Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 00:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 gru 2014, o 15:31 
Nowy

Witam,

Chciał bym się zapytać czy ktoś oprócz mnie ma same problemy z programatorem ATB-FT232R pod Luną ? (Usbasp też z początku mi nie działało ale po przeinstalowaniu wszystkiego na razie działa)
Sytuacji w których wszystko się sypało jest kilka więc nie mam dokładnie screenów, postaram się za to opisać co się działo.
Sterowniki do ft0, podłączenie na zestawie ATB wszystko jest jak należy bo mkAVR Calculator widzi procka i programuje normalnie.
Wszystkie czynności w Eclipsie zrobione zgodnie z nowym filmikiem o Lunie, programator wybrany na ATB-FT232R (oraz wpisana linijka ft0).
Każdorazowe pierwsze programowanie po załączeniu Eclipse z reguły się udaje, dopiero potem zaczyna się zabawa.
Zaobserwowane errory podczas programowania:
-programowanie się rozpoczyna, dodany pasek postępu programowania wskazuje wartości od 10% do 75% po czym wszystko staje i można iść sobie herbaty zaparzyć bo i tak już nic więcej się nie stanie, wszystko stoi jak stało
-programowanie się rozpoczyna, dodany pasek postępu programowania wskazuje 0%, w tym momencie mogą wydarzyć się 3 sytuacje: Eclipse się wysypie, nie stanie się nic po prostu stoi na 0% i kwiczy, po paru minutach czekania wyskoczy błąd w konsoli informujący o braku dostępu do portu ft0
-na samym starcie programowania wyskakuje okienko oznaczone czerwonym wykrzyknikiem informujące o fatalnym błędzie AVRDUDE, który nie potrafi znaleźć swoich plików wymaganych do jego poprawnego działania(ponowne uruchomienie Eclipse nie wystarczało na ten błąd, konieczne było ponowne zainstalowanie AVRDUDE)
Tutaj przypominam, że pierwsze programowanie działa, wszystko inne też, gdyż po każdym błędzie sprawdzałem czy mkAVR Calkulator widzi procka i widzi go i programuje.
Zdarzyło się również, że po błędzie w Eclipse o braku dostępu do portu ft0 sterowniki całkiem padły bo mkAVR Calculator również informował o braku dostępu do portu ft0. Reinstal sterowników przywrócił działanie mkAVR Calculatora lecz Luna dalej nie udolna jak wcześniej.
Poprzednia posiadana przeze mnie wersja Eclipse Indygo działała bez zarzutu zanim pojawiła się Luna (stąd połączenia na płytce oraz FUSE BITY są poustawiane dobrze). Po zainstalowaniu Luny i podmianie AVRDUDE z nowego mkAVR Calculatora na wersję najnowszą z paskiem postępu wersja Indygo przestała programować (niestety nie zbadałem tematu gdyż usunąłem ją razem z Luną i zacząłem instalację od nowa Luny).
Jeśli ktoś miał podobny przypadek bądź nie lub wie co mogę robić źle albo czego zapominam zrobić to prosił bym o pomoc :)

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2014, o 00:21 
Moderator

Ja to się kiedyś załamię - ludzie - czy wy zdajecie sobie sprawę co to jest "pomoc techniczna" ? firmy atnel ? ... a może jednak warto skorzystać i się ze mną skontaktować ? .... oczywiście nic na siłę ...

PostNapisane: 25 gru 2014, o 01:32 
Moderator

no tak - racja ... przepraszam

i zapraszam ;) bo gdyby nawet miało się okazać że coś jest nie tak z wbudowanym programatorem - to wg mnie MUSI to działać a to oznacza - że postaram się pomóc jak najszybciej i jak najlepiej tylko trzeba dać nam szansę pomóc ;)

Strefa czasowa: UTC + 1