kaka0204 napisał(a):
Dodam, że AVCC nie jest podłączone do plusa, bo ścieżka najwyraźniej się przerwała, ale to nie powinno być sprawcą tego całego zamieszania.
Wiesz co - właśnie takie wnioski i takie opinie powodują, że niestety pół internetu zawalone jest takimi problemami o jakich piszesz ....
... powiedz mi skąd biorą się w ogóle takie pomysły - że to nie może być sprawcą zamieszania ? ... pewnie jak znam życie odpowiedź na to będziesz miał zaraz typu:
"no bo wcześniej mi to tak działało - bez podanego zasilania na AVCC"
sorki - ale no muszę to napisać - że to masakra - i napiętnować takie podejście bo później ktoś będzie czytał ten wątek i sam wiesz co będzie ....
a tymczasem powiedz mi panie kolego - czytałeś chociaż RAZ, jeden raz ten artykuł ?
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.htmlwydaje mi się że nie
.... a tam w tym artykule - są pokazane i zebrane nawet przeze mnie takie WAŻNE informacje na ten temat z noty PDF każdego AVR'a .... których jak wiadomo rzadko który początkujący się doczyta a później opowiada że "eee to nie ważne - nie trzeba zasilać AVCC" - więc zobacz sam - aż wkleję to tutaj:
spójrz szczególnie na tą OSTATNIĄ na dole tabelkę ... co widzisz ?
w razie czego powtórzę to z tabelki tobie i innym :
"AVCC must be connected during Programming mode" .... czyli AVCC musi być podłączone podczas programowania !!!------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]a ja prawie w każdym poradniku dla początkujących jak pokazuję - jak podłączać tą biedną ATmegę8 - to z uporem maniaka pokazuję żeby podłączać zasilanie do VCC i AVCC - KONIECZNIE .... a tu patrz pan - no żadną metodą nie pomaga
i będą ludzie dalej opowiadać że nie trzeba - pomimo że im się procek wali, pali, blokuje kopie psuje dymi itp
a za to powiedzą - że połączenia są na pewno dobre bo 100 razy sprawdzałem .... tylko że w porównaniu do czego sprawdzałeś ? do informacji skąd ?
widzisz teraz swój błąd w połączeniach ? ... bo przy takim podejściu to jeszcze nie jednego procka odeślesz do krainy wiecznych łowów a problemów będziesz szukał a to w programie, a to w procku, a to jeszcze w czymś innym
rozumiesz ?
www.youtube.com/mirekk36 ]