Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 sty 2020, o 05:14


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Eclipse błąd
PostNapisane: 11 sty 2012, o 20:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Witam,

Wyskoczył mi taki błąd podczas konfiguracji, co może on oznaczać. Dziękuję za pomoc.

[img/]http://imageshack.us/photo/my-images/534/beztytuutlj.jpg/[/img]


Pozdrawiam
Patryk



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2012, o 21:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8756
Pomógł: 336

1. Daj większe foto bo za wiele nie widać
2. ja tam nie widzę błędu - -- tam pisze ze sie program prawidłowo skompilował i zajmuje 0% zasobów

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2012, o 21:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25020
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

O ile mnie udało się dobrze zauważyć, to wybrałeś procesor ATmega644PA z listy i dziwisz się, że masz komunikat iż ten procesor nie jest obsługiwany przez AVRDUDE.

Na szczęście rozwiązanie jest proste, wybierz procesor ATmega644P bez tej literki "A" na końcu a wszystko zakończy się Happy end'em. Wszystko będzie działać jak należy.

I na przyszłość , pewnie, że dawaj większe fotki albo sam fragment z błędem - bo odcyfrować to - to dopiero sztuka.

Chociaż kto wie czy ja się dobrze procesora dopatrzyłem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2012, o 22:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8756
Pomógł: 336

Faktycznie Mirku masz słuszność nie zwróciłem uwagi na tego kropka w kształcie warninga i skupiłem się na odszyfrowywaniu konsoli
prawdopodobnie źle wybrał procka , ale zgadywać sobie możemy

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 16:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Witam,

Zmiana procesora pomogła. I następnym razem zamieszcze większe zdjęcie. Ale mam inny problem, kiedy chcę zaprogramować układ na płytce to wyskakuje mi taki błąd:

http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... uu1df.jpg/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 18:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25020
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

No wyskakuje ci błąd i na pierwszy rzut oka i moje przeczucie to masz inny programator sprzętowy a inny wybrałeś/ustawiłeś sobie w Eclipse. Nic jednak nie napisałeś jaka to płytka, jaki programator - więc ciężko coś dalej zgadywać czy podpowiedzieć.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 18:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8756
Pomógł: 336

równie dobrze bym mógł napisać mam taki błąd : $00025525537AFB3

i co to jest ??

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Płytka to zestaw taurus a programator to USB AVR ISP II FT STK500v2

A zaznaczyłem w eclips w zakładce programator:

id = "stk500pp";
desc = "Atmel STK500 V2 in parallel programming mode";
type = stk500pp;

I nie ustawiłem prędkości programowania programatora, poniewaz nie mogłem znależdz.

I może to jest jeszcze z tym związane, że jak wchodzimy w Window-Preferences-AVR-Paths to przy Atmel Part Description File mam trójkąt z wykrzyknikiem i nie ma go na dysku lub z workspace, ponieważ gdy wybieram ten folder w okenku z dysku C i klikam OK to w zakładce Project Explorer nic się nie pojawia a powinno.

I tak wogóle to przepraszam za tak mało informacji w poprzednich postach ale jestem jakoś trochę rozkojarzony. ;)



Ostatnio edytowano 12 sty 2012, o 21:15 przez Patryk55, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25020
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

No to na drugi raz podawaj od razu takie ważne informacje. Wybrałeś stk500pp - ??? przecież to wersja programatora równoległego zdaje się. I ma mało wspólnego z STK500v2

masz przecież w Eclipse kilka różnych do wyboru - w tym typowy stk500v2 albo nawet sam stk500

próbowałeś te inne ? czy pozostałeś na tym który ci nie działa ?

Jak nie to sprawdź pozostałe - tylko sprawdź też jaki virtualny port COM się pojawia gdy podłączasz programator do kompa bo ten numerek portu com będzie trzeba tam wpisać

Przy okazji - dlaczego nie korzystasz z programatora wbudowanego w zestaw ABT Taurus ??? przecież masz taką możliwość za free ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Jeszcze dopisałem w poprzednim poście trochę informacji.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25020
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

Już gdzieś na tym forum pisane było, żeby dać sobie spokój z tym:

Atmel Part Description File

bo to nie ma wpływu na to czy Eclipse dobrze działa czy nie.

I odnieś się do tego co ja napisałem wyżej - popróbuj i odpowiedz.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 22:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Posprawdzałem różne ale jednak nic.

Jednak najlepszym rozwiązaniem bedzie skorzystanie z wewnętrznego programatora. I czy mogę jak na razie podłączyć wewnętrzny programator przewodami z zestawu?

I dziwi mnie to, że folder workspace nie uruchamia się przy uruchamianiu eclips jak wybieram go z listy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 22:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25020
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

Tu masz dokładny przepis i opis jak podłączyć zwykłymi 4 przewodami połączeniowymi wewnętrzny wbudowany programator:

http://sklep.atnel.pl/pl/i/Programator-w-ATB/6

a tu masz napisane i pokazane na filmie jak go także używać w Eclipse:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/ec ... adzie.html

jeśli zaś chodzi o to że jak piszesz nie widać ci jakiegoś "workspace" hmmm nie za bardzo rozumiem o co chodzi :(

Może opisz więcej na czym problem polega - ale też coś mi się wydaje, że nie oglądałeś dokładnie filmów VIDEO na płycie DVD dołączonej do książki - mógłbyś to zrobić jeszcze raz?

Bo jeśli skopiowałeś na żywca folder workspace z DVD na dysk i nie widać w nim projektów - to trzeba albo można je po prostu importować do w ogólne nowo utworzonego workspace przez ciebie na dysku. A opis jak tworzyć od nowa workspace w Eclipse czy też jak importować projekty z innego workspace masz pokazane właśnie na tych filmach.

Wtedy będziesz sobie mógł zaimportować wprost z DVD i wtedy na 10000% pokażą ci się takie zaimportowane w nowym workspace.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2012, o 15:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 gru 2011
Posty: 82
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 0

Wszystko już działa i jest ok. Poprawna komunikacja, wgrywanie programu itp.
Dziękuję bardzo za pomoc. ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO