Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lis 2024, o 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:15 
Użytkownik

Witam.
Po kliknięciu "sprawdź podłączony AVR" wyskakuje mi coś takiego:

Obrazek

Opiszę pokrótce jak ten błąd mi się pojawił. Podłączyłem procek do programatora. Następnie programator do komputera. Potem kliknąłem "sprawdź podłączony AVR" i wyskoczyło "błąd AVRDUDE" (niestety nie miałem włączonego, aby przy błędzie pokazywało konsolę). Kliknąłem żółtą ikonkę jeszcze raz. Wszystko było ok. Odczytało procka (Atmega8) i fusebity. Potem dla pewności kliknąłem żółtą ikonkę jeszcze raz. Elegancko. Procek wykryty. Następnie chciałem zmienić taktowanie z 1MHz na 8MHz i po wgraniu fusebitów nie można porozumieć się z procesorem. Czy jest jakaś szansa, że da się odratować procka?
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:27 
Moderator

Może wcale nie musisz go odratowywać tylko dobrze podłączyć - bo najczęstszym powodem takich problemów o jakich piszesz i to w 99,9999% są właśnie złe połączenia, zasilanie itp niestety ...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:41 
Użytkownik

Niestety, ale podłączenia 100 razy sprawdzałem i nic to nie daje.

PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kaka0204 napisał(a):
Opiszę pokrótce jak ten błąd mi się pojawił. Podłączyłem procek do programatora. Następnie programator do komputera. Potem kliknąłem "sprawdź podłączony AVR" i wyskoczyło "błąd AVRDUDE" (niestety nie miałem włączonego, aby przy błędzie pokazywało konsolę). Kliknąłem żółtą ikonkę jeszcze raz. Wszystko było ok. Odczytało procka (Atmega8) i fusebity. Potem dla pewności kliknąłem żółtą ikonkę jeszcze raz. Elegancko. Procek wykryty. Następnie chciałem zmienić taktowanie z 1MHz na 8MHz i po wgraniu fusebitów nie można porozumieć się z procesorem. Czy jest jakaś szansa, że da się odratować procka?
Pozdrawiam.

A jaki masz programator? Bo jak jakiś koci za parenaście złotych to on ma zworkę na sobie slow_sck i trzeba ją ściągnąć:)

PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:49 
Użytkownik

Procek był podpięty do jakiejś płytki uruchomieniowej? Stykówki? O ile dobrze pamiętam to też kiedyś miałem podobny problem. Okazało się, że zapomniałem o podciągnięciu resetu przez rezystor do VCC.

PostNapisane: 30 cze 2014, o 21:56 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
A jaki masz programator? Bo jak jakiś koci za parenaście złotych to on ma zworkę na sobie slow_sck i trzeba ją ściągnąć:)

Programator to USBASP. Nie atnelowski, ale jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Zworka slow_sck jest zdjęta.

Cytuj:
Procek był podpięty do jakiejś płytki uruchomieniowej? Stykówki? O ile dobrze pamiętam to też kiedyś miałem podobny problem. Okazało się, że zapomniałem o podciągnięciu resetu przez rezystor do VCC.

Procek jest przylutowany na płytce PCB. Dodam, że AVCC nie jest podłączone do plusa, bo ścieżka najwyraźniej się przerwała, ale to nie powinno być sprawcą tego całego zamieszania. Reset jest podłączony do plusa, przez rezystor 4.7k

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:02 
Użytkownik

Podstawą jest sprawdzenie połączeń złącze programatora piny procesora czyli w łapkę multimetr, ustawiamy sprawdzanie ciągłości obwodu i srawdzamy połączenia, ale nie tylko poszczególne połączenia złącza programatora i procka ale też czy nie ma zwarć między wyprowadzeniami programowania z VCC i GND.

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:09 
Użytkownik

Problem poruszany na forum 1000 razy, praktycznie zawsze jest ten sam problem- złe podłączenie, ale znajdzie się taki JA, który jak zwykle coś sknoci i nie sprawdzi połączeń. Na oko wszystko wydawało się dobrze ale jak się okazało płytka stykowa źle trzymała przewód od płytki PCB (przewody do programowania idą z płytki PCB na płytkę stykową i dopiero wtedy przewody z płytki stykowej idą do programatora). No nic. Dziękuję za pomoc.

EDIT

Zaraz, zaraz. Główną przyczyną nie była płytka stykowa, tylko zasilanie. Układu zasilanego z zasilacza programator nie widział a zasianego bezpośrednio z programatora już tak. Dziwne bo masa programatora była podłączona z masą zasilacza.

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:19 
Moderator

kaka0204 napisał(a):
Dodam, że AVCC nie jest podłączone do plusa, bo ścieżka najwyraźniej się przerwała, ale to nie powinno być sprawcą tego całego zamieszania.

Wiesz co - właśnie takie wnioski i takie opinie powodują, że niestety pół internetu zawalone jest takimi problemami o jakich piszesz .... :( ... powiedz mi skąd biorą się w ogóle takie pomysły - że to nie może być sprawcą zamieszania ? ... pewnie jak znam życie odpowiedź na to będziesz miał zaraz typu:

"no bo wcześniej mi to tak działało - bez podanego zasilania na AVCC"

sorki - ale no muszę to napisać - że to masakra - i napiętnować takie podejście bo później ktoś będzie czytał ten wątek i sam wiesz co będzie ....

a tymczasem powiedz mi panie kolego - czytałeś chociaż RAZ, jeden raz ten artykuł ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

wydaje mi się że nie :( .... a tam w tym artykule - są pokazane i zebrane nawet przeze mnie takie WAŻNE informacje na ten temat z noty PDF każdego AVR'a .... których jak wiadomo rzadko który początkujący się doczyta a później opowiada że "eee to nie ważne - nie trzeba zasilać AVCC" - więc zobacz sam - aż wkleję to tutaj:

Obrazek

spójrz szczególnie na tą OSTATNIĄ na dole tabelkę ... co widzisz ?

w razie czego powtórzę to z tabelki tobie i innym :

"AVCC must be connected during Programming mode" .... czyli AVCC musi być podłączone podczas programowania !!!

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

a ja prawie w każdym poradniku dla początkujących jak pokazuję - jak podłączać tą biedną ATmegę8 - to z uporem maniaka pokazuję żeby podłączać zasilanie do VCC i AVCC - KONIECZNIE .... a tu patrz pan - no żadną metodą nie pomaga ;) i będą ludzie dalej opowiadać że nie trzeba - pomimo że im się procek wali, pali, blokuje kopie psuje dymi itp

a za to powiedzą - że połączenia są na pewno dobre bo 100 razy sprawdzałem .... tylko że w porównaniu do czego sprawdzałeś ? do informacji skąd ?

widzisz teraz swój błąd w połączeniach ? ... bo przy takim podejściu to jeszcze nie jednego procka odeślesz do krainy wiecznych łowów a problemów będziesz szukał a to w programie, a to w procku, a to jeszcze w czymś innym :( rozumiesz ?

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:28 
Użytkownik

Zapomniałem napisać "ale to CHYBA nie powinno być sprawcą (...)". To miało być pytanie. Zawsze podłączam AVCC do plusa, ale teraz niestety ścieżka ma przerwę (oczywiście będzie poprawione) i szukałem wszystkich możliwych przyczyn nie działania układu.

mirekk36 napisał(a):
a tymczasem powiedz mi panie kolego - czytałeś chociaż RAZ, jeden raz ten artykuł ?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

Czytałem, ale przyznam się bez bicia, że to było czytanie troszkę po łebkach. Ale obiecuję, że to będzie moja lektura na jutro :)

mirekk36 napisał(a):
spójrz szczególnie na tą OSTATNIĄ na dole tabelkę ... co widzisz ?

Jak byk, że AVCC musi być podłączony do programowania. Jutro podłącze to nieszczęsne AVCC do plusa i zobaczę, czy będzie działalo razem z zasilaczem.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:35 
Moderator

kaka0204 napisał(a):
Jutro podłącze to nieszczęsne AVCC do plusa i zobaczę,

wiesz - kłopot w tym, że jak prockowi nie dajesz prawidłowego zasilania to podczas programowania różne rzeczy mogą się stać z nim :(

więc sprawdź - może ruszy ... ale jeśli nie to na przyszłość pamiętaj o tym i zobaczysz - że będzie coraz lepiej - jeśli chodzi o takie "dziwne" przypadki ... Jak widzisz też - to jest elektronika a nie tylko programowanie na PC ... więc tu się wszystko łączy ze sobą ...

PostNapisane: 30 cze 2014, o 22:43 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a nie tylko programowanie na PC

To już kompletnie czarna magia.

Ok problem rozwiązany. Temat można zamknąć.

Strefa czasowa: UTC + 1