Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 19:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2017, o 21:10 
Nowy

Witam,
nie wiem czy ten problem był poruszany - jeśli tak to proszę o namiar na rozwiązanie - a jeśli nie proszę o pomoc.

Chciałem po raz pierwszy skorzystać z programu Mk2Decoder IR za pomocą konwertera FT232R (link np.: http://www.arduinesp.com/arduinesp/wp-c ... 00x137.png).

Po uruchomieniu programu wyskakuje okienko (prawy dolny róg ekranu) o znalezionym porcie - mój to com22. W głównym oknie programu zmienia się kolor przy nazwie portu na żółty (czyli chyba wszystko ok.). Po kliknięciu na "uC tools" w tym nowym oknie brak jest znalezionego programatora - nie mogę wgrać wsadu do mojej atmegi 32a. Dlaczego???

Dodam, że przy takim samym połączeniu, gdy uruchomię MkAVR Calculator (też przez ten sam konwerter) i dam "Sprawdź podłączony AVR" - procesor zostaje poprawnie wykryty.

Dlaczego Mk2Decoder IR nie widzi mojego programatora? Czy tylko współpracuje z zestawem ATB?

Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2017, o 23:46 
Moderator

A jaki masz programator ? Bo na razie napisałeś tylko o przejściówce USB/RS232 a potrzebny jest jeszcze programator. Niestety ta przejściówka nie będzie działać jako programator - chyba że tylko w MkAvrCalculatorze jeśli masz jego wersję DEMO. Bo w pełnej wersji MkAvrCalculatora już nie zadziała. Dlaczego? Dlatego że zarówno MkAvrCalculator (FULL) jak i Mk2Decoder mogą wykorzystać scalaki FT232R w roli programatora tylko albo w zestawach ATB albo w naszych przejściówkach:

https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USB-RS232/85

PostNapisane: 2 kwi 2017, o 18:25 
Nowy

Programator mam Usbasp. Czy dobrze rozumiem- przy tym co mam, to nie będzie możliwy podgląd sygnałów ir przez mk2decoder ir? Ale gdybym miał przejściówkę, z podanego linku to już tak?! -Dobrze zrozumiałem? Dlatego moja przejściówka jest nie widoczna dla tego Twojego programu, gdyż nie jest z Twoich źródeł, tak? A jeszcze jedno, napisałeś, że moja przejściówka nie będzie działać jak programator... Czy to tylko dla tego przypadku, tzn dla Twoich projektów? Czy wogole nie będzie z niej można programować? A jeśli będzie można to Kiedy, co trzeba spełnić?

PostNapisane: 2 kwi 2017, o 19:06 
Moderator

Chyba kolega coś pomieszał doszczętnie albo nie oglądał poradników albo nie czytał informacji na temat tego programu a szkoda ..

Sorki ale już nie mam sił wciąż powtarzać, że program działa z DOWOLNĄ przejściówką USB/RS232 - rozumiesz ? DOWOLNĄ więc weź pan że chwilkę pomyśl

Może jeśli chcesz się czegoś dokładniej dowiedzieć to napisz np jaką masz wersję licencji programu. Przypomnę, że PEŁNA WERSJA licencji o nazwie CU (Commercial Use) będzie działać z:

1. TYLKO z programatorem ATB-USBASP
2. z DOWOLNĄ przejściówką USB/RS232

jeśli masz niższą wersję licencji to będzie działać z:

1. DOWOLNYM programatorem USBASP (może być klon)
2. DOWOLNĄ przejściówką USB/RS232

czy jeszcze coś jest niejasne ?

PostNapisane: 2 kwi 2017, o 21:58 
Nowy

Ok, co do rodzaju licencji to rozumiem, która co daje...Wrócę jednak do tematu.

Chciałbym odczytywać przebiegi sygnałów IR. Oglądałem Pański filmik-lekcję uruchomienia programu MK2Decoder IR i odczytu tych przebiegów generowanych z pilota. Chciałem to samo u siebie zrobić nie mając zestawu atb ale montując układ w oparciu o schemat wyświetlany w programie podłączony do programatora usbasp. No i właśnie w tym problem, że nie mogę wgrać softu z tego programu do mojej atmegi32. Nie wiem dlaczego. Przy próbie wgrania programu (nazwa programatora wyświetla się "usbasp clone") po chwili otrzymuję ERROR na czerwono i nie wiem co jest grane... Programator jest ok, używam go na co dzień. Przy takim samym połączeniu MKavrCalculator odczytuje poprawnie dane z mojego procka, a w programie mk2decoder wgranie softu nie jest możliwe... Co robić?

PostNapisane: 2 kwi 2017, o 22:19 
Moderator

Tak jak pisałem powinno to działać, może jakiś zrzut ekranu ?

Czy podłączyłeś jednocześnie zarówno przejściówkę USB/RS232 jak i programator ?

Podaj po prostu więcej informacji o problemie zamiast zadawać enigmatyczne pytania i domyślać się że coś miałoby nie działać ....

Wgrywanie programu do procka podzielone jest na dwa etapy. Pierwszy to wgranie BLS'a za pomocą programatora sprzętowego i jak mówiłem może to być dowolny USBASP - jakikolwiek w przypadku licencji innej niż CU.

Gdy programator sprzętowy wgra BLS to wtedy dopiero rozpoczyna się wgrywanie właściwego wsadu.

Ale ty jak pisałem wyżej w ogóle szczegółów nie podajesz - a najlepiej byłoby chyba jakbyś jakiś zrzut ekranu zrobił i jak mówię przypilnuj, żeby podczas już próby programowania BLS za pomocą programatora sprzętowego - żebyś miał już podłączoną przejściówkę USB/RS232 i co WAŻNE! wybrany wcześniej w rozwijanym polu jej właściwy numer portu COM.

Podaj też jaki numer wersji programu używasz i rodzaj licencji

PostNapisane: 2 kwi 2017, o 23:02 
Nowy

Licencji na mk2decoder ir nie mam -demo (wersja 1.0.0.20).

Dodaję więc rysunek podłączenia układu (oczywiście liczba przewodów większa o zasilanie układu).
Podłączałem najpierw wg konfiguracji I -sam usbasp i wtedy pojawia się "ERROR" - drugi obrazek.
Wg tego co napisałeś, mam podłączyć jednocześnie programator i konwerter od razu - czy tak, jak to narysowałem w konfiguracji II? Tak będzie poprawnie? Bo tego trochę nie rozumiem. (Takiego połączenia jednocześnie nie robiłem). Na drugim sceenie zamieściłem etapy programowania.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 3 kwi 2017, o 05:37 
Moderator

ale co ten rysunek przedstawia ? ... toż to jakieś mega nieporozumienie ...

1. Masz USBASP - podłącz że ten programator jak się należy do procesora (linie ISP)
2. Masz przejściówkę USB/RS232 (wiesz do czego ona służy? do komunikacji RS232) więc podłącz że jej piny RX i TX do pinów procka TX i RX

a nie ty tam jakieś strzałki rysujesz (MOSI,Miso itp...) pomiędzy przejściówką USB/RS232 a prockiem

no co może być dziwnego w tym, żeby podłączyć do procka zarówno programator jak i RS232 ?

Pewnie te połączenia MOSI/MISO ... itp "w gwiazdę" pomiędzy prockiem, USBASP i przejściówką rozwalają ci proces programowania

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

piotrom napisał(a):
(Takiego połączenia jednocześnie nie robiłem)

i dlatego ci to nie działa - a opisywałem jak to zrobić, nie mówiąc już że pokazywałem w poradnikach wideo. Nawet w jednym jak to zrobić na stykówce sobie gdzie zamiast przejściówki USB/RS232 użyłem modułu Bluetooth żeby był bezprzewodowy RS232

PostNapisane: 3 kwi 2017, o 21:53 
Nowy

Ok, Ok, jest coraz lepiej. Podłączyłem jak mówiłeś i... wsad pierwszy się wgrywa - zielony pasek postępu. Kiedy natomiast przechodzi do drugiego etapu - pasek niebieski - nie może mi się cały wgrać. Losowo zatrzymuje się na jakiejś liczbie (raz 10, raz 66, raz koło 30%), staje na chwile, po czym wyświetla się ERROR. Co mógłbym teraz zrobić? Dlaczego się tak dzieje?

PostNapisane: 4 kwi 2017, o 06:08 
Moderator

a jak i czym ma taktowany procek ?

PostNapisane: 4 kwi 2017, o 21:37 
Nowy

Witam, siedze w dalszym ciągu nad tym układem, ale jest już pewna poprawa. Nawet przez chwile zaczął mi chodzić i widziałem przebiegi na ekranie, po czy odszedłem na chwile od komputera i wszystko znikło. Pytania mam następujące:
1. Co daje w tym programie sterowanie linią R/W wyświetlacza?
2. W jakim momencie program na komputerze zmienia kolor portu z żółtego na zielony? - teraz mam z tym problem, wszystko jest wgrane do procesora, a mimo tego wnioskuję, że nie mam połączenia...Miga mi jedna dioda na konwerterze od sygnału - chyba TX, no i tyle.
3. Pytam dla potwierdzenia - po wgraniu softu do atmegi, program korzysta już tylko z konwertera, prawda?!

reasumując - stoję na punkcie 2... Co mogę sprawdzić ??

PostNapisane: 4 kwi 2017, o 21:40 
Moderator

ad.2 program sam nic nie zmienia - to ty zmieniasz kanał - proszę cię obejrzyj uważnie poradniki wideo ok?

Strefa czasowa: UTC + 1