Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 gru 2024, o 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2012, o 12:28 

Czy pomijając sprawę ceny, mógłby ktoś z doświadczeniem obiektywnie porównać oba środowiska i kompilatory.
I proszę zapomnieć o tym, że jedno jest darmowe, a drugie kosztuje w pełnej wersji ok. 1000zł :) .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 maja 2012, o 12:49 
Moderator

Kompilatory jak kompilatory - ciężko je porównywać - są podobne i każdy ma podobne wady jak i zalety. Moim zdaniem tu można dać remis.

Same środowiska - to można porównać na kilku płaszczyznach

1. edytory kodu - zdecydowanie dużo dużo lepiej wypada tu Eclipse i to bez dwóch zdań - chociaż to też tak do końca nie jest obiektywne zdanie bo to co dla jednego jest lepsze to dla drugiego może być gorsze i odwrotnie więc i tak trzeba samemu sobie odpowiedzieć na to.

2. za to w Eclipse nie ma i nie będzie żadnego takiego wspomagania jak w środowiskach płatnych typu CodeVision - mowa tu o dziesiątkach Wizzardów / kreatorów czy gotowych rozwiązań - które czynią to wszystko troszkę czymś takim co może przypominać Bascoma ale w dobrym tego słowa znaczeniu a nie w złym. Chodzi o to , że masz pod ręką pewne gotowe rozwiązania czy funkcje/biblioteki do obsługi często używanych rzeczy itp .... to są zalety takich płatnych środowisk ... ale też niestety czasem w nieodpowiednich rękach bywa to wadą - gdy kupujemy takie środowisko tylko dla takich gotowców bo nie chce się nam nigdy pochylić nad tym jak to działa w środku itp ;) .... więc potem bywają problemy a szczególnie gdy natkniemy się czasem na jakąś nietypową sytuację czy czasem niedoróbkę z naszego punktu widzenia. Ważne jednak że wspiera od razu gotowcami różne komunikacje po różnych magistralach i to jest nie do przecenienia.

3. no CodeVision ma zdaje się swój własny symulator ale także debuger.

reasumując cena nie jest aż taka duża za CodeVision i jeśli chcieć sobie ułatwiać pracę to czemu nie ?

Ja osobiście nie potrafił bym komuś polecać któregoś z tych rozwiązań na siłę bo jest lepsze czy krytykować bo gorsze - zależy co kto lubi, jakie ma preferencje itp

na pewno jednak - myślę że ten koszt - jeśli już ktoś się decyduje na zakup - to nie są pieniądze wyrzucone w przysłowiowe błoto.

PostNapisane: 9 maja 2012, o 12:58 

Dzięki za wypowiedź - właśnie chodzi mi o takie pozbawione emocji porównania, a najlepiej kogoś kto pracował CodeVisionAVR. :)
Ściągnąłem wersję trial żeby samemu się przekonać i porównać chociaz moje małe doświadczenie w tej dziedzinie (ja to raczej analogowiec jestem) nie pozwoli na pełna analizę mozliwości.
mirekk36 napisał(a):
1. edytory kodu - zdecydowanie dużo dużo lepiej wypada tu Eclipse i to bez dwóch zdań - chociaż to też tak do końca nie jest obiektywne zdanie bo to co dla jednego jest lepsze to dla drugiego może być gorsze i odwrotnie więc i tak trzeba samemu sobie odpowiedzieć na to.

Czy możesz to poprzeć konkretnymi przykładami?

PostNapisane: 9 maja 2012, o 13:30 
Moderator

wojtek napisał(a):
Czy możesz to poprzeć konkretnymi przykładami?

Hmmm posłuchaj - ja mogę mieć tzw pewne zboczenie zawodowe bo jak wiesz albo nie wiesz od 20 lat programuję na PC. Dla mnie dobry edytor to PODSTAWA PODSTAW. Oczywiście bez mrugnięcia oka - na pierwszym miejscu jest dla mnie zawsze to co robił kiedyś Borland a dzisiaj to Embarcadero. Pomimo to że od programowania w Pascalu na dzień dzisiejszy chcę się uwolnić ale ciężko to idzie po tylu latach przyzwyczajeń.

Dlatego z takiego punktu widzenia to musiałbym być może za dużo się rozpisywać żeby porównywać tu edytory CV i Eclipse a przy okazji nie chciałbym nikogo zniechęcać - bo przecież jak ktoś aż tyle nie programuje na co dzień to w sumie co to za różnica ?

Poza tym edytor CV wcale nie jest zaraz jakiś straszny czy najgorszy - jeśli taki wniosek próbowałeś wysnuć z mojej wypowiedzi. Np CV ma edytor TYSIĄC a może nawet (DWA TYSIĄCE) razy lepszy niż AVR Studio 4.

AVR Studio 5/6 - to już wyższa szkoła jazdy i poszli po edytor od MS Visuala - jest już o niebo lepszy niż w starszej wersji - no ale też zawsze edytory Microsoftu były jak dla mnie delikatnie mówiąc specyficzne - tzn nie przypadają mi do gustu ale nie są zaraz jakieś złe

Za to nadal uważam że jakbym miał wybrać sam edytor to wybrałbym CV zamiast ten z AVR Studio 5/6

A żeby dobrze porównać edytory - to najpierw trzeba długo w nich popracować żeby ocenić wady czy zalety. Więc nawet gdybym zaczął wymieniać tu zalety edytora Eclipsa nad edytorem CV to pewnie niektóre i tak wydałyby się tobie nie istotne z uwagi że nie korzystałeś z tego itp....

Ale jakbyś mnie zapytał o porównanie Eclipsa i AVR Studio 5/6 to niestety bym nie wytrzymał i na pewno podszedł emocjonalnie ;) jak to ja nieraz mam.

PostNapisane: 9 maja 2012, o 13:33 

mirekk36 napisał(a):
.... Ale jakbyś mnie zapytał o porównanie Eclipsa i AVR Studio 5/6 to niestety bym nie wytrzymał i na pewno podszedł emocjonalnie ;) jak to ja nieraz mam.

:D no tak, dlatego akurat o to nie pytam, bo mniej więcej wiem co o tym sądzisz.

Strefa czasowa: UTC + 1