Kompilatory jak kompilatory - ciężko je porównywać - są podobne i każdy ma podobne wady jak i zalety. Moim zdaniem tu można dać remis.
Same środowiska - to można porównać na kilku płaszczyznach
1. edytory kodu - zdecydowanie dużo dużo lepiej wypada tu Eclipse i to bez dwóch zdań - chociaż to też tak do końca nie jest obiektywne zdanie bo to co dla jednego jest lepsze to dla drugiego może być gorsze i odwrotnie więc i tak trzeba samemu sobie odpowiedzieć na to.
2. za to w Eclipse nie ma i nie będzie żadnego takiego wspomagania jak w środowiskach płatnych typu CodeVision - mowa tu o dziesiątkach Wizzardów / kreatorów czy gotowych rozwiązań - które czynią to wszystko troszkę czymś takim co może przypominać Bascoma ale w dobrym tego słowa znaczeniu a nie w złym. Chodzi o to , że masz pod ręką pewne gotowe rozwiązania czy funkcje/biblioteki do obsługi często używanych rzeczy itp .... to są zalety takich płatnych środowisk ... ale też niestety czasem w nieodpowiednich rękach bywa to wadą - gdy kupujemy takie środowisko tylko dla takich gotowców bo nie chce się nam nigdy pochylić nad tym jak to działa w środku itp
.... więc potem bywają problemy a szczególnie gdy natkniemy się czasem na jakąś nietypową sytuację czy czasem niedoróbkę z naszego punktu widzenia. Ważne jednak że wspiera od razu gotowcami różne komunikacje po różnych magistralach i to jest nie do przecenienia.
3. no CodeVision ma zdaje się swój własny symulator ale także debuger.
reasumując cena nie jest aż taka duża za CodeVision i jeśli chcieć sobie ułatwiać pracę to czemu nie ?
Ja osobiście nie potrafił bym komuś polecać któregoś z tych rozwiązań na siłę bo jest lepsze czy krytykować bo gorsze - zależy co kto lubi, jakie ma preferencje itp
na pewno jednak - myślę że ten koszt - jeśli już ktoś się decyduje na zakup - to nie są pieniądze wyrzucone w przysłowiowe błoto.
www.youtube.com/mirekk36 ]