Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2014, o 09:11 
Użytkownik

Witam

Mirku wczoraj na czacie wynikła ciekawa pogadanka na temat elektro części z odzysku.
Są na forum osoby które nie mają wielkich środków na swoje hobby, a jako początkujący nie wiedzą gdzie/co/jak kupić/dostać. Są też osoby które te rzeczy wiedzą ;) .

Stąd moja i nie tylko moja prośba o stworzenie nowego działu poświęconego elektro recyklingowi i pozyskiwaniu przydatnych części elektronicznych.
Myślę że taki dział przyda się wielu osobom.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2014, o 09:15 

1bobik1 napisał(a):
Stąd moja i nie tylko moja prośba o stworzenie nowego działu poświęconego elektro recyklingowi i pozyskiwaniu przydatnych części elektronicznych.Myślę że taki dział przyda się wielu osobom.

A nie wystarczy w dziale"kupie zamienie podaruje..." przyczepić temat z tym związany?

PostNapisane: 10 sty 2014, o 11:39 
Użytkownik

niestety nie wystarczy - bo większość nie będzie pasowała do zasad działu

PostNapisane: 10 sty 2014, o 12:01 
Moderator

1bobik1 ---> przykro mi ale raczej takich działów nie będziemy tworzyć - jak na razie jest to forum

PRZEDE WSZYSTKIM na temat programowania w C i to głównie procków AVR

owszem jest też bogato podzielony na kawałki dział Warsztat ... i tam można spokojnie rozmawiać na różne poboczne tematy

mówię o tym ponieważ już dostawałem także propozycje na maila np powołania takich działów jak:

- serwis komputerów
- naprawa samochodów czy tam instalacji w nich
- modding
- serwis BGA itp

..... na razie nie - nie chcemy tu konkurować z elektrodą gdzie jest wszystko ... ale dzięki temu jak wiadomo porozmawiać na dzisiaj to tam ciężko

PostNapisane: 10 sty 2014, o 14:26 

Zawsze sobie można w lochach przycupnąć i pogadać od złomie ;).

PostNapisane: 10 sty 2014, o 14:53 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Zawsze sobie można w lochach przycupnąć i pogadać od złomie ;).

chyba ze Sun pogoni :lol:

PostNapisane: 10 sty 2014, o 19:00 
Użytkownik

Według mnie pomysł bez sensu. Części nie są aż tak drogie by coś odzyskiwać. Sam nie dysponuję dużą gotówką i nie zawsze na wszystko mogę sobie pozwolić a nawet raczej w większości przypadków sobie nie pozwalam.
Rozumiem odzyskać jakiś wyświetlacz dużo warty czy też taki co go dostać nie można, ale jak sobie wyobrażasz wylutowywać rezystory czy układy scalone serii CMOS czy TTL albo o zgrozo kondensatory elektrolityczne które utraciły już połowę pojemności.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 19:12 
Użytkownik

matrix napisał(a):
Według mnie pomysł bez sensu. Części nie są aż tak drogie by coś odzyskiwać. Sam nie dysponuję dużą gotówką i nie zawsze na wszystko mogę sobie pozwolić a nawet raczej w większości przypadków sobie nie pozwalam.
Rozumiem odzyskać jakiś wyświetlacz dużo warty czy też taki co go dostać nie można, ale jak sobie wyobrażasz wylutowywać rezystory czy układy scalone serii CMOS czy TTL albo o zgrozo kondensatory elektrolityczne które utraciły już połowę pojemności.

No do wylutowywania kondensatorów bym nie namawiał, nie wiem skąd takie przypuszczenia ;)
Skoro sam nie dysponujesz dużą gotówką i nie pozwalasz sobie na wszystko to powiedz mi czy nie chciałbyś się dowiedzieć skąd za darmo lub pół darmo dostać popularny wysw HD44780 ?
lub skąd wziąć prosty enkoder do przetestowania kodu Mirka? itd itp.
Moim zdaniem początkujący niezbyt dziany lepiej zrobi jak odłoży na książkę Mirka, załatwi tanio lub za free pare używek (nie będzie płakał jak źle podepnie i spali) dokupi najpotrzebniejsze rzeczy i może już coś śmigać, a w miarę postępu będzie kupował bardziej świadomie.

Może rzeczywiście dział nie ma sensu, ale jakiś temacik może się przydać.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 20:09 
Użytkownik

1bobik1 napisał(a):
Skoro sam nie dysponujesz dużą gotówką i nie pozwalasz sobie na wszystko to powiedz mi czy nie chciałbyś się dowiedzieć skąd za darmo lub pół darmo dostać popularny wysw HD44780 ?
lub skąd wziąć prosty enkoder do przetestowania kodu Mirka? itd itp.

Najtańszy lcd 2x16 to koszt 7zł, Enkoder to kwota kolo 3zł nie wliczając przesyłki. Na takie jednostkowe wydatki raczej stać każdego, nawet mnie. :)

Nie chodzi o to że jestem strasznie przeciw, chcecie to zakładajcie. Ja raczej nie skorzystam.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 21:07 

LCDka można wypruć z "starej" kasy fiskalnej. Rozejrzyj się za jakimś serwisem kas fiskalnych w okolicy. Po pewnym okresie kasa idzie do likwidacji, albo pada moduł fiskalny. Często w tych małych, jak jota, kappa, i pochodnych są właśnie wyświetlacze na sterowniku HD44780.

Od razu ostrzegam przed zakupywaniem jakiś uszkodzonych MP4 itp. wynalazków, zresztą wystarczy popytać na forum. Brak dokumentacji, brak bibliotek do sterownika, często bardzo drobny raster wyprowadzeń i zasilanie 3.3V
Jeżeli już to tanio można dorwać wyświetlacze z starych telefonów nokia czy siemens.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 21:19 
Użytkownik

Rez właśnie o takie podpowiedzi chodzi, nie doświadczeni początkujący nie wiedzą że od HD7780 się zaczyna i że są w prawie wszystkich kasach.

Strefa czasowa: UTC + 1