Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 wrz 2021, o 22:40


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2021, o 16:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Witam. Mam problem z programem Multi Tool nie działa z wyświetlaczem oled i nie czyta pamięci eprom.Wykluczam programator ponieważ programuje z MkAvrCalculatorem i odczytuje hex procka wgrywa programy z Eclipse.Wyświetlacz jest nowy pierwszy raz użyty.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
Obrazek
ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 16:45 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Zobacz, teraz tak na gorąco wziąłem pierwszy lepszy programator ATB USBasp 4.2 z półki - czyli te co są sprzedawane od nas, i podłączyłem wyświetlacz OLED po I2C i proszę od razu zadziałał:

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

masz tą wersję programu ? kliknąłeś przycisk GLCD INIT najpierw po podłączeniu ?

Obrazek

Sprawdź połączenia i kabelki - bo one czasem potrafią nie stykać niestety.

Czy na pewno podłączyłeś poprawnie zasilanie do OLED'a ?

Czy dobrze podłączyłeś linie SCL i SDA ? bo z tych zdjęć nie za bardzo to widać - co i jak jest podłączone

I w końcu czy to jest na pewno wyświetlacz SSD1306 ? Bo może jednak z innym chipsetem a wtedy też na pewno nie zadziała.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 17:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Ja też wykluczam programator,ale zauważyłem ,że jak kliknę na GLCD INIT w zakładce OLED przy nie podłączonym programatorze to blokuje mi się myszka.Próby odczytania epromu przeprowadziłem na dwóch zestawach i za każdym razem bezskutecznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 17:10 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Pokaż proszę wyraźne zdjęcie programatora od spodu i od góry - i może jeszcze jedno lepsze na którym będzie widać połączenia.

Nie odpowiedziałeś na moje wszystkie pytania.

A może drivery masz złe do programatora w windowsie ? Pokaż zrzut ekranu z Menedżera urządzeń gdzie widać zainstalowany USBasp

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 17:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Wyświetlacz dzisiaj odebrałem jest z SSD1306 .Połączenia sprawdzałem wielokrotnie .
Obrazek

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Jeszcze raz połączenia.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

Jak można jeszcze sprawdzić programator?
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 19:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Pytanie do Mirka jak w moich warunkach mogę sprawdzić programator? Mam wgrany najnowszy wsad co mogą jeszcze zrobić?
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 19:11 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Józef 63 napisał(a):
Jeszcze raz połączenia.

Podłącz GND wyświetlacza do pinu nr 10 złącza KANDA i sprawdź miernikiem czy masz przejścia na tych kabelkach

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Józef 63 napisał(a):
Pytanie do Mirka jak w moich warunkach mogę sprawdzić programator? Mam wgrany najnowszy wsad co mogą jeszcze zrobić?
Obrazek

już nie ma mnie w firmie, jutro sprawdzę jaka jest najnowsza wersja

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 19:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Sprawdziłem połączenia jak wskazałeś są ok.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2021, o 22:43 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

No to bardzo dziwna sprawa ... a może podesłałbyś programator do nas do sprawdzenia ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 13:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 411
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 7

A mam takie pytania gdzie kolega kupił ten programator w sklepie atnel czy inne sklepy ;)
Czy działa koledze ATB-USBasp UPDATER ?

Bo mam podobny problem ale na razie właśnie kupiłem programator od gościa na allledrogo niby go wykrywa jaki firmoware itd.
Obrazek

ale nie wiem dlaczego przejściówka mi nie chce z nim rozmawiać.... :|
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 47 minutach ]

Jeszcze dodam że Multi Tool działa:
Obrazek

_________________
Ucz się ucz ,bo po to tutaj jesteś...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 14:29 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

RadekB86 napisał(a):
ale nie wiem dlaczego przejściówka mi nie chce z nim rozmawiać....

A podłączyłeś RX i TX na krzyż ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 15:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 411
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 7

mirekk36 napisał(a):
RadekB86 napisał(a):
ale nie wiem dlaczego przejściówka mi nie chce z nim rozmawiać....

A podłączyłeś RX i TX na krzyż ?

Jak na załączonej wyżej fotografii ;)

Dobra problem rozwiązany to raczej coś z przejściówką... :?
Podłączyłem pod zestaw i wykry :shock: ło
Obrazek

No tak mam wersję przejściówki: Rev1.3 a tam nie ma podpięty nóżek 3. 4. do gniazda kanda i stąd ten babol xD :lol:

Tak w wersji 1.3 się podpina ;)
Obrazek

_________________
Ucz się ucz ,bo po to tutaj jesteś...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2021, o 20:18 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

a no tak ;) to fajnie że tobie ruszyło już wszystko

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2021, o 16:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Na nowym programatorze zegarek na oledzie działa,natomiast epromów nie czyta.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2021, o 13:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

A jak współpraca z epromem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2021, o 15:05 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Józef 63 napisał(a):
A jak współpraca z epromem?


No dobrze ale działa ci w ogóle OLED ? Bo jak nie to nie ma co się dziwić, że i EEPROM nie działa - coś jest źle - ale co ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Józef 63 napisał(a):
Sprawdziłem połączenia jak wskazałeś są ok.


Poza tym ja wspomniałem tobie że może masz GND od USBasp do OLED'a źle podłączone i pisałem żebyś na pin 10 podłączył GND a ty nic na to w ogóle - więc dość ciężko tobie pomóc - musiałbyś pokazać nowe zdjęcie po podłączeniu OLED'a

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2021, o 09:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Jak pisałem wyżej na nowym programatorze OLED działa wyświetla zegar z PC. Pin 10 podłączałem jak to mi wskazałeś połączenia są drożne.Na zakładce eprom klikając przycisk ODCZYTAJ nie mam nic w pasku postępu.
Obrazek
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2021, o 09:39 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

aha ok - no to już dobrze że OLEDzik działa - jak będę w firmie to zobaczę z tymi eepromami u siebie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2021, o 10:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Mirku czy nie zapomniałeś o mojej sprawie?.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2021, o 16:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 479
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 13

Też u mnie nie odczytuje eeprom, gdy spróbuję odczytać zegarek się zatrzymuje, klikam w zakładce OLED/COG>glcd init>show clock i mam takie coś jak niżej na fotce. Jak po próbie odczytu eeprom, dam CLS glcd init i show clock, to też czasem jest tak jak fotce lub nawet jeszcze gorzej.
ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2021, o 22:36 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Misiek_86 napisał(a):
gdy spróbuję odczytać zegarek się zatrzymuje

a jaki masz RTC ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Józef 63 napisał(a):
Mirku czy nie zapomniałeś o mojej sprawie?.


nie zdążyłem dzisiaj sprawdzić w firmie :(

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2021, o 17:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 479
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 13

mirekk36 napisał(a):
Misiek_86 napisał(a):
gdy spróbuję odczytać zegarek się zatrzymuje

a jaki masz RTC ?


Chodziło mi, że w programie klikam show clock :) i później błędy tak jak wyżej napisałem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2021, o 19:11 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

no dobrze ale ja nawet nie będę tu rozważał że jak jedno działa to drugie się zawiesza - to nie ma sensu.

Panowie to jest tylko program demo - pokazywałem jak go sobie napisać i rozwiązać - to tylko przykład, a nie że będzie działał i zegarek i czytanie eeproma i nie wiem co jeszcze ;)


Odpalcie program i jak chcecie czytać eeproma to proszę wejść w stosowną zakładkę i spróbować ..... i nie dotykać zakładki OLED ok? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2021, o 09:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Józef 63 napisał(a):
Odpalcie program i jak chcecie czytać eeproma to proszę wejść w stosowną zakładkę i spróbować ..... i nie dotykać zakładki OLED ok? ;)

Tak właśnie postępuję i nie uruchamia się pasek postępu.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2021, o 11:11 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

eeeeeeh panowie panowie ;) wszystko działa i nie działa ;) .... może się zdziwicie z tego co napisałem ale taka jest prawda ... TYLKO ŻE !

Na potwierdzenie zobaczcie, podłączyłem sobie ATB USBasp w ślicznej obudowie 3D ;) do zestawu ATB
Obrazek

a tak wygląda zrzut programu "ASP Multi Tool" ;)
Obrazek

Tylko teraz mała podpowiedź ... mi to działa ale w starszym zestawie ATB 1.05a ... tak tak 1.05a ale w starszym bo w nowszym czyli później produkowanym w wersji 1.05a może i ma prawo nie działać ;) ... a dlaczego ?


aaaaa pewnie - kto by tam zwracał uwagę ;) na jakieś karteczki, które dodajemy do nowo produkowanych zestawów ATB 1.05a od pewnego czasu, eeeś - o takie karteczki:
Obrazek

A jest na nich jak BYK napisane Panowie w punkcie drugim na górze, że może być nieco inny rodzaj pamięci EEPROM czyli zamiast ST24c04 może być ATMEL24c04 (ma symbol 24C04A)
Obrazek

W starszych zestawach jest ST24C04 czyli innej firmy, a niestety TYLKO ta pamięć ATMEL'a działa inaczej, musi być obsługiwana inaczej niż zwykła 24c04 i na tej karteczce jest info do Bluebooka a nawet link skąd pobrać kod uzupełniający lekcję do Bluebooka żebyście mogli sobie w języku C zobaczyć jak się obsługuje takie pamięci i poszerzyli przy okazji znowu troszkę wiedzę o nowy rodzaj pamięci ;) O wszystko zadbaliśmy już dawno.

---------------------------------

Zatem jeśli jest nowszy scalak ATMEL 24C04A a program "ASP Multi Tool" powstawał w dawnych czasach gdy jeszcze nie mieliśmy styczności z tym scalakiem, no to sami widzicie że w programie jest pamięć 24c04 bez tej literki A na końcu - tak czy nie ? ;) nie ma co się zatem spodziewać, że z nią ten program zadziała.

Mam nadzieję, że temat wyjaśniony na AMEN ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2021, o 16:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Jestem zmartwiony,że nie można odczytywać epromu na moim zestawie ATB 1.03



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2021, o 17:48 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

Józef 63 napisał(a):
Jestem zmartwiony,że nie można odczytywać epromu na moim zestawie ATB 1.03

No nie, w zestawach 1.03 nie było nigdy osadzanych pamięcio ATMEL.

Józef 63 - sprawdził ty byś lepiej jaka tobie tam pamięć siedzi i napisał, pokazał zdjęcie, sprawdził czy w ogóle dobrze siedzi w podstawce, czy jakaś nóżka się nie zagięła itp zamiast pisać że się martwisz ;)

Po drugie program ASP MultiTool był tylko przykładem jak można sobie prosto taką aplikację w Delphi napisać a nie uniwersalnym programem do czytania wszystkich pamięci świata.

ale jak mówię, zwykłe ST24C04 powinien czytać - a tymczasem nie wiadomo co ty tam masz - więc jak zwykle, ciężko coś poradzić

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2021, o 12:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Nie mam aparatu foto żeby było widać napis na scalaku więc nie zrobię zdjęcia , ale jest to na 100% 24C04 firmy ATMEL obsadzona pewnie w podstawce precyzyjnej . Delphi na razie nie znam więc napisanie aplikacji pod moje potrzeby jest nie realne.
Pozdrawiam serdecznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2021, o 16:16 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26661
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1016

no tak to jeśli ATMEL to ASP tool nie zadziała

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2021, o 16:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 202
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Jaką pamięć kupić żeby zadziałało?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO