Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 lip 2024, o 23:52


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2023, o 10:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2012
Posty: 108
Pomógł: 0

Mam pytanie do p. Mirka. Już kiedyś pisałem na forum o moich perypetiach z windowsowym OneDrive. Pozbyłem się go jednak pozostawił mi on po sobie bałagan w systemie.
Mam taką sytuację że MkClipse rozpakowuje mi pliki kompilatora i AvrDude do katalogu d:\OneDrive\Documents\ zamiast do c:\...\users\user\Documents
W zmiennych środowiskowych nie ma specjalnie żadnego śladu po tym przekierowaniu (path nie zawiera żadnego specjalnego wpisu).
Jak to zmienić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2023, o 12:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 315
Lokalizacja: Czerwionka-Leszczyny
Pomógł: 22

Też miałem kiedyś problem z tym piep... ONE DRIVE. Zainstalowałem system na nowo ale lokalnie bez One Drive. Nie pamiętam, na którym etapie instalacji wybierało się taką opcję.
Po uruchomieniu Win, od razu wszedłem gdzieś tam do panelu (nie pamiętam dokładnie gdzie) ale tam gdzie się wyłącza tzw. programy Startowe i wyłączyłem One Drive, żeby nie uruchamiał się przy starcie systemu.
Od tego czasu mam spokój. Wszystko instaluje się poprawnie i nie mam problemów z Eclipse-ami (a mam ich kilka łącznie z MkClipse).
Jeśli masz już dobrze zainstalowany system Win, to po pierwsze MkClipse-a wypakuj nie na driva tylko bezpośrednio np. na dysk C albo inny.
Jak wszystko zrobisz poprawnie to avrdude powinieneś znaleźć w takim katalogu:
C:\Users\mc197\Documents\MkClipse\avrdude, w zależności od tego jak wyglądają u ciebie pierwsze 2 ścieżki. U mnie akurat Users\mc197 u ciebie może być inaczej.
Te pierwsze 2 ścieżki są u mnie takie dziwaczne ale to z innych powodów.
U ciebie może to wyglądać np. tak:
C:\Andrzej\Documents\MkClipse\avrdude.
To wszystko. Powinno zadziałać.
Acha, najpierw sprawdź, czy twoja ścieżka do pulpitu czyli Desktop, nie prowadzi do OneDrive, bo jeśli tak, to trzeba system postawić od nowa. Ja właśnie tak miałem i przez to były wszystkie problemy.
Jeśli Desktop masz tak jak chcesz mieć (czyli bezpośrednio na dysku C bez tego nieszczęsnego OneDrive) to wszystko będzie OK jak zrobisz tak jak wyżej napisałem.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2023, o 15:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 mar 2015
Posty: 310
Pomógł: 18

Ja wyłączyłem synchronizację z onedrive, bo też mi przeniosło foldery z pulpitu i z dokumentów. Nie odciąłem się całkowicie od One, ale archiwa przenoszę ręcznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2023, o 20:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 315
Lokalizacja: Czerwionka-Leszczyny
Pomógł: 22

Jak pisałem wyżej. Odetnij się całkowicie z One Drive.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2023, o 15:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2012
Posty: 108
Pomógł: 0

mario2015 napisał(a):
Jak pisałem wyżej. Odetnij się całkowicie z One Drive.

Ładnie to brzmi, ale jak? Niby usunąłem wszystko zgodnie z zaleceniami najpierw deaktywując konto Microsoft a śmieci pozostały.
Właśnie rozpakowałem pakiet ARDUINO i uruchomiłem. Ja myślicie gdzie się utworzyły pliki robocze środowiska? Tak! W katalogu d:\OneDrive\Documents\
Gdzie to siedzi w systemie że pamięta tę ścieżkę? Nie mam już pomysłów. Przeszukałem już chyba wszystkie miejsca.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2023, o 17:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 lis 2013
Posty: 32
Pomógł: 2

We właściwościach folderu dokumenty jest zakładka Lokalizacja. Tam możesz sobie ustawić katalog na jaki ma wskazywać "Dokumenty".
Sprawdź tam, jaki masz ustawiony folder?


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2023, o 08:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2012
Posty: 108
Pomógł: 0

jarekt napisał(a):
We właściwościach folderu dokumenty jest zakładka Lokalizacja. Tam możesz sobie ustawić katalog na jaki ma wskazywać "Dokumenty".
Sprawdź tam, jaki masz ustawiony folder?

Bingo! Trafione. Tylko jest mały problem, nie chce mi wykonać tej zmiany. Patrz zrzut ekranu.
Obrazek
Problem chyba polega na tym, że ja ręcznie zmieniałem zawartość tych katalogów (c:\....\Documents i d:\OneDrive\Documents). I teraz system oczekuje czegoś co nie występuje. Może pustego katalogu na dysku c: ? Nie wiem, będę kombinował. Może ktoś wie co trzeba by zrobić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2023, o 10:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 kwi 2012
Posty: 108
Pomógł: 0

Coś uzyskałem. Pomógł przepis ze strony: https://support.microsoft.com/pl-pl/top ... 0#bkmk_map



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO