Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 11:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 maja 2013, o 18:31 

Witam,
mam takie małe pytanie, bo szukam i nigdzie znaleźć nie mogę. Jak dokładnie "wygląda" plik graficzny zapisany w Pixel Factory w formacie 16-bit (RGB 565)? Tzn. chodzi mi o to czy zawiera same dane o kolejnych pikselkach, czy jest też na początku jakiś nagłówek (nieśmiało przypuszczam, że tak i zajmuje 5B)?

Pozdrawiam, Wojtek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2013, o 19:15 
Moderator

wwojtek napisał(a):
Witam,
mam takie małe pytanie, bo szukam i nigdzie znaleźć nie mogę. Jak dokładnie "wygląda" plik graficzny zapisany w Pixel Factory w formacie 16-bit (RGB 565)? Tzn. chodzi mi o to czy zawiera same dane o kolejnych pikselkach, czy jest też na początku jakiś nagłówek (nieśmiało przypuszczam, że tak i zajmuje 5B)?

Pozdrawiam, Wojtek

Z tego co pamiętam to tak jak piszesz - dodatkowo jest 5 bajtów, czyli dwa na szerokość, dwa na wysokość i ZERO jeśli nie ma nagłówka

PostNapisane: 14 maja 2013, o 20:22 

Dziękuję za odpowiedź. Pobawiłem się trochę programem i "hex podglądaczem" i wszystko się z grubsza zgadza :) Jest szerokość i wysokość. W ostatnim bajcie nagłówka zawsze mam 0. Nie wiem jak powinna działać opcja "generuj dane bez nagłówka" ale u mnie nie ma różnicy czy jest "zaptaszona" czy nie.

Przy okazji - zauważyłem taki bały "bug" w programie: jako format pliku wybieram "16-bit (565)", gdy klikam na "save as RGB" to w oknie zapisywania wybrany jest typ pliku "RGB 888 (*.rg8)" zamiast *.rg5. Pomimo tego plik zapisuje się z rozszerzeniem rg5 :) Być może ma jakieś znaczenie, że program uruchamiam na linuksie (poprzez emulator wine).

Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: 14 maja 2013, o 21:40 
Moderator

wiesz co kłopot polega na tym, że ja fizycznie na razie testowałem tylko rgb888 a nie miałem okazji 565 więc nie do końca powiem co i jak .... jeśli chodzi o fizyczne działanie i czy na 100% poprawnie się pokaże obrazek na LCD ... ale jak przetestujesz i dasz znać to będzie miło

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

co do buga - postaram się sprawdzić

PostNapisane: 14 maja 2013, o 22:12 

Testowałem i działa bardzo dobrze :) Na początku tylko miałem problemy, bo założyłem, że plik nie zawiera nagłówka - przez co te nieszczęsne 5B było wczytywane jako "piksel" i wszystko się koncertowo rozjeżdżało i nabierało ciekawych kolorów :) Nie mogłem znaleźć błędu w funkcji wyświetlania obrazka na LCD, więc zacząłem podejrzewać plik .rg5 - zauważyłem, że jest o te 5B "za duży". Zmodyfikowałem więc funkcję tak, żeby opuszczała te kilka bajtów i wszystko działa. Ale cały czas ciekawiło mnie co tam siedzi na początku, opisu nigdzie nie udało mi się znaleźć - stąd post :) Jak znajdę trochę czasu wolnego to postaram się dopracować programik i pochwalę się wynikami :).

Jeszcze pozwolę sobie napisać, bo może ktoś kiedyś będzie szukał takiego "gotowca". Pierwsze pięć bajtów w pliku *.rg5 (wprowadźmy sobie oznaczenie pomocnicze AB CD EF GH IJ - zapis hex) wygląda następująco:
CDAB - szerokość w pikselach
GHEF - wysokość w pikselach
IJ - jak dotąd u mnie zawsze zero :)

Przykłady:
- plik o rozdzielczości 320x240:
40 01 f0 00 00 (0x0140 -> 320; 0x00f0 -> 240)

- plik o rozdzielczości 123x456:
7b 00 c8 01 00 (0x007b -> 123; 0x01c8 -> 456)

Mam nadzieję, że wyszło mi to w miarę czytelnie :)

Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: 14 maja 2013, o 23:21 
Moderator

Tak bardzo czytelnie - praktycznie instrukcja do programu ;)

Strefa czasowa: UTC + 1