Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum
W dziedzinie AVR jestem świeży, stawiam pierwsze kroki, choć jakie-takie pojęcie o elektronice i uC mam.
Posiadam zestaw ATB rev:1.04 oraz zainstalowane i (wydaje mi się) poprawnie skonfigurowane środowisko:
WinAVR-20100110,
AVR Studio 4.19.730,
mkAVR Calculator 1.1.0 build 47,
ATB Manager,
Eclipse Indigo SR2 build 20120216-1857 (wraz z AVR_plugin_240_final, AVR_plugin_patch_jar),
Toolchain-3.4.2.1573
sterownik do FTDI FT232R pod WIN7.
Wszystkie instalacje robiłem wg opisów i wskazówek umieszczonych na blogu p. Mirka (dzięki
)
No i jak na razie śmiga ładnie - programy z książki kompilują się bez problemu, komunikacja z uC w mkAVR Calculator jest prawidlowa.
To właściwie o co mi chodzi? A no już mówię. Otóż chciałbym wgrywać wsad do uC bezpośrednio z Eclipse przez programator z ATB (czyli ten FT232R). Jednak nie mogę sobie poradzić ze zmuszeniem go do współpracy z tym programatorem. We wcześniejszych wersjach ATB Managera w zakładce Eclipse była taka opcja "Skonfiguruj workspace dla programatora ATB-FT232". Teraz tam jest napisane na czerwono, że już nie trzeba. Zainstalowałem tą specjalną wersję AVRDUDE z mkAVR Calcularora, ale nadal nie potrafię dodać (znaleźć?) tego programatora pod Eclipse. No więc jak sobie z tym poradzić? Może trochę marudzę, ale fajnie by było programować uC w ATB bezpośrednio z Eclipse...
Szukałem na forum ale nie znalazłem... proszę o wyrozumiałość