Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 sty 2025, o 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2014, o 09:57 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów :D .

Na wstępie chciałbym pogratulować autorom za kawał dobrej roboty jeśli chodzi o stworzenie tego programu.

Również oglądam poradniki Pana Miarka i czasem wracam do konkretnych fragmentów a odszukanie zajmuje trochę czasu.

Teraz problem z głowy :) pod warunkiem, że uda mi się uruchomić to wspaniałe narzędzie.

Zacznę od tego, że pracuję na systemie WinXP z service pack 3.

Panie Mirku mam nadzieję, że nie wyleje Pan mi kubła z zimną wodą za mój poniższy opis :D

Otóż przed instalacją zadbałem o to aby mieć następujące składniki w windowsie:
- dot net wersja minimum 4.0 Client
- Flash Player Activex for IE (Internet Explorer)

Instalacja przebiegła bez problemowo, nie miałem żadnych komunikatów mówiących o brakujących składnikach.

Uruchamiając program niestety pojawia taki komunikat :( .
"The invocation of the constructor on type 'AtnelVideoGuides.MainWindow' that matches the specified binding constraints threw an exception.' line number '5' and line position '23'."

Obrazek

Więc za wiele się nie zastanawiałem tylko zgodnie z poradą „gdy nie działa ci program pomimo to w Win XP - koniecznie zrób to co zaleca MS w tym linku: http://support.microsoft.com/kb/2468871/en-us”.

http://support.microsoft.com/kb/2468871 wersja po polsku.

Pobrałem Microsoft .NET Framework 4 KB2468871 zainstalowałem i nic.
W następnym kroku instalowałem poprawki: 2183292, 2461678
Kolejne wymienione na stronie 2413613, 2298853, 2484841 nie. Ponieważ strony na których się znajdują nie chcą się załadować.
Tej ostatniej pobrać nie można, trzeba się skontaktować z biurek obsługi klienta.
Pytanie do twórców czy da się coś z tym zrobić?? Czy to po prostu przypadłość akurat mojego konkretnego systemu? Proszę o wyrozumiałość ;) nie jestem biegły w systemach operacyjnych tylko zwykłym użytkownikiem. Moja wiedza w tym temacie się kończy więc za bardzo nie wiem co mógłbym zrobić aby uruchomić ten program.
Może, ktoś z forumowiczów miał podobny problem i go już wcześniej rozwiązał?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Artur

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 10:38 
Użytkownik

Hey Artur! Ciesze sie bardzo ze wykonales tak duzo zeby zdobyc info I sprobowac problem sam rozwiazac.

W miejscu gdzie masz folder Moje Dokumenty powinien byc log. Moglbys prosZe zobaczyc czy jest tam ? Sorry za krotka wiadomosc ale pisze z telefonu

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 17 gru 2014, o 16:15 
Użytkownik

Może mój post nie wniesie nic odkrywczego ale na WinXp miałem podobny błąd. Wgrałem od nowa frameworka i wszystkie poprawki. I nic. W Moje dokumenty nawet się nie tworzył plik z logami.
W tym samym czasie zainstalowałem sobie Visual Studio Express 2010 i też nie chciało działać. Ostatecznie skończyło się na reinstalacji Windowsa. Po wgraniu frameworka i Flasz Playera AVG ruszył bez problemów.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 gru 2014, o 16:24 
Użytkownik

Witam,
co do pliku z logiem to niestety nie ma. Przeskanowałem cały dysk C: ale niestety niema żadnego pliku log związanego z tym programem:( i pozostałe dyski też tak na wszelki wypadek. Ale brak efektu.

nawiązując jeszcze do wskazówek ze strony Microsoft to jest tam wzmianka aby sprawdzić klucze w rejestrach.
Moje wyglądają tak jak podają.
Hmmm tak skoro nie ma zapisanych logów to domniemam, że program nie uruchamia się do tego momentu aby zapisać plik.
Czyli jak sądzę będzie ciężki orzech do zgryzienia.

Jest całkiem prawdopodobne, że w moim systemie brakuje jakiegoś składnika bądź biblioteki w systemie potrzebnej (potrzebnych) do uruchomienia programu.
Staram się instalować wszystkie aktualizacje jakie są mi komunikowane przez system no ale.... zawsze mogłem coś pominąć.

Niestety jak pisałem w poprzednim poście moja znajomość systemów jest słaba od tej strony. Programy, które wykorzystuję nie wymagają całkiem świeżych technologii.
Na potrzeby elektroniki trzymam jeszcze starego lapka z Win98 ponieważ niektóre programy nie chodzą pod XP z powodu dostępu do rejestrów.
Więc krótko mówiąc jestem trochę nie TOPIE:) w nowinkach.

Byłoby fajnie gdyby udało się rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam
Artur

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Witam ponownie :)

jacekk232 -> oj tego się najbardziej obawiałem. Również mam takie doświadczenia, że po przeinstalowaniu systemu dopiero jakiś program zaczął działać:(

Ale zanim podejmę ten "desperacki krok" to jeszcze spróbuję się pomęczyć:) ale szczerze mówiąc strasznie nie chciałbym reinstalować systemu:)
Choć mogę zrobić pewien wybieg i zrobić system wirtualny zobaczę czy ruszy:)

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:46 
Użytkownik

Artur,

Upewnij sie w Panelu Sterowania ze masz na pewno tylko jeden i to dobry framework. Jest bardzo trudno debugowac taki blad , chociaz podczas pisania AVG staralismy sie z Mirkiem dostosowac program pod wiekszosc "okienek".

Blad ktory doswiadczas jest o tyle dziwny , ze sama aplikacja jest uzbrojona w tzw "wylapywanie" wszystkich kryttycznych bledow a tutaj pojawil sie "zonk" co wskazuje , ze ktorys z komponentow jest pewnie nie dostepny :/

Co mozesz jeszcze zrobic jesli jestes zdeterminowany :) to podazyc tropem ktorego komponentu u Ciebie brakuje uzywajac http://www.thewindowsclub.com/dependenc ... r-download

Tam jest to w miare pokazane jak mozna zobaczyc , czy jeden z wymaganych modulow jest "nieobecny" :)

Powodzenia i daj znac - to postaramy Ci sie jakos dalej pomoc!

PostNapisane: 18 gru 2014, o 09:28 
Użytkownik

Witam,
dzięki za odpowiedź :D jeszcze AVG nie uruchomione ale pomału pomału może coś z tego będzie.

RafPe sprawdziłem frameworki i oprócz wersji CLIENT miałem EXTENDED więc go usunąłem.

Ściągnąłem również program depends z podanej przez Ciebie strony i tu może być faktycznie pomocny.
Po otwarciu nim AVG pojawia się problem z bibliotekami IESCHIMS.dll i WER.DLL..
Odnośnie tych dll są komunikaty, że ich nie może odnaleźć czyli ich niema.

No to teraz nic innego mi nie pozostaje jak je wykopać z neta i dodać :) więc może się uda bez reinstalacji.

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 18 gru 2014, o 10:42 
Użytkownik

Tutaj masz watek na stronie Microsoftu z kilkoma podanymi linkami dotyczacymi sciagniecia i rozwiazania problemu https://social.technet.microsoft.com/Fo ... ll-missing

Daj znac czy to cos pomoglo :D

PostNapisane: 18 gru 2014, o 15:45 
Użytkownik

Witam,

RafPe, dociągnąłem te dll i skopiowałem je do ...\system32 a to dlatego, że takie ścieżki dostępu wskazywał programik depends.

No cóż ciężka przeprawa ponieważ musiałem nie każda wersja biblioteki pasuje i szukałem odpowiedniej wersji dll.
No i teraz teoretycznie z biblioteką IESCHIMS jest OK. Jeśli chodzi o WER.DLL to z kolei ona odwołuje się do biblioteki NCRYPT.
OK znalazłem i tą bibliotekę. I dalej schodek ponieważ NCRYPT potrzebuje BCRYPT.
Znalazłem i tą :) ale z tego co widzę to znów czegoś brakuje. Obecnie mam ograniczony dostęp do swojego kompa i nie mogę dać printscrina. Ale coś czuję po kościach, że znów chodzi o wersję dll, ponieważ z IESCHIMS.

No cóż aż tak strasznie z rozwiązaniem się nie pali więc będę próbował aż może coś z tego wyjdzie.
A jak nie no to pewnie czas przeinstalować kompa a już długo system pracuje:) to i można go odświeżyć.

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 18 gru 2014, o 16:04 
Użytkownik

A ze tak zapytam na jakiej wersji IE pracujesz ?

PostNapisane: 18 gru 2014, o 16:10 
Użytkownik

Mam zainstalowaną IE 8.0 ale z niej nie korzystam. Po prostu sobie jest zainstalowana.
Też sprawdzałem czy w ogóle mam zainstalowane IE no i sobie żyje, więc sprawdziłem jej wersje stąd wiem.
Przeglądarki jakiej używam to FIREFOX, jakoś tak się do niej przyzwyczaiłem.

Artur

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

a którą wersję najlepiej mieć?

PostNapisane: 18 gru 2014, o 16:26 
Użytkownik

Pytam , bo takze szukalem informacji co moze byc przyczyna i ktos wspominal o wersji IE 11 . Koncem koncow to jednak niestety nie to :/

Powoli zaczyna mi brakowac pomyslow... a lokalizacje "Moje Dokumenty" masz domyslna czy zmieniona ?

PostNapisane: 18 gru 2014, o 16:43 
Użytkownik

domyślną, nie zmieniam takich rzeczy.
Kiedyś jak zaczynałem moją przygodę z komputerami:) to zmieniłem nazwę katalogu Windows nainną przy instalacji. Ale potem były jaja:)) to jeszcze na 98 daaawno temu.
Od tej pory nie robię już takich rzeczy. W zasadzie jak nie muszę to staram się w systemie nie grzebać. Raz z powodu barku czasu a z drugiej strony to nie mam potrzeby. A programów używam kilka na krzyż :). Żona to tylko internet a dzieci za małe:) choć młodsza córa to potrafiła (nie wiem jak he he) otworzyć wszystko co jest na pulpicie:) ale miała radoche:)

Teraz nie ma mnie w domu aby zainstalować jakąś inną wersję IE. Ale jutro spróbuję.

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 19 gru 2014, o 11:48 
Użytkownik

Witam:))
RafPe mam pół sukcesu:)))
zrobiłem pewien wybieg:) postawiłem maszynę wirtualną i na niej XP. na gołym Systemie zainstalowałem tylko AVG i się uruchomił:) ale heh nie załadowały się filmy pojawił się taki oto komunikat:
Obrazek

Nie wiem czy to związane jest z połączeniem sieciowym?? chociaż na wirtualce net chodzi.

A być może znów jakiś składników brakuje??

Teraz już nie mam pomysłu.

Jeszcze mam trochę czasu to jeszcze pokombinuję.

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 19 gru 2014, o 11:56 
Użytkownik

A masz ten update o ktorym wspominales w pierwszym poscie? Bo to wyglada ze tylko tego brakuje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 gru 2014, o 12:38 
Użytkownik

VICTORY!!!!!!!!!!
Nie poddałem się i MAM:) Stary chłop a cieszę się jak dziecko:)

RafPe masz u mnie wirtualne piwko:)

Widzisz zainstalowałem .NET4 ale nie zainstalowałem tej drugiej aktualizacji:) dorzuciłem no i od razu poszło :)

Dzięki za pomoc
Nawiasem mówiąc wirtualki do takich testów są bardzo pomocne.

W zasadzie to pierwsze zetknięcie z maszyną wirtualną i od razu taki sukces:))

Jeszcze raz dzięki za pomoc i do zobaczenia na łamach forum w innych tematach.:)

Ato screen hehe

Obrazek

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 19 gru 2014, o 13:38 
Użytkownik

Artur_26 napisał(a):
Stary chłop a cieszę się jak dziecko:)

Jesli Twoj nick == Twoj wiek :) to jestes mlodyyyyy hahahahahahaha

Ciesze sie , ze udalo Ci sie odpalic! Milego ogladania i "zakladkowania"

PostNapisane: 19 gru 2014, o 15:29 
Użytkownik

Dzięki:)
co do wieku to nie:)
kiedyś taki założyłem faktycznie w takim weku a teraz żeby nie mnożyć nick-ów to używam ten.
a latek mam już trochę więcej:) no może tak stary nie jestem:) żona mówi że jeszcze jesteśmy piękni i młodzi, potem zostanie tylko "i" hihi.
Pozdrawiam
Artur

Strefa czasowa: UTC + 1