Dołączył(a): 14 lut 2014 Posty: 293 Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Witajcie. Chciałbym się z wami podzielić co udało mi się odnaleźć.
Aplikacja nazywa się Connectbot i jest to coś w stylu putty lecz na androidzie. Z terminalem łączymy się po przez protokół tcp więc nie musimy mieć żadnych dodatkowych przejściówek/sterowników. Do szczęścia oczywiście potrzebny ATNEL232T. Dzięki temu mamy ładny, kolorowy, przenośny wyświetlacz na naszym smartphonie
Jak wspominałem musimy łączyć się protokołem tcp, a mi zależało też na wgrywaniu wsadu przez MKBootloader czyli udp. Konieczna jest wtedy zamiana TCP>>UDP a po wsadzie UDP>>TCP. No i przy każdej zmianie konieczny jest restart (AT+Z). W tym miejscu nie poradziłem sobie sam. Oczywiście mogłem liczyć na szybką pomoc Mirka i anshar.
Jeżeli chodzi o konfigurację CONNECTBOT to wystarczy wybrać z listy telnet oraz wpisać adres ip wifi232t i port w formacie ip:host Z dodatkowej konfiguracji możemy sobie wybrać rozmiar czcionki oraz stronę kodową. Ja mam windows-1250.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nowy wsad wgrywany 1.wysyłając stringa AT+UDP? z Terminala (kopiujemy, zaznaczamy i wklejamy) 2. Czekamy na restart WIFI232t i możemy wgrywać. 3. W mkbootloader w okienku "use string" wpisujemy AT+TCP? i klikamy info. 4. Resetujemy terminal i mamy nowy wsad.
Wiem że można to z automatyzować i tak się stanie ale postanowiłem nie czekać i na takim etapie się podzielić co fajnego można zdziałać.
A i bym zapomiał ważne ustawienie Wifi232t: "Ustawienia TCP Time Out" ja mam na 0.
No i o to chodzi! Cieszę się, że mogłem przyczynić się do realizacji Twojego pomysłu. Fajnie, że zamieściłeś gotowe rozwiązanie, myślę, że niejednej osobie się to przyda. Nie mam telefonu z androidem, za to mam iPhone'a, a tam zamiast aplikacji CONNECTBOT można zainstalować sobie "pTerm" i też wszystko ładnie działa. Dodam, że zmianę z TCP na UDP można dokonać też za pomocą USR-VCOM i Putty pod Windowsem, no ale tutaj trochę więcej kombinacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość