Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 20:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2014, o 10:31 
Użytkownik

Witam na jakiej zasadzie działa reset programatora i uc w mkavrkalkulatorze
czy idzie przez avrdude , czy ta funkcja ingeruje w interfejs hid systemu windows ?
pytam bo chce taki sam mieć na linuxie , albo w udev lub przez avrdude żeby resetować programator ftdi232 , bo po wgraniu hex programator nie wychodzi z trybu bitbang i żeby użyć rs232 muszę odpinać usb od atb board.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2014, o 12:52 
Moderator

foreste napisał(a):
bo po wgraniu hex programator nie wychodzi z trybu bitbang

pod windowsem MkAvrCalculator robi tak - że FT232 wychodzi z trybu bitbang

PostNapisane: 5 maja 2014, o 21:55 
Użytkownik

Pod windowsem nie wychodzi też z bitbang z avrdude 5.11. by atnel.pl dopiero wychodzi jak klikam ten reset ;).
tzn czy na linux czy windows programator bitbang po odczycie cpu w mkavrcalc "spawdz podłączony avr" przechodzi w tryb bitbang tzn gaśnie dioda blue i wtedy jest nie dostępny rs232 na windowsie w mkavrcalc pomaga wtedy ten klawisz reset ew rozłączenie kabla usb a na linux tylko pomaga ta 2 opcja wyjęciem kabla z atb :)..

PostNapisane: 7 maja 2014, o 19:45 
Nowy

Mirku, ponawiam pytanie kolegi @foreste. Jeśli to nie jest tajemnica to prosiłbym o opis w jaki sposób zaimplementowany jest programowy reset w programie MkAvrKalkulator.

Mam podobny problem jak kolega @foreste. Do programowania mikrokontrolerów używam linuxa (avrdude 6.0.1) i zestawu ATB v. 1.04. Czasami brakuje tego programowego reseta. Najbardziej w sytuacji, kiedy pisze się program, który z procka ma wysyłać poprzez UART jakieś dane na terminal. Po wgraniu wsadu za pomocą avrdude niebieska dioda na przejściówce gaśnie i komunikacja poprzez RS232 przestaje działać. Nie można się podłączyć żadnym programem typu Putty. Program na procku normalnie się wykonuje, ale żeby przywrócić komunikację RS232 trzeba odłączyć i podłączyć zestaw (niebieska dioda znów się zapala).

Dokładnie taka sama sytuacja jest w windowsie. Testowałem ten przypadek na Windows 7, wsad wgrywany poprzez MkAvrKalkulator ver. 1.1.0 build64. Po wgraniu wsadu niebieska dioda na przejściówce gaśnie i komunikacja RS232 jest niemożliwa. Program normalnie się wykonuje. Pomaga odłączenie i ponowne podłączenie zestawu albo właśnie ten reset w MkAvrKalkulator.

Dokładnie tak samo niebieska dioda gaśnie przy sprawdzaniu sygnatury mikrokontrolera za pomocą MkAvrKalkulatora.

Jeśli możesz to przetestuj sobie ten przypadek. Wystarczy jakiś prosty program, którego zadaniem będzie wysyłanie z procka poprzez UART jakiś danych na terminal. Po wgraniu wsadu zapewne będziesz chciał odpalić Putty, żeby zobaczyć efekt. Próba podłączenia (od razu) Putty będzie zapewne nieudana. Port COM będzie dostępny ale komunikacja będzie niemożliwa. Putty odpali konsolę ale nie wyświetli danych z procka. W takiej sytuacji użyjesz zapewne resetu w MkAvrKalkulator, którego nam tak bardzo brakuje. To odłączanie i podłączanie zestawu jest strasznie denerwujące.

Zapewnie implementacja resetu pod linuxem będzie zupełnie inna jak w Windowsie. Chodzi tylko o jakiś punk zaczepienia, żeby nie przekombinować rozwiązania.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 20:39 
Użytkownik

Może to wam pomoże
programowy reset usb pod Ubuntu
http://askubuntu.com/questions/645/how-do-you-reset-a-usb-device-from-the-command-line

PostNapisane: 7 maja 2014, o 23:11 
Moderator

lukaszw napisał(a):
Dokładnie taka sama sytuacja jest w windowsie. Testowałem ten przypadek na Windows 7, wsad wgrywany poprzez MkAvrKalkulator ver. 1.1.0 build64. Po wgraniu wsadu niebieska dioda na przejściówce gaśnie i komunikacja RS232 jest niemożliwa. Program normalnie się wykonuje. Pomaga odłączenie i ponowne podłączenie zestawu albo właśnie ten reset w MkAvrKalkulator

Niemożliwe - już od dawna jest to naprawione i działa pod każdym windowsem - jeśli u ciebie nie działa to coś źle robisz ... może np sterowniki złe instalujesz ?

złap mnie na skype

a jeśli chodzi o realizację RESETU to nie rozróżniacie panowie dwóch różnych resetów. Czym innym jest RESET samego scalaka FT232R po zakończeniu pracy AVRDUDE ... i ten się ładnie odbywa w MkAvrCalculator już od wersji Build 60

nie wiem co mam tłumaczyć ? to nie żadna tajemnica - dostaję się do scalaka przez USB za pomocą jego funkcji narzędziowych w plikach DLL od firmy FTDIchip

a czym innym jest RESET procka ... który inaczej jest realizowany dla różnych programatorów - za dużo by tu opisywać

w każdym bądź razie NA 1000000% resetowanie FT232R następuje prawidłowo

PostNapisane: 8 maja 2014, o 06:31 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
lukaszw napisał(a):
Dokładnie taka sama sytuacja jest w windowsie. Testowałem ten przypadek na Windows 7, wsad wgrywany poprzez MkAvrKalkulator ver. 1.1.0 build64. Po wgraniu wsadu niebieska dioda na przejściówce gaśnie i komunikacja RS232 jest niemożliwa. Program normalnie się wykonuje. Pomaga odłączenie i ponowne podłączenie zestawu albo właśnie ten reset w MkAvrKalkulator

Niemożliwe - już od dawna jest to naprawione i działa pod każdym windowsem - jeśli u ciebie nie działa to coś źle robisz ... może np sterowniki złe instalujesz ?

złap mnie na skype

a jeśli chodzi o realizację RESETU to nie rozróżniacie panowie dwóch różnych resetów. Czym innym jest RESET samego scalaka FT232R po zakończeniu pracy AVRDUDE ... i ten się ładnie odbywa w MkAvrCalculator już od wersji Build 60

nie wiem co mam tłumaczyć ? to nie żadna tajemnica - dostaję się do scalaka przez USB za pomocą jego funkcji narzędziowych w plikach DLL od firmy FTDIchip

a czym innym jest RESET procka ... który inaczej jest realizowany dla różnych programatorów - za dużo by tu opisywać

w każdym bądź razie NA 1000000% resetowanie FT232R następuje prawidłowo

N 100% ft232rl nie resetuje się automatycznie nawet na avrdude 5.11.1 kompilacja dla forum atnel.pl tzn po operacjach na procku przez avrdude przez fr232rl ten programator zostaje w trybie bitbang do czasu wyjęcia kabla usb i włożenia lub klikniecie tego resetu w mkavrkalkulatorze na windows 7 64bitowy codo samego programatora można go dać do grupy egzotycznych bo twórca avrdude go dosłownie ignoruje
niby w avrdude 6v jest ftdi już ale żeby dało odczytać cpu i wgrać wsad trza samemu avrdude skompilować patchami eliminujący błąd w avrdude w ft232rl , ogólnie ft232rl dobry jest jako przejcówka , uart i debueger , ale programator kuleje czy w atb , czy innym zestawie z nie świadomej winny autora avrdude.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 08:02 
Użytkownik

Potwierdzam to co napisał Mirek. U mnie na Win7, Avrdude 5.11.1 dla Atnel.pl i najnowszym mkAVRCalculatorze wszytko działa bez problemu. Tzn. po wgraniu wsadu do procka przez mCalca czy Eclipsa za pomocą FT232RL komunikacja przez UART działa bez zarzutu. I nie trzeba resetować FT232RL albo wyjmować kabla USB tak jak to było kiedyś.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 08:23 

Dokładnie jak wyżej, wszystko działa zresztą jak zawsze ;) działało bez zarzutu.
Raz miałem problem z jednym FTDI, Mirek zdalnie naprawił.
Problem był następujący, nie chciał za chiny ludowe działać w trybie programatora, oraz nie wykrywał go jako COM.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 08:39 
Użytkownik

Mhm dziwne to , bo uklad może jest made in china podróba albo nie wiem co bo mam te objawy ze wgrywanie wsadu sprawdzania cpu działa ale po operacjach ft232rl nie wraca do normalnego trybu, przynajmniej na tb 1.04 A.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 08:57 

J.w Przeinstaluj sterowniki, złap Mirka na skype. Mnie wyleciał wsad, po wgraniu przez Mirka wszystko wróciło do normy, trwało to może minutę ;). Nie szukaj problemów gdzie ich nie ma.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 09:04 
Użytkownik

Mi też wylecial ale przed też tak było , sterowniki instalowalem rózne też to samo , szkoda bo zamówiłem usbasp ,chciałem mieć all w 1 czyli rs232 i prog po 1 kablu teraz programuje na 2 kablach i tymczasowo stary usbasp jest ;)

PostNapisane: 8 maja 2014, o 09:17 

Sam odkąd mam Mirkowego USBASP to używam w sumie tylko jego, FT tylko jak coś testuje, albo sprawdzam na szybko.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 11:32 
Użytkownik

Ja atb programuje przez ft i zawsze sie resetuje i uart dziala od reki. Pod warunkiem ze wgeam wsad a nastepnie wlacze terminal nie inaczej bo port zajety bedzie.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 8 maja 2014, o 11:47 

Cytuj:
Ja atb programuje przez ft i zawsze sie resetuje i uart dziala od reki. Pod warunkiem ze wgeam wsad a nastepnie wlacze terminal nie inaczej bo port zajety bedzie.

Dokładnie tak. FT232R nie może na raz pracować w dwu trybach, jak nie zwolnimy terminala w trybie COM, to nie wejdzie w tryb bitbang, znowu mkAVRcalk zwalnia FT232 z trybu bitbang, do terminala bez obsługowo, ale o wyłączeniu terminala przed programowaniem należy już samemu pamiętać, szczególnie używając np. putty, który jako tako nie ma przycisku disconect jak np. terminal Br@y.

Dlatego też używam głównie USBASP, bo z UARTa korzystam bardzo często i nie chciało (nie pamiętałem zawsze) by go za każdym razem jak wgrywam wsad rozłączać.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 13:58 
Moderator

Jak widać wyżej panowie potwierdzili że obecne wersje MkAvrCalculatora ładnie resetują FT232R ....

a to że komuś akurat to niby nie działa - no to też już padły sugestie i ode mnie i od kolegów

STEROWNIKI

i nie ma co mówić foreste że na pewno zainstalowałeś wszystko dobrze - bo zwykle w takich przypadkach zawsze chodzi właśnie o sterowniki ... jak coś to łap mnie na skype

PostNapisane: 9 maja 2014, o 01:19 
Użytkownik

a działa te resetowanie na win7 64b i jakie wersje macie ? bo ja mam najnowsze z strony ftdi232rl z cerefikatem whql ms , ale tutaj mam babol chyba z samym układem , a może tylko firmware jego , sprawdzę jeszcze raz sterowniki ale u mnie mało prawdopodobnie bo na komputerach znam dobrze się ,z sterownikami miałem rożne cyrki na swoim i na naprawianych komputerach klientów i rodziny , ale żeby być pewny sprawdzę.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 05:41 
Użytkownik

Ja mam windę 7 x64 z kierownikami z linku który gdzieś tam kiedyś podał Mirek i u mnie działa poprawnie. Jeszcze na linuxie nie bangla ale widzę chłopaki ostro na forum działają.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 9 maja 2014, o 06:14 
Użytkownik

Win 7 x64 oraz win 8 x64 dziala prawidlowo na win 8.1 x64 nie testowalem.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 9 maja 2014, o 06:56 
Moderator

foreste napisał(a):
a działa te resetowanie na win7 64b

Panie kochany, no ile razy muszę powtórzyć że działa to na KAŻDEJ wersji windows - KAŻDEJ rozumiesz ? :(

ja osobiście jak robię program to testuję go na KAŻDEJ wersji, ale JESZCZE RAZ tobie przypomnę

Win XP (tylko tu nie testowałem 64-bit)

Win VISTA (32-bit i 64-bit)

Win 7 (32-bit i 64-bit)

Win 8 (32-bit i 64-bit)

Win 8.1 (32-bit i 64-bit)

a ty sprawdź czy instalujesz sterowniki zgodnie z instrukcją:

http://atnel.pl/instalacja-driverow_dla_ft232r.html

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:08 

Działa na XP, 7 każdej wersji, 8 każdej wersji.
Założę się o GLSa, że namieszałeś coś tymi swoimi eksperymentami i przez to masz problemy.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
foreste napisał(a):
a działa te resetowanie na win7 64b

Panie kochany, no ile razy muszę powtórzyć że działa to na KAŻDEJ wersji windows - KAŻDEJ rozumiesz ? :(

ja osobiście jak robię program to testuję go na KAŻDEJ wersji, ale JESZCZE RAZ tobie przypomnę

Win XP (tylko tu nie testowałem 64-bit)

Win VISTA (32-bit i 64-bit)

Win 7 (32-bit i 64-bit)

Win 8 (32-bit i 64-bit)

Win 8.1 (32-bit i 64-bit)

a ty sprawdź czy instalujesz sterowniki zgodnie z instrukcją:

http://atnel.pl/instalacja-driverow_dla_ft232r.html

Wykonana instrukcja od deski do deski i ten sam zonk uart cacy a programator czesciowo czyly wykonuje wszystko, poza wróceniem do trybu uart .

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:24 

foreste napisał(a):
Wykonana instrukcja od deski do deski i ten sam zonk uart cacy a programator czesciowo czyly wykonuje wszystko, poza wróceniem do trybu uart .

Na czysty system? czy już namieszany?

Po za tym skontaktowałeś się z Mirkiem na skype?

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:26 
Użytkownik

System miare czysty, niema wirusów etc regularnie czyszczony system stoi od sierpmnia .
tak pisałem jesli wgranie firmware nie pomoze to system , ale to mało prawdopodobne bo mam drogi antywirus nie chodze po piratach

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:29 

To reszta j/w Mirek, skype.

PostNapisane: 9 maja 2014, o 07:30 
Użytkownik

Sugerowałbym sprawdzenie na świeżym systemie lub na takim gdzie nie było motek z driverami FTDI. Jeśli się okaże że dalej to samo to wtedy kontakt z Mirkiem, choć wg. mnie już dawno powinieneś to zrobić ;)

PostNapisane: 9 maja 2014, o 10:02 
Użytkownik

Witajcie...
i ja dołożę trochę od siebie...foreste pobrałeś ode mnie cały katalog mingw, patche do 6.1, 6.0.1 oraz potrzebne biblioteki aby skompilować avrdude wiec zakładam, iż masz to samo co u mnie i na tej wersji mingw kompilowałem swoją wersję avrdude 5.11.1 oraz wersję 6.1-svn, opisany problem na systemie windows u mnie nie występuje ani na wersji Mirka(avrdude 5.11.1 by forum...) ani na mojej wersji 5.11.1 z parchami do ftdi (ftdichip) ani na wersji 6.1-svn. Co prawda wersja 6.1 ma inne mankamenty jeśli chodzi o sterowniki ale to już inny temat, brak patcha do ftdi z ftdichip ale przynajmniej u mnie działa to na sterowniku winusb instalowane z zadiga i bezproblemowo programuję poprzez ATB-USB-RS232 . Poza tym na każdej z wersji avrdude wymienionej wyżej ATB-FT232R oraz ATB-USB-RS232 działa prawidłowo co zostało przetestowane na win7 64bit, win8 64bit vista 32bit. Reasumując ... jeśli wersja 5.11.1 by forum... u Ciebie nie działa tzn alko masz coś z systemem....sterownikami...lub źle podłączone...ewentualnie uwaloną przejściówkę...Oczywiście mówię tu o windowsie bo na linuxie nie pracuję.

foreste napisał(a):
ale to mało prawdopodobne bo mam drogi antywirus nie chodze po piratach
jeśli chodzi o "drogi antywirus..." pojęcie bardzo względne osobiście miałem okazję przetestować sporą liczbę drogich i tanich antywirusów i bardzo często okazuję się, iż ten tani czasami działa lepiej ;) poza tym nie ma idealnego programu antywirusowego... który by zabezpieczył Cię przed wszystkim...to taka mała dygresja odbiegająca od tematu :)

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1