: 0

Super projekt. Sam kiedyś wykonałem podobny komputerek do Rover'a 214Si.

Jak odczytujesz prędkość? Bo nie widzę podprowadzenia sygnału z czujnika prędkości ze skrzyni biegów. Ja sygnał ten wziąłem z zegarów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2019, o 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

No i to się nazywa praktyczne podejście ;) do samochodu ... takie projekciki to aż się miło ogląda !

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2019, o 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Nie jest mi sygnał drogi potrzebny gdyż liczę impulsy wtrysku , co się przekłada na obroty silnika i tym samym na prędkość :)
ot taka sztuczka , ale w przypadku MG z 18K względem GPS różnica jest 1-2km/h

Owszem może się okazać że w innym silniku bedzie nieco inna odchyłka , ale wtedy dorobię po prostu opcję w menu
W moim LRF też dobrze działa bo mam ten sam silnik jednak tam potrzebowałem mocniejszej maszyny



i to siedzi w moim LRF :)

, w oplu wychodziło ok 5km/h przekłamanie

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2019, o 22:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 mar 2016
Posty: 9
Pomógł: 0

Sprytnie pomyślane :). Żałuje teraz, że nie mam dokumentacji swojego projektu. Teraz w nowym już wszystkie bajerki zaadoptowane oryginalnie przez producenta i nie ma co dorabiać :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2019, o 09:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 kwi 2017
Posty: 21
Pomógł: 0

Dodał bym jeszcze możliwość włączania komunikatów głosowych np: gołoledź , zapnij pasy , itp. , tak jak w kokpitach pilotów , może kiedyś ,jak opuszczę poziom początkujących to też coś takiego sobie zrobię.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2019, o 10:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Może z czasem , bo komunikaty głosowe sa irytujace :P

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2019, o 11:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lut 2017
Posty: 43
Lokalizacja: 51°03′22″N 15°45′48″E
Pomógł: 10

Cytuj:
Nie jest mi sygnał drogi potrzebny gdyż liczę impulsy wtrysku , co się przekłada na obroty silnika i tym samym na prędkość :)
ot taka sztuczka , ale w przypadku MG z 18K względem GPS różnica jest 1-2km/h


No ale skąd "komputerek" wie na jakim biegu jedziesz? Uśredniłeś to jakoś? Na niższym biegach będzie chyba dużo większe przekłamanie.

Sygnał zużycia paliwa bierzesz z wtryskiwacza? Z ECU nie próbowałeś? W Oplu na przykład w starszych silnikach jest sygnał chyba identyczny jak na wtryskach (wypełnienie zależne od zużycia), a w nowszych silnikach jest sygnał który zmienia częstotliwość proporcjonalnie do zużycia paliwa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2019, o 16:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Adam12 napisał(a):
No ale skąd "komputerek" wie na jakim biegu jedziesz? Uśredniłeś to jakoś? Na niższym biegach będzie chyba dużo większe przekłamanie.


Ano się domyśla ... bo puki co pokazuje prawidłowo od 1 do 5 biegu :) oczywiście przy silniku 18K ...
niemniej mam na to metodę :)

Adam12 napisał(a):
Sygnał zużycia paliwa bierzesz z wtryskiwacza? Z ECU nie próbowałeś? W Oplu na przykład w starszych silnikach jest sygnał chyba identyczny jak na wtryskach


Nie nie opłacało mi się brać z ECU ... info mogłem pociągnąć z ODB tylko akurat nie o to chodziło
zrobić mozna na wiele sposobów , a w tym wypadku ja zrobiłem właśnie tak :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2019, o 17:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Będzie mały update do softu dla niektórych pojazdów , miedzy innymi
-- ustawienie pojemności zbiornika paliwa
-- możliwość włączenia sygnału drogi (jeśli zajdzie taka konieczność)
-- ekonomizer

ale to po weekendzie ... bo takie wyszły potrzeby :)
i może dodam edycję Powitania :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2019, o 19:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2013
Posty: 158
Lokalizacja: Sycyna Południowa
Pomógł: 3

Cześć! Ja swojej Żonie też zrobiłem takiego pomocnika do Rovera 214 na M328P. Całość mieści się w oryginalnym opakowaniu zegarka. Wyświetlacz to OLED 2x8 znaków. Możliwości na tę chwilę skromne...
- data / godzina (PCF8583)
- temperatura w aucie / na zewnątrz (DS18B20)
- woltomierz
- przypominajka o wymianie oleju
- przypominajka o wyłączonych światłach / gołoledzi
- pomiar ostatniej trasy (czas trasy i przejechane km - wyświetla się 10 sekund po wyłączeniu stacyjki po czym komputerek idzie lulu ;))
- prędkość aktualna oraz przejechane kilometry

Wszystko oparte o "ekrany" które obsługujemy enkoderem obrotowym z przyciskiem.




Może oprogramuje w wolnym czasie resztę bo miało być spalanie i ilość paliwka w baku bo ten fabryczny wskaźnik jest mówiąc kolokwialnie jest spierdzielony w fabryce :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO