Jako że wysyp zegarów mamy , a ja wstydziłem się pokazać moje paskudztwo niemniej postanowiłem to to dziwadło ku uciesze waszej pokazać ... żebyście widzieli jak nie należy się brac za zegary ... heh...
w zasadzie niema tu nic specjalnego .....
Procesor: mega328p Zegar : 16Mhz Zasilanie: 3x AA lub 3xAAA + Coin 2032 RTC : DS1307 Display : Kamami Lol 144Led RED
Płytka pod megę zrobiona w stylu Arduino żeby pasowało pod LOL'a niema tam nic specjalnego , ot zasilanie i piny nic więcej ja mam sporo płytek swojego SunDUino wiec takowa użyta została.
Program napisany w C z przerobioną z arduino biblioteką charlieplex do obsługi LOL,a , nie wymaga objaśniania bo każdy sobie może dzięki poradnikom mirka zrobić może co nie stanowi problemu większego.
Kilka fotek:
Całość jakoś bez polotu wcisnąłem do tego co było pod ręką
Tak więc nie dość że głupio wygląda to jakoś działa ....
OPIS:
Sam zegar to banalna sprawa zwyczajne I2C wiec niema co opisywać Pracuje w trybie 12 godzinnym , A godzina jest prezentowana w 2ch wierszach ... Czcionka taka sobie nie ciekawa
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Ustawianie czasu przez terminal, ale nie jestem pewny czy dobrze opisałem zmianę czasu w/g kalendarza w związku z czym użyję może dawcy czasu .. na razie nie mam czasu na te zabawy Zegar jakoś tam sobie działa
Filmik :
program jest tak prosty i drętwy ze nie będę go publikował ... a dla chcących sprawa prosta hex w załączniku na dole ... i to w sumie wszystko bo i co tu pisać o takim paskudztwie
miłego...
Załączniki:
Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
świetnisty zegareczek .... Pytanie! .... a z czego ta okrągła obudowa ?
Mała sugestia - spróbowałbyś może wstawić w tą okrągłą obudowę taką przyciemnianą folię (wiesz jak do szyb w autach) żeby był lepszy końtrast. Można by z niej też taki okrąg zrobić albo chociaż z przodu przed płytką LED nakleić .... i zobaczyć jak to by wyglądało ...
Generalnie jeśli chodzi o wygląd zegareczka - eeeeh no Super!
to w sumie takie pudełeczko po czymś ... nawet nie pamietam po czym coś dla córki kupowałem i w takim czymś siedziało
o takie coś :
tyle że nawet n ie zgrzewane , a sklejone taśma przeźroczystą
mirekk36 napisał(a):
Mała sugestia - spróbowałbyś może wstawić w tą okrągłą obudowę taką przyciemnianą folię (wiesz jak do szyb w autach)
wiem wiem ... ale nie chciało mi się obcinać bo mam w dużych arkuszach na warsztacie ... może kiedyś to taka sztuka miała byc dla sztuki ...
mirekk36 napisał(a):
Generalnie jeśli chodzi o wygląd zegareczka - eeeeh no Super!
a tam kaszana wierz mi widziałem ładniejsze brzydkie rzeczy
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
na razie sam sie nie synchronizuje , ale jak będzie czas dorobię taką możliwość chwilowo ustawia się go tylko raz jak startuje program po raz pierwszy to w terminalu pojawia się opcja ustawienia zegara dane są zapisywane i wiecej się to nie uruchamia nawet po resecie trzyma jak długo wytrzyma CRka od RTC puki co zegar ustawiałem jakieś pół roku temu w tym module
na razie działa jakiś miesiąc i puki co na tych samych bateriach AAA i spieszy jakieś 45 sek nie jest źle w sumie jak na takie dziwadło
to pasqdztwo z cyklu , ale nudy .... trzeba pokopać w podręcznym zlewie może coś głupiego do głowy wpadnie i cos się zrobi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości