Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 wrz 2020, o 09:14


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ATB ma OS X
PostNapisane: 4 maja 2013, o 15:19 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 14
Pomógł: 0

Witam,

Od zalania dziejów używałem windowsa jako jedyny słuszny system.Ostatnimi czasy nastąpiła przesiadka na mac'a. Szczerze mam dosyć wirtualnego windowsa i chciałem zapytać czy istnieje jakieś rozwiązanie gotowe dla ATB ? Jedyne co znalazłem to eclipse dla maca.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 4 maja 2013, o 15:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25855
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 978

Ojo joj ;) .... nie nie - tak samo jak nie mam pojęcia na temat linuxa to tym bardziej na temat innych MAC'systemów ;) i żadnego wsparcia w tym zakresie (przykro mi) ale nie będę w stanie zapewnić :(

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 4 maja 2013, o 15:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 gru 2012
Posty: 161
Pomógł: 9

http://www.w7ay.net/site/Applications/AVR%20Tools/
tutaj jest gui na avrdude dla osx, ale typowych aplikacji od atnela chyba się nie doczekasz.. (chyba).
Także na piechotę, eclipse działa. do programowania avrdude działa. Powinno spokojnie dać się z poziomu eclipse zaprogramować uC :)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 4 maja 2013, o 16:35 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 14
Pomógł: 0

Domanoid napisał(a):
http://www.w7ay.net/site/Applications/AVR%20Tools/
tutaj jest gui na avrdude dla osx, ale typowych aplikacji od atnela chyba się nie doczekasz.. (chyba).
Także na piechotę, eclipse działa. do programowania avrdude działa. Powinno spokojnie dać się z poziomu eclipse zaprogramować uC :)


no i wszystko jasne. Dziękuje powinno wszytko działać

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 4 maja 2013, o 16:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2012
Posty: 48
Pomógł: 5

Pod Mac OS X, podobnie jak pod Linuksem atnelowskie aplikacje można uruchomić poprzez program WINE. Tylko trzeba się wtedy trochę pomęczyć (przynajmniej w przypadku programatora FT232R dostępnego w ATB).

Musisz zainstalować sterowniki z http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX/Li ... .12.tar.gz .

Następnie przygotować natywną bibliotekę sterownika dla WINE (dla ułatwienia przesyłam w załączniku - myślę, że pod makiem też powinny pójść). W konfiguracji WINE należy ustawić, aby preferowaną biblioteką do uruchomienia, była biblioteka WINE:

Obrazek

I na koniec zmapować porty. W moim przypadku pod Linuksem (pod makiem myślę, że będzie dosyć podobnie):

Kod:
ln -s /dev/ttyUSB0 /home/re2/.wine/dosdevices/com1
ln -s /dev/ttyUSB0 /home/re2/.wine/dosdevices/ft0



MkBootLoader działa poprawnie. MkAvrCalculator z drobnymi błędami (trzeba dodatkowo spatchować exeka - w razie potrzeby mogę podesłać patcha). Jedynie jest problem z ATB Manager.


Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 6 maja 2013, o 16:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 gru 2012
Posty: 256
Lokalizacja: Rumia
Pomógł: 22

W końcu jakiś kolejny "makowiec" :)
Co do ATB to Ci nie doradzę, ale z poziomu Eclipse i przy użyciu programatora USBASP bez problemu można programować mikroprocesory.
Pod tym linkiem http://www.obdev.at/products/crosspack/download.html znajdziesz najnowszą wersję AVR-GCC wraz z AVR DUDE i innymi plikami pod MAC OS X. U mnie co prawda nie działa najnowsza wersja, zatrzymałem się na lutym 2012 ;) , ale kto wie jak będzie u Ciebie.
Do "fusów" używam AVRFuses http://www.vonnieda.org/software/avrfuses

_________________
http://www.marcingibas.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 6 maja 2013, o 18:15 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 29 lut 2012
Posty: 14
Pomógł: 0

Marcin_G napisał(a):
W końcu jakiś kolejny "makowiec" :)
Co do ATB to Ci nie doradzę, ale z poziomu Eclipse i przy użyciu programatora USBASP bez problemu można programować mikroprocesory.
Pod tym linkiem http://www.obdev.at/products/crosspack/download.html znajdziesz najnowszą wersję AVR-GCC wraz z AVR DUDE i innymi plikami pod MAC OS X. U mnie co prawda nie działa najnowsza wersja, zatrzymałem się na lutym 2012 ;) , ale kto wie jak będzie u Ciebie.
Do "fusów" używam AVRFuses http://www.vonnieda.org/software/avrfuses


Mam snow leoprd'a 10.6.8 wiec może i Ty masz taki sam?

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 gru 2012
Posty: 256
Lokalizacja: Rumia
Pomógł: 22

Mam 10.8.3. W sumie to nie wiem czemu najnowszy CrossPack mi strzela fochy, ale w sumie to na razie się tym nie martwię. Stara wersja na całe szczęście wystarczy :)

_________________
http://www.marcingibas.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATB ma OS X
PostNapisane: 29 gru 2019, o 23:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2011
Posty: 580
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 0

Witam panów. Temat stary dlatego chciałem zapytać jak to wygląda na dzień dzisiejszy użytkowników Mac OS. Chciałem wrócić do zabawy lecz posiadam tylko MacBook z Catalina Beta 10.15.3, usbasp w szufladzie i stare ATB . Wole zapytać bo sądzę, że wiecie najlepiej co powinienem zainstalować. Pozdrawiam!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO