Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 gru 2025, o 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2014, o 23:35 
Nowy

Mam problem z komunikacją z Atmega48.
OS Linux Debian Jessie
Eclipse Version: 3.8.1
AVR Plugin wersja 2.4.1
Programator USBasp

ATmega32 programuje się bez żadnych problemów

Gdy próbuję skomunikowac się z Atmega48 np.
Projekt>Właściwości>AVR>Taget Hardware Load from MCU

Dioda programatora mrugnie i wyskakuje okienko z błędem:

Could not understand the output from AVRDude.
-Either avrdude returned an error massage that is not covered by the AVR Eclipse Plugin
-or you have a newer AVRDude version with a changed output format.
In either case check yhe AVRDude return massage below and contact the AVR Eclipse Plugin maintainers to have this fixed.
https://sourceforge.net/projekts/avr-eclipse/
Przyczyna:
Could not find a valid Signature in the avrdude output

Próba zaprogramowania wsadem do Atmega48, wyniki w konsoli:

Launching /usr/bin/avrdude -pm48 -cusbasp -PUSB -F
-Uflash:w:BLDC_stary.hex:a
Output:

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x881611
avrdude: Expected signature for ATmega48 is 1E 92 05
avrdude: NOTE: "flash" memory has been specified, an erase cycle will be
performed
To disable this feature, specify the -D option.

avrdude done. Thank you.

avrdude finished

Właczone jest Disable device signature check -F
Mikrokontroler Atmega48
Dlaczego pojawia się dziwna sygnatura "avrdude: Device signature = 0x881611"

Ostatnio edytowano 16 lis 2014, o 20:43 przez stanislaw233, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lis 2014, o 14:42 
Użytkownik

stanislaw233 napisał(a):
Output:

Na ten temat wylano już hektolitry atramentu/tuszu/farby drukarskiej... ;-)
Poszukaj troszeczkę na forum

PostNapisane: 14 lis 2014, o 15:10 
Nowy

gdyby to było takie proste. rc=-1 to brak komunikacji powodów może być kilka brak zasilania, niewłaściwa częstotliwośc ustawiona w programatorze i jeszcze pare innych ale w takich przypadkach nie odczytuje sygnatury mikrokontrolera!! Tu czyta jakieś głupoty avrdude: Device signature = 0x881611, próbuje komunikowac się ale czegoś mu brakuje
Jeśli byłbyś tak uprzejmy to proszę wskaż mi podobny przypadek na forum a będę Ci b. wdzięczny

PostNapisane: 14 lis 2014, o 17:03 
Moderator

stanislaw233 napisał(a):
Device signature = 0x881611, próbuje komunikowac się ale czegoś mu brakuje
Jeśli byłbyś tak uprzejmy to proszę wskaż mi podobny przypadek na forum a będę Ci b. wdzięczny

Proponuję się nie denerwować - są również i takie przypadki na forum, ale przypomnę - jeśli źle odczytuje sygnaturę to niestety nadal to może być i jest najczęściej ten sam powód - czyli np złe połączenia, zasilanie ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

pytanie - czy masz tylko tego jednego procka do testów ? czy masz też inne i np inne działają OK a ten jeden tylko źle śmiga ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aaaaaa już widzę - masz usbasp więc posłuchaj KONIECZNIE obejrzyj ten poradnik ok?

http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/gd ... ipsem.html

PostNapisane: 14 lis 2014, o 17:29 
Nowy

połączenia są na 100% poprawne, sprawdzone przez dwie osoby. Układ jest już zaprogramowany jakiś czas temu za pomocą Eclipse i USBasp. Między czasie przeinstalowałem system. Układ taktowany rezonatorem zewnętrznym 14745600 i fuses jest ustawione już wcześniej. Te układy działają ale muszę zmienić pewne parametry.
Zworka w programatorze ustawiona na wyższą częstotliwość.
Zasilanie układu z programatora. W układzie mam diodę podłączoną do mikrokontrolera i świeci.
Próba programowania, w programatorze mrugnie dioda sygnalizująca komunikację z układem, dioda w układzie też mruga przez chwilę.
Programator ma wyraźnie chęć komunikowania się ale gdzies powstaje błąd.
Mam takie dwa układy, które były wcześniej programowane i działają i oba zachowują sie identycznie.
Zmontowałem całkiem nowy układ z nowym mikrokontrolerem Atmega48PA i on zachowuje się tak samo.
Inny układ na Atmega32 programuje się BEZ problemu, wszystko działa poprawnie. Problem jest z Atmega48

Film oczywiście oglądałem ale wczoraj. na tym forum jest sporo róznych informacji, przeglądam w poszukiwaniu wiele różnych treści

PostNapisane: 14 lis 2014, o 18:31 
Moderator

Ok a jescze powiedz co masz podlaczone do linii ISP ?

PostNapisane: 14 lis 2014, o 19:18 
Nowy

Atmega48
15 MOSI
16 MISO
17 SCK
29 RST
zasilanie GND +5V z programatora lub próbowałem również z zewnętrznego zasilacza ale bez zmian
czy o to chodzi?

Mam dwa programatory USBasp oba zachowują się tak samo. Atmega32 programowana jest bez problemu.
Podmieniałem już plik avrdude.conf znalazłem jakiś stary, który kiedyś przerabiałem korzystając z rad tego forum, dodając Atmega48P z innym podpisem w stosunku do Atmega48, ale nic nie pomaga.

PostNapisane: 14 lis 2014, o 22:07 
Użytkownik

Chodziło raczej o to czy do tych linii (ISP) masz podłączone coś jeszcze.
Np. wyświetlacz, kartę SD, inne peryferia...

PostNapisane: 14 lis 2014, o 22:12 
Moderator

MirkoT napisał(a):
Chodziło raczej o to czy do tych linii (ISP) masz podłączone coś jeszcze.
Np. wyświetlacz, kartę SD, inne peryferia...

dokładnie

PostNapisane: 14 lis 2014, o 22:30 
Nowy

dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy.
Do MOSI podłączony jest sterowanie drivera silnika BLDC IR2101
pozostałe tylko do programowania
AVRDUDE w konsoli
avrdude -c usbasp -p m48

Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude done. Thank you.
Zasilanie jest, zworka na wysoką częstotliwość, fusy już wcześniej były ustawione, połaczenia poprawne
??

Ostatnio edytowano 14 lis 2014, o 22:34 przez stanislaw233, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 lis 2014, o 22:32 
Moderator

to może odłącz na chwilę to sterowanie od MOSI

PostNapisane: 14 lis 2014, o 22:40 
Nowy

ale ten sam problem jest na takim samym układzie gdzie wlutowany jest tylko Atmega48, rezonator i próba zaprogramowania takiego czystego nowego też skutkuje błędem rc=-1 oczywiście zworka w programatorze na poniżej 1,5MHz i lipa
Spróbuję wylutować rezystor który idzie od MOSI do masy a driver mam w podstawce to też mogę usunąć
Dziękuję za pomoc, dam znać o efektach

Wyjąłem driver i wylutowałem rezystor, ale bez zmian. Coś przeoczyłem lub jest błąd w avrdude ale to mało prawdopodobne bo więcej byłoby zgłoszeń. nie wiem co zrobić

z -F w konsoli jest to samo, jakaś dziwna sygnatura 0x88d692, skąd sie to bierze ?

avrdude -p m48p -c usbasp -F

avrdude: Device signature = 0x88d692
avrdude: Expected signature for ATmega48P is 1E 92 0A

avrdude done. Thank you.

AVRDUDE wersja 6,1

PostNapisane: 15 lis 2014, o 00:17 
Moderator

stanislaw233 napisał(a):
Coś przeoczyłem lub jest błąd w avrdude ale to mało prawdopodobne

Nie tylko mało prawdopodobne ale niemożliwe bo ja panie, - nie raz używałem tych procków.

avrdude z programu MkAvrCalculator

z programatorem usbasp

zero problemów.

Ale weź ty sprawdź sobie innym programatorem to jeszcze bo jak słyszę że używasz sprzętowej zworki slow_sck to masz jakąś mega hmmm archaiczną wersję swojego usbasp czy jak ? nie wiem ... ale ja bym sprawdził inny programator. Nawet taki na LPT z 4 rezystorów

PostNapisane: 15 lis 2014, o 08:22 
Nowy

oto wyniki z konsoli bezpośrednio avrdude dla dwóch Atmega32 i Atmega48

avrdude -c usbasp -p m32

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: Device signature = 0x1e9502

avrdude: safemode: Fuses OK (E:FF, H:C9, L:EF)

avrdude done. Thank you.

avrdude -c usbasp -p m48

Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude done. Thank you.

ten sam programator zasilanie Atmegi z programatora, układ leży na stole, warunki te same a przepięty na Atmega48 wywala błąd

PostNapisane: 15 lis 2014, o 11:40 
Moderator

a czytałeś wyżej mój post ?

PostNapisane: 15 lis 2014, o 13:22 
Nowy

wiem czytałem z LPT ale w innych wypowiedziach czytałem że z pośrednictwem LPT też raz się udaje zaprogramować a 10 razy jest problem,(kabel za krótki, za długi , z ekranem, bez ekranu itd itp, co prawda nie wiem ile w tym realnych problemów a ine Przeoczeń) co nie oznacza że nie skorzystam z Twojej rady, za którą dziękuję. Programator ma 3 lata więc firmware powinien uwzględniać Atmega48 po aktualizacja firmware USBasp pojawiła sie w 2006r. Spróbuje jeszcze zaktualizować firmware w programatorze ale na razie nie wiem jak to zrobić

PostNapisane: 15 lis 2014, o 21:47 
Moderator

stanislaw233 napisał(a):
Programator ma 3 lata więc firmware powinien uwzględniać Atmega48

tu nie chodzi o uwzględnienie w firmware akurat procka ATmega48 bo firmware kompletnie nie wie jakiego procka programuje ... jego to czochra ... to zależy od AVRDUDE na przykład

stanislaw233 napisał(a):
ale w innych wypowiedziach czytałem że z pośrednictwem LPT też raz się udaje zaprogramować a 10 razy jest problem

No no tyleż samo znajdziesz w necie wypowiedzi na temat usbasp i tak naprawdę każdego innego programatora, więc czasem trzeba umieć filtrować takie sensacyjne doniesienia

poza tym tu chodzi tylko o proste krótkie sprawdzenie .... żeby się nie katować miesiącami co jest przyczyną podczas gdy taki test może wykazać od razu w sekundę "w czym leży ten problem"

firmware z 2006 r to już niestety czy tego chcesz czy nie - to jest mega stary szrot i dlatego np MkAvrCalculator nie będzie działał w pełni swoich możliwości - wręcz odpalone AVRDUDE wypluje wyraźny komunikat że ta wersja nie pozwala na korzystanie z programowej zworki slowsck

więc jak mówię - można się katować na własne życzenie że tak powiem miesiącami a można też problem rozwiązać w 5 sekund sprawdzający inny - dowolny tak naprawdę programator ....

PostNapisane: 16 lis 2014, o 12:30 
Nowy

szukam wszędzie i staram sie brać różne rzeczy pod uwage. Na stronie Thomas Fischl znalazłem listę firmware dla usbasp między innymi
usbasp.2006-12-29.tar.gz (118 kB) Supports programmers with ATMega48 and ATMega8.
więc pomyślałem że może to jakieś coś co warto sprawdzić na wszelki wypadek.
Nie robiłem z LPT i trochę boję się o bezpieczeństwo komputera, bo natknąłem się na informacje gdzie cos może się spalić
Nie zgłębiałem więc musze wrócić do tego tematu. Na pewno skorzystam z rady ale nie chcę nic spalić przy okazji

Programator zgłasza się $ lsusb:
Bus 005 Device 004: ID 16c0:05dc Van Ooijen Technische Informatica shared ID for use with libusb

PostNapisane: 17 lis 2014, o 09:22 

Wykonany na buforze 74xxx244 (HCT itp) STK200 i nic nie spalisz ;), tj. jak będziesz się trzymać zasady łączenia mas.
Bez względu jaki programator, jak nie jest w wersji izolowanej (galwanicznie) to co byś nie miał to możesz uszkodzić komputer, tj. gniazdo USB/płytę główną czy docelowe programowane urządzenia, albo sam programator.
Po prostu miernik w łapkę i mierzysz różnicę potencjałów. Szczególnie jak układ jest zasilany z chińskiej przetwornicy 230/na niższe napięcie, bo często i gęsto nie są one do końca odeparowane od sieci. Mają kiepskie filtry przez które pojemnościowo potrafi przejść potencjał sieci (prądy niewielkie, ale potrafią narobić zniszczeń).

Dlatego polecam na początek zasilacz sprawdzony, wtyczkowy, albo zasilanie z tego samego obwodu co programator, czyli USB.

Tylko że to całkiem osobny temat ;).

PostNapisane: 17 lis 2014, o 10:01 
Nowy

Bardzo przepraszam wszystkich czytających a w szczególności osoby, które angażowały się w chęć pomocy.
Między programatorem a układem stosuję przejściówkę. Wcześniej były to luźne kabelki ale ostatnio zrobiłem porządną przejściówkę na płytce. Połączenia sprawdzała jeszcze jedna osoba z dużo większym doświadczeniem od mojego i potwierdziła poprawność. To tylko ale jak widać dla mnie to aż, 6 połączeń.
Niestety zamienione były miejscami MOSI i SCK
Cudów nie ma !!!
Przepraszam serdecznie jeszcze raz i dziękuję wszystkim chcącym pomóc. Mój horror skończył się.

W oczekiwaniu na następny pozdrawiam

PostNapisane: 17 lis 2014, o 10:04 
Moderator

No tak ale jak się mówi że to BŁĄD POŁĄCZEŃ - to wszyscy stają okoniem i się wręcz czasem nawet obrażają ... ;) że jak to ??? sprawdzałem 1000 razy ...

a w tym przypadku to kolega w ogóle już coś dziwnego pisał bo przecież niby tym samym programatorem odczytywałeś inne procki i niby działały ... eeeeeeh ludzie ludzie ;)

PostNapisane: 17 lis 2014, o 18:05 
Nowy

programator był ten sam, ale przejściówka inna. Tam tylko 6 połączeń, sprawdzałem 5 razy i jeszcze wysłałem do osoby mającej b. duze doświadczenie.
Potwierdził połączenia OK. Więc nie wracałem do tego. Sprawdzałem ze schematem i najprawdopodobniej jakoś się sugerowałem.Ten ostatni raz gdy wykryłem błąd w połączeniach, miałem wyłączony komputer i rozpisałem na kartce, następnego dnia dopisałem tylko sygnały i nie mogłem się nadziwić, wyszło szydło z worka.
Jednym słowem gdybym do sprawdzania miał wyłączony komputer to zauważyłbym od razu. Czyli komputery niektórym szkodzą.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 18:29 

Kłania się metodyka poszukiwania błędu, trzeba wypracować sobie właściwą kolejność sprawdzania. Ale to przychodzi z "wiekiem" ;)

Strefa czasowa: UTC + 1